Breaking


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία: Απομακρύνονται τα σενάρια πολέμου –Συμβιβαστική οδό αναζητούν Ρωσία και Δύση

Οι σχέσεις Δύσης – Ρωσίας παραμένουν σε τεντωμένο σχοινί παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης και την πλάνα στρατευμάτων να αποχωρούν από τα σύνορα Ρωσίας Ουκρανίας.
Αμαξοστοιχίες με ρωσικά τανκς περνούν τη γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Γερμανοί αναλυτές αποδίδουν την απόσυρση των στρατευμάτων από την Κριμαία στην σκληρή στάση Σόλτς κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Βλαδιμίρ Πούτιν.

Οι κοινές ασκήσεις εδάφους και αέρος συνεχίζονται στη Λευκορωσία.

Και ενώ η Ρωσία υποστηρίζει οτι αποσύρει τα στρατεύματά της το ΝΑΤΟ επιμένει οτι συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Ρωσία συνεχίζει τη στρατιωτική ενίσχυση και δεν έχουμε λάβει απάντηση σε ένα γραπτό έγγραφο ή γραπτές προτάσεις που στείλαμε στη Ρωσία στις 26 Ιανουαρίου»,δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολντερμπεργκ.

Ένα εκρηκτικό «ενεργειακό» κοκτέιλ δημιουργεί η ρωσο-ουκρανική κρίση στην Ευρώπη βάζοντας «φωτιά» ταυτόχρονα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα και δημιουργώντας πανικό σε κυβερνήσεις και νοικοκυριά που προσπαθούν να προστατευθούν από τις δραματικές επιπτώσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων ενέργειας.

Υπό τους συνεχώς εντεινόμενους φόβους μίας επιθετικής κίνησης της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη οι τιμές τόσο του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του πετρελαίου κάνουν συνεχώς άλματα, προκαλώντας τρόμο στις διεθνείς αγορές.

Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι παγκοσμίως ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και ενδεχόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε «στέγνωμα» της διάθεσης ρωσικών βαρελιών στην αγορά. Η Ρωσία εξάγει περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πετρελαϊκών προϊόντων, περίπου το 10% του παγκόσμιου εμπορίου,. Και το 60% αυτών των εξαγωγών πηγαίνει στην Ευρώπη και ένα 30% στην Κίνα.

Δηλαδή η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής αερίου στην Ευρώπη και ενδεχόμενη σύγκρουση θα είχε τεράστια και άμεση επίπτωση στην ενεργειακή ισορροπία όλης της «Γηραιάς Ηπείρου».

Η εξάρτηση αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς πώς οι εναλλακτικοί πάροχοι φυσικού αερίου στην Ευρώπη όπως είναι το αμερικάνικο LNG αλλά και οι προμηθευτές από Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία δεν δείχνουν διατεθειμένοι ή δεν έχουν καν τη δυνατότητα στις περισσότερες περιπτώσεις να καλύψουν το κενό.

Έτσι η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης «κρέμεται» κυριολεκτικά σε μία κλωστή αν η Ρωσία αναγκαστεί να κλείσει τη στρόφιγγα σε περίπτωση σύρραξης με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με ειδικούς της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, αναμένεται να προκαλέσει ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, ενδεχομένως καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 166 ευρώ/μεγαβατώρα, που καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Φωτιά οι τιμές το τελευταίο 48ωρο
Χθες μόνο οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 14% καταγράφοντας υψηλό 2 εβδομάδων στα 88 ευρώ η μεγαβατώρα.

Συνακόλουθα και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχαν ξεκινήσει να αποκλιμακώνονται, εμφανίζονται αυξημένες για σήμερα.

Ενδεικτικά στη Γερμανία διαμορφώνονται στα 155 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 51,63%) στη Γαλλία στα 193,44 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 3,3%) στην Ολλανδία 202,1 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 14,98%), στην Ισπανία 199,94 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 9,07%).

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και τα πιθανά σενάρια
Η θέση της Ελλάδας αν και είναι απόλυτα ταυτισμένη με αυτή των Ευρωπαίων συμμάχων προσδοκώντας πάντα την ειρηνική επίλυση του προβλήματος αφήνει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας και με τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις 18 Φεβρουαρίου μεταβαίνει στη Μόσχα για συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα είναι λιγότερο ανήσυχη σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια, κι αυτό λόγω του αγωγού αερίου Turkish Stream, ο οποίος, όπως εκτιμά η Αθήνα, θα είναι από τους τελευταίους που θα θελήσει να κλείσει η Μόσχα.

Στο σκηνικό γεωπολιτικής έντασης που έχει δημιουργηθεί η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια και τις επιπτώσεις τους στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με αέριο.

Το Gas Coordination Group, που λειτουργεί ως σύμβουλος της ΕΕ και καταρτίζει μέτρα ασφάλειας εφοδιασμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης έχει μελετήσει πιθανά σενάρια σε περίπτωση ελλείμματος επάρκειας στα ευρωπαϊκά κράτ για τρεις μήνες, δύο εβδομάδες ή μία ημέρα.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι να διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό αέριο, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έλλειμμα στην τροφοδοσία, που θα είναι της τάξης του 10% έως 20%. Το κενό θα πρέπει να καλυφθεί σε αυτή την περίπτωση από φορτία LNG, μέσω τροφοδοσίας από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.

Η κυβέρνηση και οι φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ Αίγυπτος).

Το ήπιο σενάριο που εξετάστηκε, είναι να διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, κάτι που προβλέπεται ότι δεν θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας, καθώς θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα συν το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Συμπερασματικά, κρίνεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού σε μια κλιμάκωση της έντασης, με την παραδοχή ότι θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα η Ρεβυθούσα και θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο TAP.

Ωστόσο, κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η διάρκεια της κρίσης καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια πιθανή πολεμική σύρραξη θα ανεβάσει στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου και θα περιορίσει τις φυσικές και οικονομικές αντοχές της κάθε χώρας για να καλύψει τα ελλείμματα στην τροφοδοσία.

Οι εναλλακτικές λύσεις και ο σχεδιασμός της Αθήνας περιλαμβάνει:

-Ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας με τη μέγιστη δυνατή επάρκεια σε υγροποιημένο αέριο τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο αγωγός TAP.

-Aναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτος και Αλγερία) για τη μεταφορά LNG με πλοία.

-Σχέδιο λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αντί για φυσικό αέριο, με ντίζελ για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

.topontiki.

Μετά την όξυνση της έντασης τις τελευταίες ημέρες γύρω από την Ουκρανία, οι δηλώσεις του Όλαφ Σολτς από το Κίεβο αλλά και τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ Λαβρόφ και Πούτιν δείχνουν ότι αναζητείται συμβιβασμός

Διάθεση συμβιβασμού φαίνεται ότι δείχνουν η Δύση και η Ρωσία γύρω από την κρίση της Ουκρανίας. Μετά την ένταση των τελευταίων ημερών και την φημολογία – που προερχόταν κυρίως από τις ΗΠΑ-  ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι θέμα ημερών, φαίνεται πως αναζητείται οδός συμβιβασμού.

Κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια ανέλαβε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς που επισκέφθηκε σήμερα το Κίεβο και αύριο αναμένεται να βρεθεί στη Μόσχα. Το μήνυμα της Γερμανίας προς τη Ρωσία είναι ότι υπάρχει περιθώριο διαλόγου στα ζητήματα «ασφάλειας», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Μόσχας Λαβρόφ, είχε υπογραμμίσει ότι «απέχουμε από το να εξαντληθούν οι δυνατότητες διπλωματικής διεξόδου στην ουκρανική κρίση».

Ειδικότερα ο Όλαφ Σολτς δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Ζελένσκι ότι: «Είμαστε έτοιμοι για έναν σοβαρό διάλογο με τη Ρωσία για θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας». Ιδίως η αναφορά σε θέματα ασφάλειας δεν ήταν τυχαία κάτι που εξηγεί και γιατί την υπογράμμισαν και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως το πρακτορείο Tass. Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία έχει αποστείλει το προηγούμενο διάστημα επιστολές και στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ επιδιώκοντας ένα συνολικό διάλογο πάνω στα θέματα συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και ζητημάτων όπως η επέκταση του ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα η Μόσχα έχει θεωρήσει μη ικανοποιητικές τις απαντήσεις που έχει λάβει από τις ΗΠΑ, ωστόσο ο διάλογος δεν έχει σταματήσει.

Ακόμα αναφερόμενος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τόνισε πως δεν είναι θέμα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Η νατοϊκή προοπτική της Ουκρανίας και το «παράθυρο» Λαβρόφ

«Το θέμα της συμμετοχής της Ουκρανίας σε συμμαχίες πρακτικά δεν είναι στην ημερήσια διάταξη» είπε, προσθέτοντας ότι είναι περίεργο που η Μόσχα παρουσιάζει το θέμα αυτό ως «σοβαρό πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής». «Ωστόσο, πρόκειται για μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Όταν κάτι που είναι απολύτως εκτός συζήτησης γίνεται πρόβλημα», είπε. Τόνισε ότι η ελευθερία επιλογής συμμαχιών, «οι θεμελιώδεις αρχές του Ελσίνκι» δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Παρ’ όλα αυτά, ζήτησε να αναμετρηθούμε με την πραγματικότητα.

Ο Λαβρόφ στη συνάντησή του με τον Πούτιν, αναφέρθηκε στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις και τόνισε ότι αποτελούνται από δύο σκέλη. Ως προς το πρώτο σκέλος των απαντήσεων που αφορά τα τρία βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις της Μόσχας, τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τη μη εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την επιστροφή της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στις θέσεις που κατείχε το 1997, ο Λαβρόφ είπε ότι η «απάντηση είναι αρνητική, και φυσικά δεν μας ικανοποιεί».

«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο και για αυτό πρότεινε την διεξαγωγή συνομιλιών με την Δύση για να διασφαλισθεί η ίση ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Κρεμλίνο.

«Θέλουμε ένα πόλεμο ή όχι; Φυσικά όχι», ήταν η απάντηση του Ρώσου προέδρου, όταν ρωτήθηκε από την Deutsche Welle, αν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ευρώπη.

«Για αυτόν ακριβώς το λόγο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας για μια διαδικασία συνομιλίων, που θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ίση ασφάλεια για όλους περιλαμβανομένης της χώρας μας δήλωσε, ο Ρώσος πρόεδρος. Εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι η Μόσχα δεν πήρε μια εποικοδομητική απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις που έκανε για τις εγγυήσεις ασφαλείας, είπε ότι παρόλα αυτά η Ρωσία βλέπει στις απαντήσεις που έλαβε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «μερικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συζητηθούν». Προσέθεσε ωστόσο ότι «είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό μόνο συζητώντας συνολικά εκείνα τα βασικά ζητήματα τα οποία είναι για μας πρωταρχικής σημασίας».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Μόσχα υπολογίζει ότι ο διάλογος θα διαμορφωθεί με τον ακόλουθο τρόπο. «Ανάλογα με το πως θα εξελίσσεται ο διάλογος, θα εξελίσσεται και η κατάσταση και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία ανησυχούν και εσάς και εμάς», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία ενημερώθηκε για το ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, αλλά ότι η Μόσχα δεν θεωρεί ότι αυτή η διαβεβαίωση είναι αρκετά καλή και ότι θέλει να επιλυθεί το θέμα στο σύνολό του τώρα.

Διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις του για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και για τον ρόλο του, υπενθύμισε τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, λέγοντας ότι «ήμασταν μάρτυρες ενός πολέμου στην Ευρώπη, που έκανε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας», προσθέτοντας ότι «υπήρξε πόλεμος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και πως «ήταν ένα κακό παράδειγμα, που όμως υπήρξε»

Ο Πούτιν αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, είπε ότι αναμένει την έγκριση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής, τονίζοντας ότι είναι ένα καθαρά εμπορικό έργο το οποίο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024, όταν λήξει η ισχύουσα συμφωνία για την διαμετακόμιση φυσικού αερίου.

«Να πάρει η ευχή, είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε μια πολεμική κλιμάκωση!»

«Να πάρει η ευχή, είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε μια πολεμική κλιμάκωση!», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το Κρεμλίνο και κάλεσε τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε απευθείας συνομιλίες για τη διένεξη με την Ουκρανία. Περιέγραψε ως «καλό σημάδι» τη μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα και τόνισε ότι τα προβλήματα ασφάλειας στην Ευρώπη μπορούν να λυθούν «μόνο με τη Ρωσία και όχι εναντίον της». Προειδοποίησε ωστόσο και ότι «σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σίγουρα ξέρουμε τι να κάνουμε».

«Δεν πρέπει να καταλήξουμε σε αδιέξοδο, αυτό θα ήταν καταστροφή. Και δεν βλέπω εύλογο λόγο για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα στο Κρεμλίνο, υπογραμμίζοντας ότι οι διπλωματικές δυνατότητες «δεν έχουν εξαντληθεί». Αρνούμαι να περιγράψω την παρούσα κατάσταση ως «απελπιστική», συνέχισε. «Για τη δική μου γενιά ένας πόλεμος στην Ευρώπη έχει καταστεί αδιανόητος. Οι πολιτικοί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει και έτσι», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αντίδραση της Δύσης σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, ο γερμανός καγκελάριος επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι «γνωρίζουν σίγουρα τι πρέπει να γίνει», για να προσθέσει«Η εντύπωσή μου είναι ότι το γνωρίζουν και όλοι οι άλλοι». Σχετικά με τον ρόλο του αγωγού Nord Stream 2 στη διένεξη, ο κ. Σολτς περιορίστηκε να απαντήσει: «Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον αγωγό, όλοι ξέρουν τι συμβαίνει». Σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εργάζεται για ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, δήλωσε εκ νέου ότι ο κ. Σρέντερ εκφράζει προσωπικές του απόψεις, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Ο καγκελάριος διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αφορούν τον Nord Stream 1 για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στις ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και «στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων», επικρίνοντας όμως ταυτόχρονα το γεγονός ότι «στενεύει ο χώρος για την κοινωνία των πολιτών». Δήλωσε ότι αναμένει η Deutsche Welle –η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της στη Ρωσία έπειτα από σχετική απόφαση των ρωσικών αρχών, ως αντίποινα για τη διακοπή λειτουργίας του ρωσικού RT στη Γερμανία– να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και αναφέρθηκε στην υπόθεση της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. «Αυτό δεν είναι συμβατό με το κράτος δικαίου», ανέφερε. Όπως είπε, κανένα θέμα δεν έμεινε εκτός των συζητήσεων.

 

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου