Breaking


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Ακρίβεια: Αυξάνονται οι τιμές σε βασικά είδη –Αυξήσεις 10% στο ψωμί – Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι

 Οι ανατιμήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και πρώτες ύλες συμπαρασύρει τις τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα τροφίμων, δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας.
Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η άνοδος στις τιμές των καυσίμων και η παρατεταμένη κακοκαιρία δημιουργούν πονοκέφαλο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς, το τραπέζι για το Πάσχα φέτος θα είναι πιο ακριβό λόγω των ανατιμήσεων στα προϊόντα.

Οι τιμές σε κρέας, οπωροκηπευτικά, παραδοσιακά γλυκίσματα, ακόμα και στο ψωμί, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

Ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος αναφέρει στο newsit.gr ότι οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής ξεκίνησαν πριν από πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η τιμή του ψωμιού είχε μία αύξηση τον Σεπτέμβριο με το πρώτο ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης οπότε μέχρι Σεπτέμβριο-Οκτώβριο η τιμή ήταν στα 0,60-0,90. Μετά την αύξηση, η τιμή διακυμάνθηκε από τα 0,70€ έως και 1€. Τώρα παραλαμβάνουν τα άλευρα και οι τιμές διαφοροποιούνται από αρτοποιείο σε αρτοποιείο, είμαστε ελεύθερη αγορά. Πλέον έχουμε μεγάλη αύξηση 70% στα άλευρα που την είδαμε από την αρχή της εβδομάδας».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια αναφέρει στο newsit.gr ότι τόσο η ίδια όσο και κάποιοι συνάδελφοί της έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις της τάξεως του 10% .

«Αυξήσεις στο ψωμί έχουν πραγματοποιηθεί ήδη και είναι λογικό από τη στιγμή που παραλαμβάνουμε τιμολόγια με καινούριες τιμές, με αυξημένα άλευρα σε ένα ποσοστό 60%, αγοράζαμε το σακί 12-15 ευρώ, τώρα το αγοράζουμε 22-24 ευρώ. Ράλι στο ηλιέλαιο, αυξημένες όλες οι πρώτες ύλες. Είναι λογικό αυτές οι αυξήσεις να περάσουν στο ψωμί και προσπαθούμε να είναι όσο πιο λίγο γίνεται», λέει η Έλσα Κουκουμέρια και συνεχίζοντας προσθέτει: «Αυτό που ελπίζω εγώ είναι τα πράγματα να σταματήσουν εδώ γιατί δυστυχώς το ράλι του σιταριού θα συνεχιστεί και υπάρχει περίπτωση να έχουμε και άλλη ανατίμηση. Εμείς έχουμε κάνει μια αύξηση της τάξης του 10%. Υπάρχουν ψωμιά που είχαν 0,90 και τα πήγαμε στο 1 ευρώ. Αντίστοιχα, ψωμιά που ήταν στο 1 ευρώ πήγαν στο 1,10 κτλ. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Νέες αυξήσεις από βδομάδα

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αρτοποιός, Ελένη Καλλίδου η οποία τονίζει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των τιμών την επόμενη εβδομάδα. «Αυξήσεις υπάρχουν παντού. Προσπαθήσαμε κι εμείς να μην κάνουμε αυξήσεις στα προϊόντα μας αλλά αυτό δεν είναι εφικτό πλέον. Δεν μπορούμε να τα απορροφήσουμε. Τα ανεβάζουμε από την άλλη εβδομάδα όλα. Κάποια ψωμιά από 0,80 θα πάνε 0,90, κάποια άλλα από 0,90 θα πάνε στο 1 ευρώ. Ο κόσμος ευτυχώς προς τα παρόν δείχνει κατανόηση αλλά για πόσο ακόμα».

Είδος πολυτελείας οι τροφές κατοικιδιών

Στα ύψη όμως έχουν εκτιναχθεί και οι τροφές των κατοικιδίων με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. «Οι αυξήσεις έφτασαν και στα δικά μας προϊόντα. Οι τροφές για σκύλους και για γάτες έχουν παρουσιάσει ήδη αύξηση τιμής. Ειδικά οι τροφές που είναι σε κονσέρβες παρουσιάζουν έως και 25% αύξηση. Κι αυτό γιατί παρουσιάζει αύξηση το μέταλλο λόγω της ενέργειας. Και το μέταλλο χρησιμοποιείται για τη συσκευασία, οπότε αυξάνεται η τελική τιμή του προϊόντος. Και οι τροφές που είναι σε χάρτινη συσκευασία έχουν παρουσίαση αύξηση, ειδικά οι μεγάλες συσκευασίες μπορεί να είναι και δύο ευρώ πάνω. Και για μας δεν είναι καλό αυτό και οι καταναλωτές διαμαρτύρονται», λέει στο newsit.gr o ιδιοκτήτης petshop, Παναγιώτης Παρχαρίδης.

Πάνω από 3 ευρώ η τιμή στο σουβλάκι
Ενδεικτική είναι η τιμή στο σουβλάκι που πριν λίγο καιρό εκτός από γρήγορο φαγητό ήταν και φθηνό. Πλέον τείνει να ξεπεράσει τα τρία ευρώ.

Οι αρτοποιοί παραλαμβάνουν αλεύρι με νέους τιμοκαταλόγους, με αυξήσεις 40%. Η τιμή του σιταριού έχει ανέβει κατά 25% μέσα σε ένα μήνα και περίπου 70% μέσα σε ένα χρόνο. Παράλληλα, οι ελλείψεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Όσοι φούρνοι είχαν συγκρατήσει την τιμή του ψωμιού κάτω από το 1 ευρώ, ετοιμάζονται για ανατιμήσεις κοντά στο 20%, δηλαδή γύρω στο 1,10 ευρώ.

Την ίδια ώρα αυξάνεται το κόστος για ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, μαργαρίνες, βούτυρα, ζάχαρη και κακάο και πάνω απ’ όλα για αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Έτσι, λένε οι άνθρωποι της αγοράς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση κατά τουλάχιστον 15% στα αρτοπαρασκευάσματα, στα τσουρέκια, στα κουλουράκια, στα κέικ και στα λοιπά γλυκίσματα, που έχουν ως βάση το μαλακό αλεύρι.

Ενδεικτικά η τιμή για 1 κιλό ψωμί:
– Πάτρα 2.00€

– Σέρρες 2.40€ (*Από 1.80€ Τον Φεβρουάριο)

– Πύργος Ηλείας 2.40€

– Ναύπακτος 2.40€ (*Από 2€)

– Αμφιλοχία 2.40€

– Μήλος 2.50€

– Ολυμπία 2.60€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου