Breaking

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

«Ζω», η πρώτη λέξη του αγνοούμενου που σώθηκε -Πώς επιβίωσε στην πύρινη κόλαση- Μεγάλη επιχείρηση να βρεθούν κι άλλοι ζωντανοί -Συγκλονίζουν οι συγγενείς

«Ζω » ήταν τα πρώτα λόγια του αγνοούεμενου λιθουανικής καταγωγής, που σώθηκε μετά από 40 ώρες από την πύρινη κόλαση του πλοίου στην Κέρκυρα.

Αναπτερώνονται οι ελπίδες μετά τη διάσωση ενός από τους 12 αγνοούμενους του φλεγόμενου πλοίου στην Κέρκυρα.

Ο επιζών λιθουανικής καταγωγής που βρέθηκε σήμερα στην πρύμνη του Euroferry Olympia φαίνεται στη φωτογραφία να κατεβαίνει από τη σκάλα του πλοίου, ενώ από κάτω τον περιμένουν οι αξιωματικοί και οι διασώστες για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Ο άνθρωπος ήταν γκλωβισμένος από την Παρασκευή στην πρύμνη του πλοίου, ενώ το λιμενικό και οι διασώστες κάνουν προσπάθειες για την εύρεση και των υπόλοιπων αγνοουμένων.

Τα πρώτα λόγια που είπε ο επιζών στους διασώστες ήταν «Ζω».

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Βρέθηκε ζωντανός ένας εκ των επιβατών, πιθανότατα λιθουανικής καταγωγής και περιμένουμε να γίνει ταυτοποίηση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο επιβάτης αναμένεται να δώσει πληροφορίες και για τους υπόλοιπους αγνοούμενους.

Ο Λιθουανός επιβάτης εντοπίστηκε σε ένα σημείο το οποίο τα συνεργεία φρόντιζαν να ψύχουν συνεχώς. Ο ίδιος φέρεται να ανέβηκε μόνος στο κατάστρωμα και από εκεί τα συνεργεία τον κατέβασαν. Στοι πλοίο ανέβηκαν δύο πυροσβέστες και ακολουθούν αντίστροφα την πορεία του διασωθέντος για να φτάσουν στο σημείο από το οποίο αυτός ξεκίνησε. Και αυτό διότι ο Λιθουανός είπε πως άκουγε φωνές από άλλους εγκλωβισμένους.

Να σημειώσουμε πως το πλοίο έχει πάρει μια κλίση 3-4 μοιρών αλλά δεν κινδυνεύει.

Ρυμουλκείται το πλοίο προς την Κέρκυρα

Πλησιάζει στο λιμάνι της Κασσιόπης, στη βορειοανατολική πλευρά της Κέρκυρας, το Euroferry Olympia. Καθώς το μισοκαμένο επιβατηγό/οχηματαγωγό ρυμουλκείται με πολύ αργό ρυθμό (0,7-0,9 κόμβους) από τα σκάφη Αλέξανδρος 5, Πρωτέας και Πλατυτέρα, παραμένει κυρίαρχη η αγωνία για τους 11 – πλέον – αγνοούμενους, οι 3 εκ των οποίων είναι Έλληνες.

Το Euroferry Olympia έχει πάρει κλίση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη ρυμούλκησή του σε ασφαλές αγκυροβόλιο. Παρόλο που υπάρχει ανησυχία για τον κίνδυνο βύθισης του πλοίου, η κλίση του θεωρείται ως ελεγχόμενη.

Οι έρευνες των ειδικών διασωστικών ομάδων, πάνω στο πλοίο καθώς και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Ερεικούσας όπου ξέσπασε η πυρκαγιά διακόπηκαν προσωρινά τη νύχτα του Σαββάτου, λόγω του σκότους αλλά και των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες έφταναν τους 500-600 βαθμούς Κελσίου πάνω στο Euroferry Olympia. Εκτός από τα ρυμουλκά επιχειρούν ακόμη 3 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και 1 πλωτό πυροσβεστικό.

Στην έρευνα για τους αγνοούμενους, εκτός από την 5η ΕΜΑΚ, συμμετέχει ειδική ναυαγοσωστική ομάδα, αποτελούμενη από 14 άτομα. Πρόκειται για πεπειραμένους ναυαγοσώστες των εταιρειών MEGATUGS και SMIT Salvage, οι οποίες έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να διεξάγουν την επιχείρηση ανεύρεσης με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Η επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης προβλέπεται ότι θα διαρκέσει ημέρες, ενώ, προτού το πλοίο προσεγγίσει στο λιμάνι της Κασσιόπης – και αφού η θερμοκρασία των πυρακτωμένων μετάλλων θα έχει ελαττωθεί, θα επιχειρηθεί απάντληση των πετρελαιοειδών ώστε να αποφευχθεί τυχόν διαρροή και μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκτιμάται ότι στις δεξαμενές του Euroferry Olympia υπήρχαν περίπου 700 τόνοι καυσίμου. Αν η φωτιά δεν κατασβεστεί, η απάντληση των καυσίμων με τα ειδικά γι’ αυτό το σκοπό μέσα, είναι αδύνατη. Πάντως, τα σκάφη που κινούνται γύρω από το Euroferry Olympia είναι εφοδιασμένα με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό.

Στην Κέρκυρα έφτασε ο Λευκορώσος που βρέθηκε ζωντανός μετά από 53 ώρες, στο φλεγόμενο κουφάρι του πλοίου που πήρε φωτιά.

Ο νεαρός βρέθηκε ζωντανός νωρίς το πρωί της Κυριακής στην πρύμνη του πλοίου και απεγκλωβίστηκε, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι θα βρεθούν και άλλοι επιβάτες ζωντανοί.

Ο διασωθείς αναμένεται να δώσει πληροφορίες για τυχόν και άλλα άτομα που πιθανόν βρίσκονται επί του πλοίου. Ο ίδιος φέρεται να ανέβηκε μόνος του στο κατάστρωμα και από εκεί τα συνεργεία τον κατέβασαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του, κάτι που φαίνεται και από το ότι κατέβηκε από το σκάφος του λιμενικού και μπήκε σε ασθενοφόρο μόνος. Ο νεαρός θα κάνει προληπτικά όλες τις εξετάσεις που προβλέπονται.

Σημειώνεται πως ο επιζών φέρεται να είπε στην ομάδα διάσωσης ότι άκουγε φωνές κι άλλων ζωντανών, όχι όμως τις τελευταίες ώρες, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Νίκος Αλεξίου. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βρούμε κι άλλους και γι’ αυτό συνεχίζουμε την επιχείρηση», σημείωσε ο κ. Αλεξίου.

megatv

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου