Breaking

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

«Χτυπάνε μία, απαντάμε όλες»: Μεγαλειώδης η συγκέντρωση κατά των γυναικοκτονιών (video-εικόνες)

Στο κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών» ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου και πραγματοποίησε δυναμική συγκέντρωση κατά των γυναικοκτονιών στην πλατεία Συντάγματος, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας.

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ


Στη συγκέντρωση το παρών έδωσαν και δύο μητέρες, κόρες των οποίων θύματα της πατριαρχίας! Η μητέρα της Γαρυφαλλιάς, θύμα γυναικοκτονίας στη Φολέγανδρο, όπως επίσης και η μητέρα της Ερατώς, θύμα γυναικοκτονίας στη Λέσβο το 2019.

Την Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών συγκροτούν 18 γυναικείες οργανώσεις οι οποίες συνυπέγραψαν και ένα κείμενο με αφορμή τις 17 γυναικοκτονίες (μέχρι τη στιγμή που είχε γραφτεί το κείμενο) στη χώρα μέσα στο 2021. Όπως τονίζουν στο κείμενο τους, η πρωτοβουλία συγκροτήθηκε για να μην επιτρέψει τη συνέχιση του εξουθενωτικού αυτού φαινομένου χωρίς αντίδραση, χωρίς προσπάθεια να θέσει την κοινωνία στο σύνολο της μπροστά στις ευθύνες της!

SOOC / George Vitsaras

Το κείμενο της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών
16 + 1 γυναίκες* δεν είναι πια μαζί μας, δε θα δουν ξανά το φως του ήλιου, δε θα χαρούν τη ζωή, τα παιδιά τους, όσες και όσους αγάπησαν, γιατί η πατριαρχία οπλίζει το χέρι των υποτιθέμενων συντρόφων.

16 + 1 γυναίκες σφαγιάστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, πυροβολήθηκαν, χωρίς βοήθεια, γιατί ο πατριαρχικός φόβος αφήνει τις γειτόνισσες και τους γείτονες αδρανείς και άπραγους.

16 + 1 γυναίκες δεν είναι πια μαζί μας, γιατί η αστυνομία δυσκολεύεται να φτάσει έγκαιρα, εκεί όπου την καλούν και να σώσει από την ενδοοικογενειακή βία και τις απειλές.

16 + 1 γυναίκες δεν είναι πια μαζί μας, γιατί η κοινωνία εκπαιδεύει αγόρια νταήδες και κορίτσια θύματα, προσφερόμενους δολοφόνους και δολοφονημένες του αύριο, που εθίζονται από νωρίς στα αχαλίνωτα ένστικτα έμφυλης βίας, με τη συνεχή, σεξιστική προβολή του εγκλήματος και πληθώρας τηλεσκουπιδιών, υποτιθέμενων παιχνιδιών διασκέδασης.

Η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών συγκροτήθηκε από 18 έως τώρα γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες, για να μην επιτρέψει τη συνέχιση του εξουθενωτικού αυτού φαινομένου χωρίς αντίδραση, χωρίς προσπάθεια να θέσει την κοινωνία στο σύνολο της μπροστά στις ευθύνες της!

Θρηνούμε τις αδικοχαμένες γυναίκες και ταυτόχρονα διεκδικούμε και απαιτούμε:
Δικαιοσύνη-ενημέρωση-πρόληψη-αγωγή Ισότητας των Φύλων.

Στην ιερή τους μνήμη, σας καλούμε όλες και όλους στο Σύνταγμα, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 6 μμ., για να φωνάξουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε ενάντι στις γυναικοκτονίες!

*οι καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες ήταν 17 μέχρι τη σύνταξη αυτού του κειμένου.

Επιστολή συμμετοχής στη συγκέντρωση των γονέων της Ελένης Τοπαλούδη
Οι γονείς της αδικοχαμένης ΕΛΕΝΗΣ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ ,  Τοπαλούδης Ιωάννης και Αρμουτίδου Κυριακή, γονείς που βιώνουμε την κορύφωση του δράματος και το «μεγαλείο» της τραγικότητας για κάθε γονιό, θεωρούμε αδιανόητο να μην ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΜΕ και να μη συμμετέχουμε (όσο και όπως μπορούμε) σε κάθε φορέα – θεσμό και στις δράσεις που αναπτύσσονται ενάντια στις ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ, στους ΒΙΑΣΜΟΥΣ, στην ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ, στις ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΙΕΣ, που ως φυσικό επακόλουθο έχουν την τελική ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΤΟΝΙΑ.

Η φωνή των γονιών (ΟΛΩΝ των γονιών) που τόσο άδικα και αποτρόπαια έχουν χάσει το κορίτσι τους, το παιδί τους, δυναμώνει ακόμα περισσότερο καθώς ενώνονται φωνές – δράσεις – πρωτοβουλίες συνανθρώπων μας για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο (όσο μπορούμε, τουλάχιστον) περιβάλλον για τα παιδιά μας.
Αρκεί βέβαια οι εκάστοτε κυβερνώντες να μην έχουν «κλειστά τα αυτιά τους» και να ακούν τις φωνές – προκλήσεις της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που αγωνιά για τα κορίτσια της, για τα παιδιά της.

Αλλά και να κάνουν «τάχα» πως δεν ακούν (οι εκάστοτε κυβερνώντες) εμείς θα είμαστε ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ για να τους κάνουμε να ακούσουν.

Δυστυχώς όμως κάποιοι δε θα είναι παρόντες. ΑΠΟΝΤΑ θα είναι τα δολοφονημένα μας κορίτσια, τα σκοτωμένα μας παιδιά.
Πάντως, μέσα από τις φωνές μας και τις δράσεις μας, τα παιδιά μας θα παίρνουν ΨΥΧΗ και θα ΖΟΥΝ για να υπενθυμίζουν σ’ όλους μας ότι σε μια αρμονική (τονίζουμε το αρμονική και όχι το ανθρώπινη, γιατί δυστυχώς αρκετές φορές οι άνθρωποι μεταμορφωνόμαστε σε τέρατα) κοινωνία πρέπει να μάθουμε (εμείς ως γονείς) και να μεταδώσουμε και στα παιδιά μας:

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΟΧΙ
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ!
Κι όπως επισημάναμε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου πρόσφατα δώσαμε ρούχα της Ελενίτσας μας για να «συμμετέχουν» στην εκδήλωση She’ s gone, με ρούχα δολοφονημένων γυναικών από διάφορα μέρη του κόσμου και η οποία έκθεση θα ταξιδέψει σε αρκετές χώρες:

Ελενίτσα μου, τα ταξίδια σού άρεσαν τόσο πολύ!
Είχες όνειρα να ταξιδέψεις σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Δώσε ΨΥΧΗ στα ρούχα σου αυτά και ταξίδεψε μαζί τους, όπως είχες ονειρευτεί!

Ευχόμαστε μέσα από όλες τις δράσεις που αναπτύσσονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να επιτευχθεί ο στόχος της ευαισθητοποίησης των συνανθρώπων μας και της λήψης των αποφάσεων που πρέπει απ’ τους κυβερνώντες σε όλες τις χώρες του κόσμου!
Ευχόμαστε να φτάσουμε σ’ εκείνη τη χρονιά που θα καταργηθεί η Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των Γυναικών (25η Νοεμβρίου), μιας και δε θα υπάρχουν πουθενά στον πλανήτη τέτοιες βιαιότητες και δολοφονίες!
Το ταξίδι της ΕΛΕΝΗΣ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ συνεχίζεται…

Καλό σου ταξίδι, ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΕΛΕΝΗ!

Καλοτάξιδες όλες οι δράσεις ενάντια στην έμφυλη βία, τις

ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ, τις ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΙΕΣ (καλοτάξιδες και με την έννοια ότι θα υπάρχουν και τα ανάλογα αποτελέσματα και αποφάσεις από τους θεσμικούς φορείς εξουσίας)!

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

(και όλων των παιδιών που έχασαν τόσο αποτρόπαια τη ζωή τους)!

Οι γονείς της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη
Ιωάννης Π. Τοπαλούδης

Κυριακή Χρ. Αρμουτίδου

Πηγή: www.rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου