Breaking

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Βαριές οι κυρώσεις κατά Ρωσίας: Την εξευτελίζουν - Αλλά «ο Θεός να βάλει το χέρι του» αν απαντήσει ο Β.Πούτιν

Όλα τα σενάρια της ρωσικής απάντησης στις δυτικές κυρώσεις

Παγκόσμια είναι πλέον η ανησυχία για την σύγκρουση των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Ρωσία με αφορμή την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Εν αναμονή των διευκρινίσεων και της αποσαφήνισης του τι ακριβώς συνιστά το δεύτερο μέρος των κυρώσεων και αν αφήνουν «παράθυρα» συμβιβασμού ή είναι οι απόλυτες κυρώσεις, μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για την ρωσική απάντηση.

Το ότι «πάγωσαν» τα αποθέματα ύψους 643 δισ. δολ. και δεν μπορεί πλέον η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να πουλήσει ομόλογα, συνάλλαγμα, χρυσό σε ΕΕ, ΗΠΑ και Καναδά, συνιστούν πολύ  βαριές κυρώσεις.

Αν είναι όντως σε μέγεθος όπως αυτό που υποστηρίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι σε μία πρώτη ανάγνωση των κυρώσεων ΗΠΑ, ΕΕ και Καναδά, τότε θα πρέπει να περιμένουμε και ανάλογης έκτασης απόπειρα κυρώσεων από την Ρωσία, σε αντίστοιχους τομείς που σε συνδυασμό με τις δυτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην άβυσσο της παγκόσμια οικονομία και μετά μάλιστα τις τραγικές συνέπειες που ήδη βιώνει ο πλανήτης από τον πανδημία του Covid-19.

Στην Μόσχα διαβουλεύονται για το περιεχόμενο της απάντησης, η οποία δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη έχουμε μια πρώτη απάντηση με το κλείσιμο του ρωσικού εναέριου χώρου στις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ, σε απάντηση του κλεισίματος του εναέριου χώρου της ΕΕ στις ρωσικές εταιρείες, αλλά αυτό είναι κυριολεκτικά «το τίποτα» μπροστά σε αυτή που μπορεί να ακολουθήσει.

Ποια είναι τα σενάρια των αντικυρώσεων της Ρωσίας:

- Διακοπή της ροής φυσικού αερίου ακόμα και αν έχουν εξαιρεθεί από την έξωση του παγκόσμιου διατραπεζικού συστήματος (SWIFT) οι τράπεζες που είναι κατονομασμένες στα συμβόλαια να εισπράττουν τα έσοδα από την πώληση του φυσικού αερίου.

Η Ρωσία αν θέλει να το κάνει, έστω και αν έχουν εξαιρεθεί αυτές οι τράπεζες, μπορεί να χρησιμοποιήσει ως αφορμή ότι το τραπεζικό της σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά και ότι αυτά τα τραπεζικά ιδρύματα διασυνδέονται άρα σταματώ την ροή φυσικού αερίου.

Και αυτό να γίνει, βέβαια, δεν θα γίνει αμέσως, καθώς έχουν προπληρωθεί συμβόλαια μηνών, οπότε ότι και να γίνει θα πρέπει να παραδώσουν.

Σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ θα επιστρέψει 30 χρόνια πίσω από πλευρά ενεργειακής ανάπτυξης και είναι άγνωστο πώς θα λύσει την εξίσωση. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που είναι «στον πάτο» οι συνέπειες θα είναι η απόλυτη νέκρωση ακόμα και αυτής της οικονομίας σκελετού που υποδύεται ότι κινείται.

Ένα άλλο ερώτημα που θα έπρεπε να τεθεί προς την κυβέρνηση της χώρας είναι ότι, αν πάρουμε ως δεδομένο ότι η Ρωσία του Β.Πούτιν, ότι και να συμβεί θα παραμείνει εκεί που είναι, και η Ελλάδα θα παραμείνει εδώ που είναι, πώς θα επικοινωνήσει πάλι η Αθήνα με την Μόσχα, μετά τα τόσο βαριά λόγια που έχουν ξεστομίσει τις τελευταίες ημέρες οι Κ.Μητσοτάκης και Ν.Δένδιας κατά της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας και της Ρωσίας γενικά. 

Οι Ρώσοι δεν φημίζονται ότι έχουν «ασθενή μνήμη» -το αντίθετο συμβαίνει. Εκτός και αν αποδεχθούμε ότι περάσαν οριστικά οι Ρώσοι στην πλευρά των «εχθρικών χωρών», οπότε θα υπάρξουν και οι ανάλογες συνέπειες.

Δηλαδή θα αποδεχθούμε ως πολίτες ότι οι Κ.Μητσοτάκης και Ν,Δένδιας έκαναν την Ρωσία «εχθρική χώρα» προς την Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται (και συνεπάγονται πολλά, πάρα πολλά);

Το ότι το Ισραήλ που το παρακολουθούν και οι δύο Ελληνες πολιτικοί και κρέμονται σε άλλες περιπτώσεις από τα χείλη των ανθρώπων του «δεν έχει αρθρώσει ούτε λέξη» για το όλο σκηνικό στην Ουκρανία, δεν λέει τίποτα στην Αθήνα;

Πραγματικά ανησυχητικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν αρνήθηκε να καταδικάσει την ρωσική επίθεση και βέβαια να κλείσει τα Στενά, ενώ κοροϊδεύει και τους Ευρωπαίους ως αναποφάσιστους.

Περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας θα μπορούσε να αποβεί ολέθρια για την Ελλάδα. Θυμηθείτε το 1922. Και από την στιγμή που η Δυτικοί έκλεισαν ερμητικά την πόρτα στην Μόσχα, χώρες όπως η Τουρκία, είναι εξαιρετικά πολύτιμες για την Ρωσία σε όλα τα επίπεδα. 

Ας κλείσουμε όμως την παρένθεση με την φράση «Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του» και ας δούμε τι άλλο μπορεί να κάνει η Ρωσία για να «πονέσει» τους δυτικούς, πέρα βέβαια από το στρατιωτικό σκέλος

- Το μπλοκάρισμα των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Intagram, Τwitter κλπ.) όχι μόνο από την ρωσική επικράτεια, από την οποία ήδη το εξεδίωξε, αλλά από την Ευρώπη. Τεχνητά είναι απόλυτα εφικτό. Τώρα ίσως εξηγούνται πολλά για την μείωση κατά 500 δισ. δολ. της αξίας του FB στο αμερικανικό χρηματιστήριο και της προειδοποίησης ότι μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρώπη. Μπορεί να το κάνει η Μόσχα; Ναι!

- Δολιοφθορά στο παγκόσμιο υποβρύχιο δίκτυο οπτικών ινών κάτι που θα ρίξει το Διαδίκτυο παγκοσμίως, της διατραπεζικές συναλλαγές κλπ. και θα επιστρέψει τον πλανήτη στις αρχές της δεκαετίας του '50! «Αφού δεν επιτρέπετε εσείς τις διατραπεζικές μας συναλλαγές, δεν επιτρέπουμε κι εμείς τις δικές σας» μπορεί να πει η Μόσχα.

«Εσείς εκμεταλλεύεστε την δεσπόζουσα θέση σας ως διαχειριστές του SWIFT κι εμείς την μοναδική ικανότητα που έχουν τα υποβρύχιά μας να κόψουν κομματάκια τα υποβρύχια δίκτυα που μεταφέρουν τις εντολές του SWIFT στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού».

Σενάριο πραγματικά εφιαλτικό, αλλά αυτή την φορά ο Β.Πούτιν δείχνει αποφασισμένος «να το πάει μέχρι τέλους»

- Παύση πώλησης ρωσικών δημητριακών στις χώρες της ΕΕ. Κυριολεκτικά θα πούμε το «ψωμί ψωμάκι» και θα εκτιναχθεί η τιμή σε όλα τα είδη διατροφής. Ήδη η Ουκρανία βασική χώρας εξαγωγός σε ηλιέλαιο και στάρι, τίθεται εκτός αγορών.

Όλα τα παραπάνω είναι αρκούντως εφιαλτικά, χωρίς να λάβουμε υπ'όψιν οτιδήποτε άλλο. Π.χ. πιθανή πυρηνική απάντηση της Ρωσίας, που εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν αποκλείεται πλέον.


Στην αρχή του «Θα χάσω πολλά, θα χάσετε τα πάντα»! Ο Β.Πούτιν έχει απασφαλίσει για τα καλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου