Breaking

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Χριστούγεννα υπό την απειλή της «Όμικρον»

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021

Χριστούγεννα υπό την απειλή της «Όμικρον»Ανησυχία προκαλεί η «Όμικρον» στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της νέας παραλλαγής, εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου αναμένονται συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουμε ανακοινώσεις νέων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ύπο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του προέδρου της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Σωτήρη Τσιόδρα  συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την παραλλαγή «Όμικρον». Καθώς φάνηκε, στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακοπή του πέμπτου κύματος της πανδημίας, το οποίο ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας ήδη δείχνει τα δόντια του.

Τα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι είναι οι αυξημένοι αυτοέλεγχοι των πολιτών -εμβολιασμένων και μη- μέσω των self tests που διατέθηκαν, ώστε να αποτραπεί η διάδοση μεταξύ συγγενικών και φιλικών προσώπων που θα συγκεντρωθούν για τα καθιερωμένα ρεβεγιόν και να υπάρχει καλύτερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και ειδικά της μετάλλαξης «Όμικρον».

Β. Παπαευαγγέλου: Γιορτές υπό τη σκιά της «Όμικρον»

Η κυρία Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό είπε ότι θα κάνουμε γιορτές υπό τη σκιά της «Όμικρον». Στο πλαίσιο αυτό, συνέστησε να γίνουν με σύνεση οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και κάλεσε τους γονείς να κάνουν χρήση self test στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια και των διακοπών, ιδίως πριν επισκεφθούν σπίτια όπου διαμένουν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένοι.

Όπως εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, πάνω από το 50% των περιστατικών πλέον στη Βρετανία αφορούν την παραλλαγή «Όμικρον». Η ίδια είπε ότι τα περιστατικά της «Όμικρον» στη χώρα μας «είναι πολύ περισσότερα (από αυτά που ανακοινώνονται) σίγουρα, απλώς δεν τα γνωρίζουμε».

Η «Όμικρον» φαίνεται ότι επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως το ότι έχουν νοσήσει δεν σημαίνει ότι είναι προστατευμένοι.

Η ίδια εξήγησε πως η προηγούμενη νόσηση σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό προσφέρει ιδιαίτερη προστασία παρότι ακόμη τα στοιχεία για την «Όμικρον» είναι πρόωρα. «Να μην αργούν όλοι όσοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση» είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι το ερώτημα για το πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί η «Όμικρον» μένει να απαντηθεί, όπως και το ερώτημα σε τι ποσοστό μάς προστατεύει ο εμβολιασμός από την «Όμικρον».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως μετά από πλήρη εμβολιασμό υπάρχει η εκτίμηση ότι παρέχεται μια σχετική προστασία όσον αφορά τη σοβαρή νόσηση, αλλά κι αυτό μένει να διευκρινιστεί, καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν νοσήσει ανήκουν σε νεότερες ηλικίες.

Μιλώντας για τους εφήβους, είπε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι ένας στους δύο έφηβους 15 έως 17 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί και ο εμβολιασμός στα μικρά παιδιά βρίσκεται σε καλό δρόμο και «εξελίσσεται περισσότερο ικανοποιητικά απ' όσο περιμέναμε».

Γκ. Μαγιορκίνης: Ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων λόγω «Όμικρον»

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το στέλεχος «Όμικρον» έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, μεγαλύτερη από κάθε άλλο στέλεχος, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ίδια ενημέρωση.

«Στη Ν. Αφρική η αύξηση των θανάτων δείχνει ότι είναι βραδύτερη από την αύξηση των διαγνώσεων, γεγονός που προς το παρόν ερμηνεύεται ως ένδειξη ηπιότερης νόσου». Δεν θα πρέπει όμως, πρόσθεσε, να υποτιμήσουμε τη δυναμική του νέου στελέχους να προκαλέσει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι ότι η έλευση του στελέχους «Όμικρον» αναμένεται να δημιουργήσει μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων, που στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων.

Ωστόσο, όπως είπε, η δυναμική στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών. «Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία συγκλίνουν ότι κεντρικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική δόση», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τα μέτρα που ήδη ισχύουν για τους ταξιδιώτες

Για την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα τέθηκαν σε εφαρμογή από το πρωί της Κυριακής συγκεκριμένοι περιορισμοί οι οποίοι ισχύουν έως και τις 10 Ιανουαρίου. Με τις νέες ρυθμίσεις πλέον προβλέπεται ότι για την είσοδο στη χώρα είναι απαραίτητη η διενέργεια PCR (μοριακού) τεστ ανίχνευσης κορονοϊού 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Ο έλεγχος του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του είναι ευθύνη των αεροπορικών, ναυτιλιακών, σιδηροδρομικών εταιρειών, όπως και των εταιρειών οδικών μεταφορών. Οι εταιρείες πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης φέρει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό, κατ' οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές, για δέκα ημέρες, ενώ όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ δεκατεσσάρων ημερών και διαγιγνώσκονται θετικοί τίθενται σε προσωρινό περιορισμό επτά ημερών.

Λόγω της νέας μετάλλαξης περιορίζονται προσωρινά οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Τουρκία, ενώ μειώνεται η πληρότητα στα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αλβανία.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Παρά τα ποσοστά εμβολιασμού, η μετάλλαξη «Όμικρον», που ανησυχεί τους ειδικούς, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για άρση των περιορισμών. Αντιθέτως, χώρες με ισχυρή οικονομία όπως η Γερμανία προχωρούν σε αυστηρά μέτρα εν όψει της περιόδου των γιορτών προκειμένου να ανακοπεί η έξαρση των περιστατικών μόλυνσης.  

Ήδη ο υπουργός Υγείας και πρώην καθηγητής της Επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ έκανε λόγο για ένα νέο «μαζικό κύμα» που συνδέεται με τη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και γι' αυτό τον λόγο η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί, σε μια περίοδο όπου πλήττεται από σημαντική αύξηση των περιστατικών.

«Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για μια πρόκληση που δεν έχουμε ακόμη γνωρίσει με αυτή τη μορφή· ακόμη και μια λίγο πιο ήπια εξέλιξη (σ.σ.: της νόσου) δεν θα αλλάξει τα πράγματα (...)», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ανόβερο, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.

Γαλλία: Ακυρώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις

Επιπλέον μέτρα λαμβάνουν και στη Γαλλία, καθώς ακυρώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, με τους ειδικούς να προτείνουν στους πολίτες μικρό αριθμό συναθροίσεων, ενώ λόγω της νέας παραλλαγής Όμικρον ματαιώνονται τα ταξίδια του Γάλλου προέδρου και του πρωθυπουργού σε Μάλι και Ιορδανία αντίστοιχα.

«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι τοπικές αρχές θα απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις που δεν θα δηλωθούν εκ των προτέρων, την κατανάλωση αλκοόλ στους δημόσιους χώρους και θα απαγορεύσουν τη διοργάνωση μεγάλων υπαίθριων συγκεντρώσεων, ειδικά πυροτεχνήματα και συναυλίες», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Το νέο στέλεχος εξαπλώνεται ραγδαία και εκτιμάται ότι θα είναι κυρίαρχο από τις αρχές του 2022 στη Γαλλία. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η παραλλαγή Όμικρον κυκλοφορεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων από την COVID-19 στη χώρα και γι' αυτό λαμβάνουν αυστηρά μέτρα.

Σε καραντίνα όσοι φτάνουν από τη Βρετανία στη Γερμανία

Η Γερμανία θα επιβάλει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και θα απαιτεί αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Τα τοπικά υπουργεία Υγείας ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το Σάββατο να εισαγάγει σκληρότερους κανόνες για τις αφίξεις από τη Βρετανία, όπου η παραλλαγή Όμικρον έχει πυροδοτήσει ένα κύμα μολύνσεων.

Η Βρετανία θεωρείται στο εξής «ζώνη παραλλαγής» της Covid-19, μπαίνει δηλαδή κατηγορία των χωρών απ’ όπου ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ταξιδιώτες, ακόμη και οι εμβολιασμένοι, θα μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων κατά την άφιξή τους.

«Η εξάπλωση της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι προφανής. Πρέπει να εμποδίσουμε την εξάπλωση για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούμε και να την επιβραδύνουμε όσο περισσότερο γίνεται», ανέφεραν οι υπουργοί στην ανακοίνωσή τους.

Μόνο οι Γερμανοί πολίτες ή οι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα στη Γερμανία θα επιτρέπεται να μπαίνουν στη χώρα προερχόμενοι από τη Βρετανία. Ο κανόνας ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες η Βρετανία καταγράφει καθημερινά ρεκόρ μολύνσεων, και την Παρασκευή τα περιστατικά ξεπέρασαν τα 90.000 μέσα σε ένα 24ωρο. Οι μολύνεις αυξήθηκαν απότομα στη Γερμανία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αλλά από τις αρχές Δεκεμβρίου άρχισαν να μειώνονται αργά, και την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 50.968 νέα περιστατικά.

Αυστηρό lockdown για τα Χριστούγεννα στην Ολλανδία

Υπό το φόβο της παραλλαγής Όμικρον, και η ολλανδική κυβέρνηση προχώρησε από τα ξημερώματα της Κυριακής σε αυστηρό lockdown το οποίο θα έχει διάρκεια μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου 2022. Όπως μετέδωσαν ολλανδικά ΜΜΕ, κλειστά θα είναι όλα τα καταστήματα, πλην των απολύτως απαραίτητων.

Οι ειδικοί στον τομέα της Υγείας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με την κυβέρνηση το Σάββατο 18/12 πρότειναν τη διακοπή της λειτουργίας όλων των μη απολύτως απαραίτητων καταστημάτων, σχολείων, μπαρ, εστιατορίων, αλλά και άλλων χώρων δημόσιας συγκέντρωσης προσώπων.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο λόγω του πέμπτου κύματος που μας έρχεται με την παραλλαγή Όμικρον». «Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα», εξήγησε ο ίδιος.

Μίνι lockdown στη Δανία

Η Δανία επέβαλε πριν από λίγες ημέρες νέους περιορισμούς, με σκοπό τον αποτροπή της ταχείας διασποράς της Covid-19, περιλαμβανομένης και της παραλλαγής «Όμικρον».

Γι' αυτό τον λόγο τα δημοτικά σχολεία έκλεισαν από τη 15η Δεκεμβρίου και από την 17η Δεκεμβρίου έκλεισαν μπαρ και εστιατόρια. Επιπλέον, οι Δανοί ενθαρρύνονται να εργάζονται από το σπίτι και να ακυρώσουν τις κοινωνικές τους συναθροίσεις, όπως τα χριστουγεννιάτικα πάρτι.

«Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία στο σχολείο για την ευημερία των παιδιών και των νέων. Για αυτό ακριβώς προσθέτουμε κάποιες ημέρες στις διακοπές των Χριστουγέννων, όμως το σχέδιο είναι να μην έχουμε άλλο ένα μεγάλο σε διάρκεια κλείσιμο», δήλωσε η Μέτε Φρεντέρικσεν, κάνοντας λόγο για «παρατεταμένες διακοπές» και διαβεβαιώνοντας πως θέλει «να κρατήσει την κοινωνία ανοιχτή όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου