Breaking

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Μεγάλο λάθος; Το νέο όνομα του Facebook «Meta» σημαίνει νεκρός στα εβραϊκά

Share

Η ισραηλινή οργάνωση έκτακτης ανάγκης Zaka – της οποίας το έργο περιλαμβάνει τη συλλογή ανθρώπινων λειψάνων για τη διασφάλιση της σωστής ταφής των Εβραίων – φέρεται να καθησυχάζει τους οπαδούς της στο Twitter: «Μην ανησυχείτε, είμαστε έτοιμοι».

Η αλλαγή του ονόματος του Facebook έχει χλευαστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ίσως πουθενά περισσότερο από ό,τι στο Ισραήλ, αφού το «Meta» ακούγεται σαν την εβραϊκή λέξη «νεκρός».

Καθώς οι εικόνες του ονόματος του Facebook πάνω σε μια ταφόπλακα κοινοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο, ο Dr Nirit Weiss-Blatt, ειδικός στον τομέα της τεχνολογίας, έγραψε σε ένα tweet που απευθυνόταν στην ομάδα επικοινωνίας του Facebook: «Στα Εβραϊκά, «Meta» σημαίνει «νεκρός».

Ο συγγραφέας του«The Techlash and Tech Crisis Communication» πρόσθεσε: «Η εβραϊκή κοινότητα θα κοροϊδεύει αυτό το όνομα για τα επόμενα χρόνια».

Ένας άλλος χρήστης του Twitter έθεσε την ερώτηση: «Ίσως είναι ένα μήνυμα; Αποποίηση ευθύνης: Δεν είμαι συνωμοσιολόγος.” Και ένας άλλος έγραψε: «Ίσως το Facebook (υποθέτω ο Meta τώρα;) θα έπρεπε να είχε κάνει κάποιες ομάδες εστίασης για το rebranding. #FacebookDead”

Η ισραηλινή οργάνωση έκτακτης ανάγκης Zaka – της οποίας το έργο περιλαμβάνει τη συλλογή ανθρώπινων λειψάνων για τη διασφάλιση της σωστής ταφής των Εβραίων – φέρεται να καθησυχάζει τους οπαδούς της στο Twitter: «Μην ανησυχείτε, είμαστε έτοιμοι».

Δεν είναι η πρώτη περίπτωση που οι επωνυμίες χάνονται στη μετάφραση

Όταν το KFC έφτασε στην Κίνα τη δεκαετία του 1980 με τη συνθηματική φράση «finger lickin’ good», δεν αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από τους ντόπιους. Η μετάφραση στα μανδαρινικά ήταν «φάε τα δάχτυλά σου». Ωστόσο, δεν έγινε κανένα πραγματικό κακό και η KFC είναι μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες fast-food στη χώρα.

Η αλλαγή της επωνυμίας του Facebook την Πέμπτη έγινε δεκτή με γέλια σε μια λιγότερο γνωστή καναδική εταιρεία βιομηχανικών υλικών, της οποίας η τιμή της μετοχής αυξήθηκε σε μια προφανή περίπτωση εσφαλμένης ταυτότητας. Το Reuters ανέφερε ότι οι μετοχές της Meta Materials, με έδρα τη Νέα Σκωτία, σημείωσαν άνοδο 6% στις συναλλαγές ανοίγματος στο Nasdaq την Παρασκευή, μετά από άνοδο 26% στις συναλλαγές εκτός ωραρίου. Οι μετοχές του Facebook αυξήθηκαν κατά 1,6%.

Η Meta Materials ειδικεύεται στο σχεδιασμό υλικών που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και της αεροδιαστημικής και έχει εκτιμώμενη αγοραία αξία 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (£ 950 εκατομμύρια). Παρέμεινε ασαφές εάν η άνοδος των μετοχών προκλήθηκε πραγματικά από την ομοιότητα στα ονόματα. Ένας χρήστης στην κοινότητα του Reddit ρώτησε: “Είναι αληθινή η τιμή (μετά τις ώρες) ή μήπως οι άνθρωποι που αγοράζουν MMAT νομίζουν ότι παίρνουν το Facebook πολύ φθηνά;”

Όποιοι και αν ήταν οι λόγοι, η εταιρεία έσπευσε να γιορτάσει την απροσδόκητη απροσδόκητη επιτυχία της. Ο Γιώργος Παλικάρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta Materials, συμμετείχε στη διασκέδαση, γράφοντας στο Twitter: “Εκ μέρους της @Metamaterialtec θα ήθελα να καλωσορίσω εγκάρδια το @Facebook στο #metaverse.”

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου