Breaking

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Έρευνα–Ο κορoνοϊός χάνει την επίδρασή του στον αέρα μέσα σε 20 λεπτά- Σε ποια μέρη μπορεί να μολυνθούμε ευκολότερα

Νέα βρετανική έρευνα μειώνει το χρόνο που μπορούμε να μολυνθούμε από κορονοϊό μέσω των αερολυμάτων. Σύμφωνα με αυτήν, ο κορονοϊός χάνει τη δράση του σε λιγότερο από 20 λεπτά.
Μέσα μόλις σε 20 λεπτά θα μπορούσε κανείς να αποφύγει να μολυνθεί από κορονοϊό, με τα πρώτα 5 λεπτά να είναι τα πιο χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την έρευνα το στέλεχος μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 20 λεπτά αρκεί να φοράμε μάσκες, να αερίζουμε τους χώρους και τηρούμε τις αποστάσεις.

Παράλληλα, η βρετανική «επιτροπή σοφών» κατάρτισε κατάλογο με τα μέρη στα οποία ενδέχεται να μολυνθούμε πιο εύκολα από κορονοϊό. Αυτά είναι τα καταστήματα, τα λεωφορεία, οι παμπ και τα εστιατόρια, τα πάρτι, οι χώροι εργασίας και τα κομμωτήρια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Ποια μέρα είναι πιο μεταδοτικός μετά τη διάγνωση

Σχεδόν διπλάσιοι άνθρωποι συνεχίζουν να μεταδίδουν τον κορονοϊό κατά την πέμπτη ημέρα από τη διάγνωσή τους και την αυτο-απομόνωσή τους, σε σχέση με την έβδομη ημέρα.

Σχεδόν ο ένας στους τρεις (31%) είναι ακόμη μολυσματικός κατά την πέμπτη ημέρα μετά από το θετικό διαγνωστικό τεστ, έναντι ποσοστού 16% -περίπου ο ένας στους έξι- κατά την έβδομη ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των βρετανικών υγειονομικών Αρχών.

Η μελέτη μοντελοποίησης, που έγινε από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), σύμφωνα με τη βρετανική Ιντιπέντεντ, εκτιμά, επίσης, ότι μόνο το 5% των ανθρώπων -ο ένας στους 20- είναι ακόμη δυνατό να μεταδώσει τον κορονοϊό δέκα ημέρες μετά τη διάγνωσή του με τεστ. Ακόμη, συμπέρανε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η μετάδοση του ιού συμβαίνει κατά το αρχικό στάδιο της λοίμωξης και όχι σε προχωρημένο.

Οι ΗΠΑ μείωσαν την περίοδο απομόνωσης από δέκα σε πέντε ημέρες τον προηγούμενο μήνα και η Βρετανία σκέπτεται να κάνει το ίδιο από τις επτά (που είναι σήμερα) στις πέντε ημέρες. Τα νέα ευρήματα δείχνουν, πάντως, ότι μετά την πέμπτη ημέρα από τη διάγνωση του κορονοϊού, ένας -όχι αμελητέος- αριθμός ανθρώπων μπορεί δυνητικά ακόμη να τον μεταδώσει σε άλλους, εάν δεν τηρεί ο ίδιος -και οι γύρω του- τις δέουσες προφυλάξεις (μάσκα, αποστάσεις κ.ά.).

Προς το παρόν, η βρετανική κυβέρνηση «ζυγίζει» τα επιστημονικά δεδομένα κατά πόσο θα προχωρήσει στη σύντμηση της αυτο-απομόνωσης στις πέντε ημέρες, μετά την προηγούμενη μείωση από τις δέκα ημέρες στις επτά. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιρένε Πέτερσεν του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση θα πυροβολήσει μόνη της το πόδι της εάν προχωρήσει σε μείωση στις πέντε ημέρες. Εάν «απελευθερώσεις» τους ανθρώπους μετά τις πέντε ημέρες, κερδίζεις ένα ορισμένο ποσοστό εργατικού δυναμικού, αλλά εάν το ένα τρίτο από αυτούς είναι ακόμη μολυσματικό, μπορεί ως συνέπεια να χάσεις έναν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όπως συμβαίνει με πολλές από τις παραλλαγές του κοροναϊού, τα συμπτώματα της Omicron έχουν μετακινηθεί έξω από το βασικό τρίο που αναφέρεται στον ιστότοπο του NHS: πυρετό, βήχα και απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα που πρέπει να εντοπίσετε είναι οι νυχτερινές ξαφνικές εφιδρώσεις. Όταν ξυπνάτε με σεντόνια, πιτζάμες και τα μαλλιά σας εμποτισμένα με ιδρώτα.

Τα 5 βασικά συμπτώματα που πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι

Ένας γενικός γιατρός στη Νότια Αφρική είπε στο Υπουργείο Υγείας ότι η νυχτερινή εφίδρωση έχει αρχίσει να γίνεται ενδεικτικό σημάδι στη χώρα. Πολλοί ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην Omicron λένε ότι εμφάνισαν νυχτερινές εφιδρώσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα στοιχεία έχουν καταγραφεί από τα κρούσματα μέχρι στιγμής, 5 είναι τα κρούσματα που πρέπει να μας προβληματίσουν:

  • • Κόπωση
  • • Ξηρός βήχας
  • • Ξηρός λαιμός (όχι πονόλαιμος αλλά μια αίσθηση γδαρσίματος)
  • • Ήπιοι μυϊκοί πόνοι
  • • Νυχτερινή εφίδρωση

Οι γιατροί είπαν επίσης ότι οι ασθενείς δεν φαίνεται να υποφέρουν από πονόλαιμο, όπως συμβαίνει με τη μετάλλαξη Delta, αλλά με μία αίσθηση ενός ενοχλητικού γδαρσίματος στο λαιμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Όμικρον και ποιες οι διαφορές με τη μετάλλαξη Δέλτα;

Στην παραλλαγή Όμικρον τα συμπτώματα είναι κόπωση, πονόλαιμος και βήχας.

Από την άλλη, στη παραλλαγή Δέλτα έχουμε αυξημένους παλμούς, δύσπνοια, απώλεια γεύσης και απώλεια όσφρησης.

Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική, αλλά τα συμπτώματα πιο ήπια από τη Δέλτα.

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον ανιχνεύεται  και με rapid test, αλλά απαιτείται PCR test για την ταυτοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου