Breaking

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Συναγερμός σε Ευρώπη και Ασία για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, ο ιός μεταδίδεται και στον άνθρωπο

Share

Αρκετά ξεσπάσματα σοβαρής γρίπης των πτηνών καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη και Ασία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), μια ένδειξη ραγδαίας εξάπλωσης της νόσου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η εξάπλωση της παθογονικότητας της γρίπης των πτηνών έχει θέσει την πτηνοτροφία σε επιφυλακή μετά από προηγούμενα κρούσματα που οδήγησαν στη θανάτωση δεκάδων εκατομμυρίων πτηνών.

Η Κίνα μέχρι στιγμής φέτος έχει αναφέρει 21 ανθρώπινες μολύνσεις με τον υπότυπο H5N6 της γρίπης των πτηνών, περισσότερες από ό,τι ανέφερε συνολικά το 2020.

Η Νότια Κορέα ανέφερε ξέσπασμα της γρίπης σε μια φάρμα περίπου 770.000 πουλερικών στο Chungcheongbuk-do, ανέφερε ο OIE τη Δευτέρα, επικαλούμενος έκθεση των αρχών της Νότιας Κορέας. Όλα τα ζώα σφαγιάστηκαν.

Η Ιαπωνία ανέφερε επίσης το πρώτο ξέσπασμα της χειμερινής περιόδου του 2021, σε πτηνοτροφείο στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως έκανε γνωστό ο OIE, επιβεβαιώνοντας δήλωση την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Γεωργίας της Ιαπωνίας. Ο υπότυπος σε αυτό το ξέσπασμα ήταν H5N8.

Στην Ευρώπη, η Νορβηγία ανέφερε ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών H5N1 στην περιοχή Rogaland σε ένα σμήνος 7.000 πτηνών, ανέφερε ο OIE.

Ξεσπάσματα της γρίπης σημειώνονται γενικά το φθινόπωρο και εξαπλώνονται από αποδημητικά άγρια ​​πτηνά.

Στην Ευρώπη, η Νορβηγία ανέφερε ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών H5N1 στην περιοχή Rogaland σε ένα σμήνος 7.000 πτηνών, σύμφωνα με τον OIE.

Η βελγική κυβέρνηση έθεσε τη χώρα σε αυξημένο κίνδυνο για τη γρίπη των πτηνών, διατάσσοντας τους ιδιοκτήτες να κρατούν τα πουλερικά σε κλειστούς χώρους. Η απόφαση πάρθηκε καθώς εντοπίστηκε μια εξαιρετικά παθογόνος παραλλαγή της γρίπης των πτηνών σε μια αγριόχηνα κοντά στην Αμβέρσα.

Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και στη Γαλλία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στη Δανία πριν από λίγες ημέρες αλλά και στην Ολλανδία τον Οκτώβριο.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προσελκύει την προσοχή των επιδημιολόγων καθώς ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η γρίπη των πτηνών δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω της κατανάλωσης προϊόντων πουλερικών.

dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου