Breaking

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Πέντε ημέρες η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν με κορονοϊό-Τα κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές έφτασαν τα 25.000

Την Πέμπτη 13/01 θα εκδοθεί η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τις άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους των οποίων τα παιδιά νοσούν με κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η άδεια θα είναι διάρκειας 5 ημερών διάστημα που ορίζουν και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για την καραντίνα.

Αντίστοιχα για τους εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Εργασίας.

Ο σημαντικός αριθμός κρουσμάτων στα σχολεία βάζει ξανά στο τραπέζι την επαναφορά της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς μαθητών έως 14 ετών.

Σημειώνεται πως τις δύο πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των σχολείων τα κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές έφτασαν τα 25.000. Με δεδομένα πως κάποια από αυτά πάνε νηπιαγωγείο ή δημοτικό καθίσταται αναγκαία η παρουσία του γονέα στο σπίτι.

Οι δικαιούχοι
Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δύναται να γίνει είτε από τον έναν γονέα εξ ολοκλήρου είτε και από τους δύο, εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους διαστήματα αυτής, ενώ δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χρήση της και από τους δύο.

Δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς (εργαζόμενοι) παιδιών, εφόσον τα παιδιά:

είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,
φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο),
Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός. Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.
Οι εργαζόμενοι που αιτούνται την άδεια προσκομίζουν στους εργοδότες τους σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, εφόσον εξυπηρετούνται οι ανάγκες του εργαζομένου.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε τροπολογία για άδειες ειδικού σκοπού
Εν τω μεταξύ τροπολογία για την πρόβλεψη άδειας ειδικού σκοπού μετ’ αποδοχών για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα παιδιών προσχολικής και υποχρεωτικής εκπαίδευσης που διαγιγνώσκονται θετικά στον κορονοϊό κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με πρωτοβουλία των Τομεαρχών Υγείας, Εργασίας και Παιδείας, Ανδρέα Ξανθού, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Νίκου Φίλη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, “αυτό είναι αναγκαίο αφενός για την προστασία και περίθαλψη στο σπίτι των παιδιών που νοσούν και αφετέρου για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας. Προτείνεται επίσης η πρόβλεψη ειδικής άδειας απουσίας των εκπαιδευτικών με ένα υποκείμενο νόσημα”.

Στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι “η κυβέρνηση της Ν.Δ. εν μέσω μεγάλης έξαρσης της πανδημίας covid-19 και κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία χωρίς να λάβει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης”.

Όπως συμπληρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “στις πρώτες ήδη δύο ημέρες λειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές 25.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν βρεθεί θετικοί στον covid-19. Οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες. Η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή τρίτη θέση σε αριθμό κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού και την έκτη σε θανάτους. Σε αυτές τις δραματικές συνθήκες δεν υπάρχει καμία κυβερνητική πρόβλεψη για τους γονείς που εργάζονται και πρέπει να μείνουν στο σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν”.

Αλλά και το ΚΙΝΑΛ με ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας ζητά να δοθεί άμεση λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και να θεσπιστεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς εργαζόμενους των οποίων τα τέκνα νοσούν με κοροναϊό.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι την ώρα κατά την οποία «15.000 παιδιά έχουν βρεθεί θετικά στον κοροναϊό από τα self-test που έκαναν για να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες στις 10 Ιανουαρίου 2022» και «την επόμενη μέρα, στον δεύτερο μαζικό οριζόντιο έλεγχο για κρούσματα κοροναϊύ στα σχολεία, βρέθηκαν θετικά άλλα 9.688 self-test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς», η κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει την δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς παιδιών που νοσούν με κοροναϊό, κάτι το οποίο ενέχει σοβαρότατο κίνδυνο ακραίας διασποράς του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου