Breaking

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Εκτόξευση τιμών σε ρεύμα και αέριο μέχρι το καλοκαίρι φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Αγωγός αερίου

Αγωγός αερίου  AP

Για σήμερα καταγράφονται σοβαρές αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική ρεύματος στην Ευρώπη στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στην Ουκρανία

Ως την «χαριστική βολή» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θεωρούν αναλυτές της ενεργειακής αγοράς, την πολεμική εξέλιξη με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας καινούργιας περιόδου υψηλών τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα, πριν προλάβει να εκτονωθεί η υφιστάμενη ενεργειακή κρίση που μπαίνει ήδη στον 7ο μήνα.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ακόμα και αν σταματούσαν αύριο το πρωί οι πλεμικές συγκρούσεις, θα μεσολαβήσει ικανό διάστημα έως ότου βρεθεί η νέα ισορροπία ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο ενεργειακό τροφοδότη της Ευρώπης.

Σε τέτοιες περιόδους αστάθειας ουδείς μπορεί να προσδοκά ουσιαστική αποκλιμάκωση των τιμών του αερίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέχρι τουλάχιστον το καλοκαίρι (στο θετικό σενάριο), οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώνουν το ρεύμα σε τιμές αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες από εκείνες που πληρώνουν από το Σεπτέμβριο (και κυρίως από το Δεκέμβριο) και μετά.

Ειναι ενδεικτικό ότι για σήμερα καταγράφονται σοβαρές αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική ρεύματος στην Ευρώπη στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στην Ουκρανία.

Η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα στην αγορά επόμενης ημέρας, για σήμερα, διαμορφώνεται στα 235,50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καταγράφοντας απότομη αύξηση 34,10%.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των ακριβότερων χωρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο πίσω από Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία και Πορτογαλία.

Το φυσικό αέριο ήρθε πρώτο στο ενεργειακό μίγμα της «επόμενης ημέρας» με μερίδιο στην κάλυψη της ζήτησης 44.50% και ακολουθούν ΑΠΕ με 24.96%, εισαγωγές με 16.29% και λιγνίτης με 5.94%.

Με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εστάλη επιστολή στην Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Barbara Pompili που κοινοποιήθηκε και στην Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, την οποία συνυπογράφουν οι Υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας, Alexander Nikolov και της Ρουμανίας, Virgil - Daniel Popescu.

Ο κ. Σκρέκας ζητά να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Όπως επισημαίνει, η παρούσα κρίση απαιτεί συντονισμένη δράση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των οικονομιών των κρατών - μελών.

Σύσκεψη της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων

Σε ότι αφορά την επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για προβλήματα, καθώς οι ροές του ρωσικού αερίου δεν έχουν, προς ώρας, διαταραχθεί. Σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιου Δαγούμα, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνου Ξιφαρά και εκπροσώπου του ΔΕΣΦΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου