Breaking

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΝΤΑΓΗ και ΓΛΥΚΟ ΗΜΕΡΑΣ: Ρεβίθια φούρνου με πολύχρωμες πιπεριές, Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα κανέλας

Σήμερα το μενού περιλαμβάνει ρεβύθια στο φούρνο με πιπεριές και για επιδόρπιο αφού έρχονται Χριστούγεννα, θα ετοιμάσουμε Χριστουγεννιάτικα μπισκότα κανέλας με γλάσο ζάχαρης σε σχήμα αστέρι ή ότι άλλο θέλετε.

 

Υλικά

400γρ. ρεβίθια χονδρά  μουσκεμένα αποβραδίς σε άφθονο κρύο νερό
2 πιπεριές πράσινες, σε χοντρές φέτες
2 πιπεριές κόκκινες, σε χοντρές φέτες
1 πιπεριά κίτρινη ή πορτοκαλί, σε χοντρές φέτες
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
300γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
3-4 κόκκους μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βράζετε τα ρεβίθια σε νερό με το φύλλο δάφνης και το μπαχάρι μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε το ζωμό. Πετάτε τη δάφνη και το μπαχάρι.

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε τις πιπεριές. Όταν μαραθούν, προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε τα ρεβίθια σε πυρίμαχο σκεύος (πήλινο ή γυάλινο) και ρίχνετε τη σάλτσα με τις πιπεριές από πάνω. Ανακατεύετε λίγο με τα ρεβίθια και τοποθετείτε από πάνω το δεντρολίβανο. Αν τα ρεβίθια δεν σκεπάζονται από τη σάλτσα, τότε προσθέτετε ένα φλιτζάνι από το φυλαγμένο ζωμό τους.

Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 35 λεπτά μέχρι να κάνει το φαγητό μια κρούστα από πάνω. Αν στεγνώσει το φαγητό κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτετε λίγο ζωμό ακόμα.

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα κανέλας με γλάσο ζάχαρης

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα κανέλας με γλάσο ζάχαρης

Δώστε τους σχήμα αστεριού ή άλλο της αρεσκείας και απολαύστε τα.

Υλικά 

Για τα μπισκότα:
420 γρ. αλεύρι
100 γρ. αμυγδαλόψυχα θρυμματισμένη
250 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη καστανή
80 γρ. ζάχαρη λευκή
1 αυγό
2 κ.σ. γάλα
1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κοφτό κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλο
Για το γλάσο ζάχαρης με αυγό Νο. 1: *
200 γρ. ζάχαρη άχνη
1 ασπράδι αυγού
1 βανίλια
Για το γλάσο ζάχαρης  χωρίς αυγό Νο. 2:
250 γρ. ζάχαρη
1/3 φλ. τσαγιού νερό
1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Προθαιρμενουμε το φουρνο στους 160 βαθμους και στρωνουμε λαδοκολλαταψί του φούρνου.
Για τα μπισκότα: Θρυμματίζουμε την αμυγδαλόψιχα στο multi σχεδόν σε σκόνη. Βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπισκότα στο μίξερ, αρχίζοντας από το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, το γάλα, την αμυγδαλόψυχα, το αλεύρι σταδιακά [όσο πάρει, συν πλην 20-40 γρ,. για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη]  και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Την αφήνουμε 10′ να “ξεκουραστεί”.

Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε φύλλο 5-6 εκ. και με τη βοήθεια ενός κουπ πατ “αστέρι” [ή άλλο αρεσκείας μας ], τα τοποθετούμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 30 “ -35′ περίπου[ανάλογα με το φούρνο και το πάχος που τα φτιάξαμε]  μέχρι να ροδίσουν ελαφρά γύρω – γύρω. * * Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το γλάσο ζάχαρης με ασπράδι αυγού Νο.1 : Χτυπάμε το ασπράδι με τη βανίλια, προσθέτοντας σταδιακά την άχνη. Μόλις ενσωματωθούν γλασάρουμε τα μπισκότα με ένα πινέλο.

Για το γλάσο ζάχαρης χωρίς ασπράδι αυγού: Βάζετε σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, προσθέτετε το νερό, ανακατεύετε και αφήνετε να σιγοβράσει για 4-5 λεπτά. Ρίχνετε και το χυμό λεμονιού και αποσύρετε από τη φωτιά, βάζοντας τη κατσαρόλα αμέσως σε κρύο νερό για να σταματήσει το βράσιμο του σιροπιού. Μόλις χλιαρίνει, το “δουλεύετε” με ξύλινη κουτάλα, γυρίζοντας τις άκρες του προς το κέντρο, πάντα προς την ίδια κατεύθυνση μέχρι να έχετε ένα πηχτό γλάσο. Γλασάρετε τα μπισκοτάκια με τη βοήθεια ενός πινέλου.

* Το γλάσο ζάχαρης Νο. 1 είναι εξαιρετικά γρήγορο εύκολο και εύγευστο. Επειδή όμως περιέχει ωμό ασπράδι αυγού και κάποιοι δεν το προτιμούν, εναλλακτικά προτείνουμε και γλάσο ζάχαρης χωρίς ωμό αυγό. Φυσικά υπάρχει και η τρίτη λύση να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.

** Τα μπισκότα πάντα τα βγάζουμε όταν ακόμα είναι λίγο μαλακά και έχουν ροδίσει στις άκρες. Δεν περιμένουμε να γίνουν σκληρά στον φούρνο.

 

Πηγή: olivemagazine

24 Νοεμβρίου, 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου