Breaking

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Πώς αντιμετωπίζουν οι Ιταλοί τον κορωνοϊό στα παιδιά

 Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021

Πώς αντιμετωπίζουν οι Ιταλοί τον κορωνοϊό στα παιδιά Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

«Tα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή μας δείχνουν πως υπάρχει προοδευτική αύξηση των μολύνσεων από Covid-19 σε παιδιά και εφήβους», αναφέρει σε συνέντευξή του στο Ζougla.gr o καθηγητής παιδιατρικής του πανεπιστημίου της Πάντοβα, Φραντσέσκο Τζουλιάν και προσθέτει:

«Στην Ιταλία, όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα 0-19 ετών, αναφέρθηκαν 850.754 περιστατικά από SARS-CoV-2 από την αρχή της πανδημίας έως τις 30 Νοεμβρίου 2021, εκ των οποίων τα 8.734 (1%) χρειάστηκαν νοσηλεία, και 252 νοσηλεία στην εντατική. Επίσης έχουν καταλήξει 36 περιστατικά. Γενικά από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα, το ποσοστό των παιδιών που μολύνθηκε από Sars-Cov-2 έχει αυξηθεί από 16 σε 25%».

Φραντσέσκο Τζουλιάν
Φραντσέσκο Τζουλιάν

Ο διακεκριμένος επιστήμονας αναφέρεται μεταξύ άλλων στον τρόπο με τον οποίο ο κορωνοϊός προσβάλλει τα παιδιά, στον τρόπο αντιμετώπισης, αλλά και στο Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο MIS-C, το οποίο απασχολεί όλο και περισσότερο την ιατρική κοινότητα.

Ο καθηγητής είναι επικεφαλής μιας ομάδας που αποτελείται από ρευματολόγους, καρδιολόγους, λοιμωξιολόγους, εντατικολόγους και γιατρούς επειγόντων περιστατικών για την κλινική διαχείριση και μελέτη του MIS-C.

Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν την ηλικιακή ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και επιπλοκών από τον SARS-CoV-2. Παρ’ όλα αυτά όμως, το σύνδρομο αυτό το οποίο εκδηλώνεται 4-6 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη, αποτελεί μια σπάνια φλεγμονώδη επιπλοκή που πυροδοτείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και προκαλεί υπερφλεγμονώδη αντίδραση σε ολόκληρο το σώμα.

Ερωτηθείς αρχικά σχετικά με τη μετάδοση του ιού εντός της οικογένειας τονίζει πως: «Ο τρόπος μετάδοσης του ιού στο παιδί είναι ακριβώς ο ίδιος όπως και στον ενήλικα, δηλαδή μέσω της αναπνευστικής οδού, σε κλειστό περιβάλλον καθώς συνήθως δεν υπάρχει επαρκής προστασία όπως η χρήση μάσκας. Αυτό όμως που δεν έχουμε ακόμη εξηγήσει είναι η μεταβλητότητα του κινδύνου μετάδοσης στην ίδια οικογένεια και αυτό πιθανότατα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, εκτός από τους γενετικούς, που παίζουν ρόλο στον κίνδυνο μετάδοσης».

Σε ποια ηλικία η λοίμωξη από Covid γίνεται πιο επικίνδυνη;

Στο ερώτημα αυτό απαντά: «Η νόσος είναι σίγουρα πιο σοβαρή τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού. Για να έχετε μια πιο ακριβή εικόνα, από τον συνολικό αριθμό των παιδιών που νοσηλεύονται μέχρι στιγμής με Covid-19 στην περιοχή του Βένετο, το 57% είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους, το 17% είναι 2-6 ετών και το 26% είναι 7-14 ετών. Τα παιδιά που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως χρόνιες αναπνευστικές ή νευρολογικές παθήσεις, πρωτοπαθείς ή δευτερογενείς ανοσοανεπάρκειες, νεοπλάσματα ή παχυσαρκία κατατάσσονται κυρίως στην τελευταία ομάδα».

Πώς αντιμετωπίζετε στο Παιδιατρικό Τμήμα σας ένα περιστατικό παιδιού με κορωνοϊό;

«Στο δικό μας Παιδιατρικό Τμήμα δεν εφαρμόζουμε συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο. Σίγουρα οι παράμετροι που είναι σημαντικές για τη νοσηλεία είναι η κατάσταση του αναπνευστικού συστήματος του παιδιού, η ηλικία (τα παιδιά κάτω του ενός έτους είναι τα πιο ευαίσθητα και επομένως υπόκεινται σε σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές) και το επίπεδο συνεργασίας των γονέων. Όσον αφορά στη θεραπεία, εκτός από τη γενική υποστήριξη με υγρά και ηλεκτρολύτες, χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, οξυγονοθεραπεία, φάρμακα για την υποστήριξη της κυκλοφορίας του αίματος σε περίπτωση υπότασης. Όσον αφορά στην αντιική θεραπεία με Remdesivir (ρεμδεσιβίρη), οι ενδείξεις αφορούν τη σοβαρότητα της πνευμονικής αναπνευστικής προσβολής και την παρουσία τυχόν συννοσηροτήτων, όπως χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, συγγενείς καρδιοπάθειες κλπ.».

Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς σε περίπτωση που το παιδί τους βρεθεί θετικό στον ιό;

«Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά το παιδί σε περίπτωση που βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό, ιδιαίτερα όσον αφορά τα αναπνευστικά συμπτώματα και την πιθανή παρουσία συνοδών λοιμώξεων ή προϋπαρχόντων νοσημάτων που μπορεί να περιπλέξουν την κατάσταση. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συνιστούμε πάντα αξιολόγηση από τον παιδίατρο στην κλινική ή, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, τη διακομιδή στο παιδιατρικό τμήμα επειγόντων περιστατικών και επομένως νοσηλεία».

Πόσο συχνά ένα παιδί καταλήγει να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας;

«Ευτυχώς, η χρήση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας όσον αφορά τα παιδιά δεν είναι τόσο συχνή σε σχέση με τους ενήλικες. Οι ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι πολύ μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών και περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει συνλοίμωξη, π.χ. νεοπλάσματα, παιδιά που υποβάλλονται σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία ή νευρομυϊκές παθήσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία των αναπνευστικών μυών».

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο;

«Το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C) είναι ένα μεταμολυσματικό σύνδρομο που επηρεάζει παιδιά θετικά στον Covid, 4-6 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Στην Ιταλία, τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2020, στα νοσοκομεία του Μπέργκαμο και της Πάντοβας. Εδώ στην Πάντοβα δημιουργήθηκε μια επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από ρευματολόγους, καρδιολόγους, λοιμωξιολόγους, εντατικολόγους και γιατρούς επειγόντων περιστατικών για την κλινική διαχείριση και μελέτη του MIS-C.

Το MIS-C εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές όπως ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος, πόνο στο στήθος, κεφαλαλγία, δερματικό εξάνθημα και προσβολή της καρδιάς με μυοκαρδίτιδα και σπανιότερα φλεγμονή των στεφανιαίων αρτηριών. Το MIS-C, σε αντίθεση με τη λοίμωξη από Sars-CoV-2 στους ενήλικες, σπάνια επηρεάζει την αναπνευστική οδό, αλλά σχετίζεται στενά με αυτήν.

Σε 18 μήνες, 46 παιδιά με σύνδρομο MIS-C νοσηλεύτηκαν στο Βένετο, εκ των οποίων 29 ήταν άνδρες και 17 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 8 έτη (εύρος 1,9-17). Στο 24% των περιπτώσεων χρειάστηκε εισαγωγή στην εντατική, με μέσο όρο παραμονής 7 ημέρες. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η καρδιακή προσβολή που εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις από την έναρξη της νόσου αλλά επιμένει με την πάροδο του χρόνου. Περίπου το 20% των ασθενών, 6 εβδομάδες μετά την έναρξη του πυρετού, εξακολουθούν να έχουν καρδιακά επακόλουθα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμίες».

Σε τι στάδιο βρίσκεται η ομάδα σας όσον αφορά τη μελέτη αυτού του συνδρόμου;

«Το σύνδρομο MIS-C αρχικά συγχέθηκε από την επιστημονική κοινότητα με μια συγκεκριμένη μορφή της νόσου Kawasaki. Με το πέρασμα του χρόνου έγινε σαφές ότι η ασθένεια που προσβάλλει τα παιδιά μετά τον Covid ήταν διαφορετική και πιο τρομακτική.

Οι συνεχείς μελέτες για την κατανόηση της αιτίας του MIS-C μπορούν να να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες της παιδικής ηλικίας. Ειδικότερα, η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών με τους οποίους ο κορωνοϊός ενεργοποιεί τη φλεγμονή προκαλώντας τη λεγόμενη "καταιγίδα κυτοκινών", μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση άλλων φλεγμονωδών παθολογιών του παιδιού όπως η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα, η νόσος Kawasaki ή άλλα παραμολυσματικά ή αντιδραστικά, όπως ο οξύς ρευματισμός των αρθρώσεων».

Συνεργάζεστε με Έλληνες επιστήμονες;

«Στον τομέα των νεανικών ρευματικών παθήσεων είμαστε σε συνεργασία με κάποια κέντρα στην Ελλάδα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς το δικό μας τμήμα εδώ στην Πάντοβα είναι εξειδικευμένο κέντρο για το νεανικό σκληρόδερμα. Ωστόσο, είμαστε επίσης ανοιχτοί σε συνεργασία. Πάντα έβρισκα τους παιδιάτρους συναδέλφους πολύ προετοιμασμένους και ανοιχτούς στην έρευνα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μελλοντικές γόνιμες συνεργασίες», καταλήγει ο καθηγητής.

Δείτε επίσης:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου