Breaking

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Κορινθίων στον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο (video-φώτο)

Χθες Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, με αφορμή την συμπλήρωση 15 χρόνων από την Εκλογή, Χειροτονία εις Επίσκοπο και Μητροπολίτη Κορίνθου και την εις Κόρινθο εγκατάσταση του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του ιδίου Μητροπολίτη μας και συνιερουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ωρεών κ. Φιλοθέου, του και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Βοηθού Επισκόπου της Ι. Μητροπόλεώς μας αγίου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, πλαισιουμένων υπό πλειάδος Κληρικών εκ της Ι. Μητροπόλεως ως και εξ άλλων Μητροπολιτικών Επαρχιών.

Ευθύς αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, η τελετή απονομής της ανώτατης τιμητικής διάκρισης του Δήμου Κορινθίων, η απόδοση του Χρυσού Μεταλλίου της Πόλεως, εις τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη μας «…ΤΙΜΗΣ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΕΝΕΚΕΝ  διά τάςπρόςτήνἘκκλησίαν, τόἜθνος, τόνΔῆμον Κορινθίων καίτήνἈποστολικήνἹεράν Μητρόπολιν Κορίνθου, Σικυῶνος, ΖεμενοῦΤαρσοῦκαί Πολυφέγγους ὑπηρεσίας Του, τούς ἀτρύτους κόπους Του καίτόπολυποίκιλονἐπιτελεσθένἘκκλησιαστικόν, Πνευματικόν, ΠοιμαντικόνκαίΚοινωνικόνἔργον Του ἐπίτῇ συμπληρώσει δεκαπενταετίας …» (26.11.2006-26.11.2021) στο πηδάλιο της Αποστολικής Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, αφού ανέγνωσε το κείμενο του Διπλώματος, που συνόδευε το Χρυσό Μετάλλιο, και το απόσπασμα από την υπ᾿αριθμ. 44/24-11-2021 Πράξη της Συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κορινθίων (αρ. Απόφασης 317/2021, θέμα 1ον Η.Δ.: «Τιμητική διάκριση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. κ. Διονυσίου, με την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της πόλεως»), στο οποίο αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους απεφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο την ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση, προσέφερε το Χρυσό Μετάλλιο στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας, το οποίο στη μεν έμπροσθεν όψη του φέρει το σύμβολο της πόλεως Κορίνθου, τον «ΠΗΓΑΣΟ», στη δε όπισθεν τους λόγους του Απ. Παύλου: «Δόξα καί τιμή καί εἰρήνη παντίτῷἐργαζομένῳ τό ἀγαθόν» (Ρωμ. Β’, 10).

Εκτός Πρωτοκόλλου έλαβε τον λόγον ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με την εγνωσμένη ευφράδειά του επιβεβαίωσε συγχαίροντας τους λόγους του κ. Δημάρχου Κορινθίων, κάνοντας αναφορά στα 30 χρόνια διακονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας από επιτελικές θέσεις στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος, προτρέποντας το Ποίμνιό Του να Τον αγαπά, διότι, ως ευαίσθητος άνθρωπος που είναι ο Μητροπολίτης μας, όταν δέχεται την αγάπη των άλλων γνωρίζει να την μεταποιεί σε έργα προσφοράς και θυσίας όχι μόνον υπέρ των αγαπώντων αλλά για όλο το θεόθεν εμπιστευθέν Ποίμνιό Του.

Εν συνεχεία αντιφώνησε ευχαριστώντας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος ενθυμηθείς τους λόγους του τότε Δημάρχου αοιδίμου Θωμά Θωμαΐδη, που είπε κατά την ενθρόνισή του, ότι δηλαδή, οι Κορίνθιοι «…δεν χρειάζονται έναν ακόμη φίλο. Χρειάζονται πατέρα με ανοιχτή αγκαλιά…», επανέλαβε τους λόγους από τον «επιβατήριό» του λόγο: «… Ἀπό σήμερον καίὅσοζῶ «ἔσομαιὑμῖνεἰς πατέρα, καίὑμεῖςἔσεσθέμοιεἰςυἱούςκαί θυγατέρας» καίοὐδείςθάδυνηθῇνάδιαρρήξῃτόνἱερόντοῦτονδεσμόν. Διά Σᾶςθάζῶ, διά Σᾶςθάἀναπνέω, διά Σᾶςθά τρέχω, εἰςΣᾶςθάἀποβλέπω, Σεῖςθάεἶσθε ἡ οἰκογένειά μου, ἡ γυναῖκα μου, τά παιδιά μου, τάἀδέλφια μου, οἱγονεῖς μου, ὁ Θεός μου. Σεῖςτά πάντα γιά μένα θάεἶσθε. Σεῖςτόαἴτηματῶνπροσευχῶν μου. Σεῖς ἡ αἰτίατῆςὑπάρξεώς μου. Σεῖςτόἀντικείμενοτῆς διακονίας μου, ἡ ἀγάπη μου. Διά Σᾶςθάχτυπᾷ ἡ καρδιά μου. Διά τοῦτομή διστάσετε νάἐμπιστευθῆτετόν Πνευματικό Σας Πατέρα, πού θάτό διαπιστώσετε, Σᾶςτόὑπόσχομαιαὐτότήνἱεράναὐτήνὥραν, πάντοτε θάεἶμαι κοντά Σας «χαίρων μετά χαιρόντων καί κλαίων μετά κλαιόντων». Φιλοδοξία μου ταπεινή δένθάεἶναινά στέκομαι σ᾿αὐτόντόνθρόνοντόν ξύλινο, παγωμένο καίἄψυχοἀλλάστίς καρδιές Σας, «στά σπλάγχνα τῶνἁγίωντῆς Κορίνθου», διά νά χρησιμοποιήσω Παύλειονἔκφρασιν, ἐκεῖ θέλω νάἐνθρονισθῶ, αὐτόἐπιδιώκωκαίσ᾿αὐτό κατατείνω. Ὅποιοικι᾿ἄνεἶσθε, ὅ,τικι᾿ἄνἐκπροσωπεῖτε, ὅ,τικι᾿ἄνἐκφράζετε…

Θάτολμοῦσανάεἴπωτόν λόγον τοῦ Κυρίου, ὡς ὁ ἐλάχιστος μέτοχος τῆςἹερωσύνης Του, «Πιστεύετε εἰςτόνΘεόνκαίεἰςἐμέ πιστεύετε» καί «ὁ Θεός τῆςεἰρήνηςἔσταιμεθ᾿ὑμῶν».

Μετά συγκινήσεως αναφέρθηκε στην μνήμη των προσφύγων από το Μελί της Μικράς Ασίας παππού του Νικολάου Μαντάλου και πατέρα του Γεωργίου Μαντάλου, που πρωτοστάτησαν στα «κοινά» του Δήμου Νέου Ψυχικού και στην ίδρυση του προσφυγικού συνοικισμού, στην ανοικοδόμηση του εκεί Ι. Ναού Αγ. Γεωργίου του οποίου ως Αρχιερεύς με την ευλογία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμουετέλεσε τα Εγκαίνια, αλλά και στην προτροπή του πατέρα του να φροντίζει τα της Ιερωσύνης, του αφιερώνοντάς τους, μετά τον ευαγή Κλήρο της Ι. Μητροπόλεώς μας και το Ποίμνιό του, την τιμητική διάκριση, που έλαβε, καθώς από αυτούς και την αοίδιμο μητέρα του Ασπασία διδάχθηκε τον ενάρετο βίο, το χριστιανικό ήθος, την φιλοπατρία και την αγάπη προς την Εκκλησίας και τον άνθρωπο.

Τέλος, ευχαρίστησε τον αξιότιμον κ. Βασίλειο Νανόπουλο, Δήμαρχο Κορινθίων, τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Κων/να Κόλλια, Ευαγγ. Παπαϊωάννου,τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κορίνθουκ. Γεώργιο Πιέτρη, τους παρισταμένους, κυρίως όμως το Ποίμνιό Του, τον Λαόν του Θεού, εκφράζοντας ένδακρυς την επιθυμία του «να είχε την δυνατότητα να τους αγκαλιάσει όλους»! και να γίνει ένα μαζί τους όπως ο Κύριος θέλει και όπως αυτός κατά τα 15 χρόνια που πέρασαν έργω και λόγω προσπαθεί.

   Στην εκδήλωση τιμητικώς παρέστησαν οι: Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, Βουλευτής Κορινθίας κ. Κων/νος Κόλλιας, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Μαρία- Ελένη Σούκουλη, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορίνθου κ. Αναστάσιος Γκιολής, Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Αθηνά Κόρκα καικ. Χαράλαμπος Βυτινιώτης, Περιφερειακοί Σύμβουλοικ. κ. Γεώργιος Οικονόμου και Γεώργιος Πετρίτσης, Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόριος Σταμούλης, Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, Διευθυντής Μηχανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αστυνομικός Διευθυντής Κορίνθου κ. Χαράλαμπος Τετράδης, Διοικητής Πυροσβεστικού Σώματος Κορινθίαςκ. Βικέντιος Μαρινάκης, Λιμενάρχηςκ. Παναγιώτης Κοντός,Διοικητής του Γ. Νοσοκομείου Κορίνθου κ. Γρηγόριος Καρπούζης,Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορίνθου κ. Δημήτριος Σουφρίλας,Οφφικιάλος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και παρασημοφορηθείς με τον Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου της Ι.Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος μετά της εριτίμου συζύγου τουΕλένης, Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Χρήστος Πιέτρης, Μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, Κληρικοί και Μοναστικές Αδελφότητες.

Έκλεισε δε με τις ενθουσιώδεις ιαχές Κλήρου και Λαού «Άξιος!» και τους ύμνους που απέδωσε η Βυζαντινή Χορωδία της Ι. Μητροπόλεώς μας «Κυριακός ο Υμνογράφος» υπό τον χοράρχηκ. Αναστάσιο Γκιούλη, την φήμη του Σεβ. Ποιμενάρχου μας και τον «Πολυχρονισμόν» του. Στις εξόδους του Καθεδρικού Ι. Ναού μοιράστηκαν στους Πιστούς αναμνηστικές κάρτες με φωτογραφίες από την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, την 26ην-11-2006, και αποσπάσματα από τον «επιβατήριό» του λόγο, ως και από τον λόγο του τότε Δημάρχου Θωμά Θωμαΐδη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου