Breaking

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για καραντίνα και επαφές

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021Νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για καραντίνα και επαφέςΈναν νέο οδηγό για την καραντίνα, που αποτελεί συνέχεια των νέων μέτρων για την εστίαση και τη διασκέδαση, φέρνει στο προσκήνιο ο ΕΟΔΥ, ο οποίος διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τους υγειονομικούς και η δεύτερη τον γενικό πληθυσμό, ενώ εισάγει την υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (N95 ή KN95).

Συγκεκριμένα, για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ισχύουν τα εξής σχετικά με την καραντίνα - απομόνωση σε περίπτωση μόλυνσης:

Α1. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με λοίμωξη από SARS-Cov-2 απομονώνεται για 5 ημέρες και η επιστροφή στην εργασία γίνεται με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα. Επιβάλλεται η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).

Α2. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει εκτεθεί στον SARS-Cov-2

i. Για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που είναι εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση, ισχύουν τα εξής:
Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ την 3η ημέρα από την έκθεση.
ii. Για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που είναι εμβολιασμένο με 2 δόσεις, ή 1 δόση με το εμβόλιο J&J: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ την 1η, 3η και 5η-7η ημέρα από την έκθεση.
Σε κάθε περίπτωση, οι Επιτροπές Λοιμώξεων κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος δύνανται να λάβουν οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο για αποφυγή διασποράς της λοίμωξης και περιορισμού της νόσου.

Πώς θα εφαρμόζεται η καραντίνα στους πολίτες

Σε ό,τι αφορά την καραντίνα - απομόνωση του γενικού πληθυσμού, ο ΕΟΔΥ αναφέρει τα εξής:

Β1. Άτομα με λοίμωξη από SARS-Cov-2 – Απομόνωση:

• Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
• Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζεται χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Β2. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Καραντίνα:

Β2α. Για άτομα εμβολιασμένα και με ενισχυτική δόση: Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.

Β2β. Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις, ή 1 δόση με το εμβόλιο J&J, ή μη εμβολιασμένους:
• Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
• Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
• Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.
• Για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με τη λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη της Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων υπουργείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου