Breaking

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ



H ανδρική τριχόπτωση είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που ξεκινάει από τη διάγνωση του τύπου της και φτάνει στην αλλαγή του τρόπου που βλέπουν οι άντρες τον εαυτό τους.

Όσο σφρίγος και ακαταμάχητη ορμή για δράση κι αν δείχνει στην οθόνη ο διάσημος φαλακρός Jason Statham, δεν θα ξεπεράσεις ποτέ το βιβλικό πρότυπο του Σαμσών, όταν αρχίζεις να παρατηρείς έντονη τριχόπτωση. Στερεοτυπικά, στο ανδρικό φύλο τα πλούσια μαλλιά είναι συνδεδεμένα με τη δύναμη και την ισχύ, κι αυτό δεν θα αλλάξει όσα «Fast & Furious» κι αν γυρίσει ο «The Rock» Dawyne Johnson. Πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας κατατάσσουν την τριχόπτωση ακόμα και στα αίτια που προκαλούν κατάθλιψη.

Έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology» δείχνει ότι η απώλεια μεγάλου αριθμού τριχών και τα ορατά σημάδια της στο κεφάλι προκαλούν μείωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, καθώς και έντονη ανησυχία για τον εαυτό.

Τα αδυσώπητα στατιστικά της τριχόπτωσης

Μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση οι πανικόβλητες αντιδράσεις ενός φίλου, που δεν είχε πατήσει τα 30, όταν άρχισε να χάνει μαλλιά στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Σχεδόν φρίκαρε. Αναφερόταν εμμονικά σε αυτό και ξεκίνησε να κάνει αιματηρές οικονομίες για μεταμόσχευση. Προσπαθούσα να τον καθησυχάσω με νούμερα, μήπως και τον πείσω να εξοικειωθεί: οι μισοί άντρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τριχόπτωση μέχρι την ηλικία των 50, ενώ το 70% χάνουν μαλλιά καθώς μεγαλώνουν.

Φυσικά, δεν τον ηρεμούσε ούτε το δεδομένο ότι το 25% των αντρών που θα αποκτήσουν φαλάκρα παρατηρούν τα πρώτα σημάδια τριχόπτωσης πριν τα 21, βλέποντας το αναπόφευκτο να έρχεται. Στο τέλος, παράτησα κάθε προσπάθεια να τον καλμάρω. Έπρεπε απλώς να δείξω κατανόηση.

trixoptosi
iStock

Τριχόπτωση: Προσωρινή και μόνιμη

Υπάρχουν διάφορα είδη τριχόπτωσης κι η ακριβής τους διάγνωση είναι κρίσιμη για να προχωρήσει κάποιος σε οποιουδήποτε τύπου παρέμβαση. Η προσωρινή τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε: στρες του οργανισμού (συμπεριλαμβανομένης της ξαφνικής απώλειας βάρους), αλλαγή των εποχών, κακή διατροφή, δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν το τριχωτό, αυτοάνοσα νοσήματα, χημειοθεραπείες και συγκεκριμένα φάρμακα, διαταραχές του ενδοκρινικού και επαφή με τοξικά χημικά. Ακόμη και η πανδημία μπορεί να έχει βάλει το χεράκι της!

Τα καλά νέα είναι ότι η προσωρινή τριχόπτωση, που έχει ως σύμπτωμα την ασυνήθιστη απώλεια μαλλιών για περιόδους πάνω από 6 μήνες, είναι γενικά αναστρέψιμη. Οι δερματολόγοι ερευνούν την πιθανότητα της προσωρινής τριχόπτωσης με αιματολογικές εξετάσεις, με μέτρηση του μήκους και της διαμέτρου των πεσμένων τριχών ή υπολογισμό των τριχών που χάνονται κατά το χτένισμα ή το λούσιμο.

Η πιο κοινή μορφή μόνιμης τριχόπτωσης είναι η αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου. Εδώ, τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η κληρονομικότητα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την εφηβεία και εξελίσσεται σε βάθος ετών ή και δεκαετιών. Αυτό που συμβαίνει, με απλά λόγια, είναι ότι αν ο μπαμπάς ή ο θείος σου έχει φαλάκρα, τα ανδρογόνα, δηλαδή οι ορμόνες του φύλου, θα αλληλεπιδράσουν με τα γονίδιά σου, σμικρύνοντας τους θύλακες των τριχών. Στη συνέχεια, οι κανονικές τρίχες πέφτουν και αντικαθίστανται από μικροσκοπικές τρίχες. Προοδευτικά, οι θύλακες «αποκοιμιούνται» και σταματούν να παράγουν κι αυτό το «χνούδι».

Και, τώρα, τι κάνουμε;

Στον ερευνητικό τομέα υπάρχουν εξελίξεις που δίνουν ελπίδες για τη θεραπεία και την αποτροπή των διαφορετικών τύπων της τριχόπτωσης και της φαλάκρας. Ποιες λύσεις υπάρχουν, όμως, μέχρι να ευοδωθούν προσπάθειες όπως η εργαστηριακή ανάπτυξη τριχοθυλάκων, που επιχειρείται τώρα που μιλάμε σε κάποια εργαστήρια;

–Φιναστερίδη & Μινοξιδίλη

Εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων, η φαρμακευτική αγωγή με φιναστερίδη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας και χορηγείται από το στόμα. Σε μικρό αριθμό ληπτών προκαλεί επανάπτυξη της τρίχας, ενώ το πιο ορατό αποτέλεσμα είναι η επιβράδυνση του ποσοστού απώλειας τριχών. Συνηθισμένες παρενέργειες είναι η αύξηση βάρους, πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος, φαγούρα και σύγχυση.

Ακόμα πιο αποτελεσματική για τη θεραπεία της ανδρικής (αλλά και της γυναικείας) αλωπεκίας είναι η αγωγή με μινοξιδίλη, η οποία έχει τη μορφή λοσιόν σε σπρέι και εφαρμόζεται τοπικά στην περιοχή της αραίωσης. Τα αποτελέσματα διαρκούν όσο καιρό κάνεις χρήση της λοσιόν, εμφανίζονται μετά από 4-5 μήνες συστηματικής χρήσης και κορυφώνονται πάνω στον χρόνο. Η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου λέει ότι πρόκειται για μια «ισόβια» θεραπεία, που την παντρεύεσαι, και τονίζει τα πολλαπλά οφέλη της μινοξιδίλης: επιμηκύνει τον κύκλο ζωής της τρίχας, αυξάνει την αιμάτωση και μετατρέπει το χνούδι σε κανονική τρίχα. Για τις παρενέργειές της, πρέπει να γνωρίζεις ότι μπορεί να προκαλέσει περίεργη υπερτρίχωση σε άσχετα σημεία, οίδημα, ερυθρότητα, φαγούρα και τοπική ξηροδερμία.

–Μεταμόσχευση μαλλιών

Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι μια ακριβή αλλά αποτελεσματική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, που χρειάζεται πολλές επαναλήψεις μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα πύκνωσης των μαλλιών. Η διαδικασία περιλαμβάνει μεταφορά υγιών θυλάκων από μια περιοχή του τριχωτού της κεφαλής σε μια άλλη που εμφανίζει αραίωση.

–Ισορροπημένη διατροφή

Στην περίπτωση της προσωρινής τριχόπτωσης, η διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση των τριχών. Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και έλαια, σίδηρος και βιταμίνες είναι απαραίτητα συστατικά για την καλή υγεία της τρίχας, από την παραγωγή κερατίνης μέχρι την παροχή ενέργειας για την ανάπτυξη των μαλλιών.

–Χρήση ποιοτικών προϊόντων για τα μαλλιά

Αν αγαπάς τα μαλλιά σου, διάβαζε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζεις για τον καθαρισμό και την περιποίησή τους: θειικά άλατα (sulfates), parabens, χημικά αρώματα, χλωριούχο νάτριο (sodium chloride), οινόπνευμα, διαιθανολαμίνη (DEA) και τριαιθανολαμίνη (TEA) μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση και πρέπει να εξοβελιστούν από την καθημερινότητά σου! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύεις σε ποιοτικά, φυσικά και, άρα, ακριβότερα προϊόντα, αν σε ενδιαφέρει η καλή υγεία των μαλλιών σου.

Ξεκίνα ανακαλύπτοντας τις μινιμαλιστικές φόρμουλες της we/DO Professional και προχώρα σε μια δοκιμή εξειδικευμένων προϊόντων. Η Θεραπεία Ενεργοποίησης Του Τριχωτού Κεφαλής με καφεΐνη της The Inkey List διατηρεί την τρίχα στη φάση κατά την οποία τα μαλλιά αναπτύσσονται, η Nioxin προτείνει διαφορετικά kits ανάλογα με τον βαθμό αραίωσης, ενώ το πρόγραμμα πύκνωσης Aminexil Clinical 5 της Vichy συνδυάζει το κατοχυρωμένο Aminexil με πέντε δραστικά συστατικά για αποτελεσματική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

–Τεστ DNA

Αυτή η λύση αναλύει διάφορες παραλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται με την αλωπεκία, προβλέποντας τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, αλλά και την ανταπόκριση του συγκεκριμένου οργανισμού στις διάφορες θεραπείες. Με βάση τα αποτελέσματα μπορεί να σχεδιαστεί μια θεραπεία με τοπικά σκευάσματα με ουσίες στις οποίες ανταποκρίνεται καλύτερα κάθε οργανισμός, αλλά και ειδικά συμπληρώματα.

–Ψυχοθεραπεία

Επειδή η τριχόπτωση αγγίζει ψυχολογικά και υπαρξιακά θέματα, μια άμεσα δραστική προσέγγιση, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης και απαλύνοντας τα συναισθήματα δυσφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου