Breaking

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Ο Ερευνητής Παθολογίας του CDC πεθαίνει “απροσδόκητα” στα 65 του

sherif-zaki

Share

Ο Sherif Zaki (Σερίφ Ζάκι), ιδρυτής και επικεφαλής του Κλάδου Παθολογίας Λοιμωδών Νοσημάτων στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πέθανε “ξαφνικά” την Κυριακή (21 Νοεμβρίου), σύμφωνα με πληροφορίες που στάλθηκαν με email στο προσωπικό της υπηρεσίας από τη Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αναδυόμενων και Ζωονοσογόνων Λοιμωδών Νοσημάτων Ρίμα.

Ο διακεκριμένος παθολόγος, πολύ γνωστός στην κοινότητα για το έργο του στον εντοπισμό παθογόνων μικροοργανισμών στη ρίζα των διαφόρων εστιών (στις ΗΠΑ και όχι μόνο), πέθανε “αιφνίδια”.

Ο Tom Ksiazek, πρώην συνάδελφος του CDC και νυν καθηγητής μικροβιολογίας στο Εθνικό Εργαστήριο Galveston Medical Branch του Πανεπιστημίου του Τέξας, αναφέρει πώς ο Zaki πρωτοστάτησε στη χρήση της ανοσοϊστοχημείας για τον εντοπισμό ξένων πρωτεϊνών σε δείγματα που αποστέλλονται στο CDC, για να βοηθήσει στον προσδιορισμό των υποκείμενων παθογόνων ένα συγκεκριμένο ξέσπασμα και να κατανοήσουν την ασθένεια που προκάλεσαν. Σύμφωνα με τον Ksiazek, η φήμη του Zaki για τις σκληρές υποθέσεις σήμαινε ότι το CDC έχει στρατολογηθεί για να “βοηθήσει” στην επίλυση προβλημάτων που “άλλα εργαστήρια δεν μπορούσαν να κάνουν”.

Αναφέρει ο Ksiazek

«Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο CDC, το όραμα και η αποφασιστικότητα του Sherif οδήγησαν το εργαστήριο παθολογίας στην πρώτη γραμμή του έργου του οργανισμού για την αντιμετώπιση απειλών για τη δημόσια υγεία από διάφορους παράγοντες μολυσματικών ασθενειών και καθιέρωσε αυτή την ομάδα ως μία από τις πιο σεβαστή παθολογία μολυσματικών ασθενειών στον κόσμο! Ο Sherif θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο σημαντικούς παθολόγους μολυσματικών ασθενειών της γενιάς του».

Πέρα από το έργο του ως ερευνητής ασθενειών, ο Zaki ήταν αφοσιωμένος στη διδασκαλία και την καθοδήγηση νεότερων επιστημόνων, αναφέρει ο συνταξιούχος συνάδελφος του CDC Pierre Rollin, σημειώνοντας ότι τέτοια εκπαίδευση τον οδήγησε σε μέρη όπως η Αφρική και η Νότια Αμερική. Η Inger Damon, διευθύντρια του τμήματος παθογόνων και παθολογίας υψηλών συνεπειών και ο επόπτης του Zaki, προσθέτει ότι «είναι πραγματικά απόδειξη της ηγεσίας του ότι έχει καθοδηγήσει και προωθεί την ανάπτυξη τόσων άλλων παθολόγων μολυσματικών ασθενειών».

Ο Zaki έλαβε τα Βραβεία του Γραμματέα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για Διακεκριμένη Υπηρεσία – την υψηλότερη διάκριση του τμήματος – εννέα φορές!

Το ερώτημα παραμένει… πως και γιατί “πέθανε αιφνίδια” ένας από τους κορυφαίους ερευνητές παθολογίας και λοιμωδών νοσημάτων; Ο τρόπος και οι συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε, δεν έχουν γνωστοποιηθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου