Breaking

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Τράπεζες: Νέα 15μηνη προστασία από τους πλειστηριασμούς για ευάλωτους

Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας

Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας  SOOCΤα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο - Σε ποιο ύψος θα φτάνει η δόση-μίσθωμα και πότε αναμένεται ο διαγωνισμός για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Καθ’ οδόν για τη Βουλή, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, βρίσκεται πλέον το νομοσχέδιο για το μεταβατικό, ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτησε τόνισε ότι «σε ό,τι αφορά τώρα την πρώτη κατοικία των πιο αδύναμων, με το νέο νομοσχέδιο παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Και απλώνεται έτσι ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο»

Όπως έχει γράψει το news247.gr το «δίκτυ προστασίας» θα αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να μη βγει άμεσα σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία τους, μέχρι την ίδρυση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που θα τους εξασφαλίσει το δικαίωμα στέγασης στο σπίτι τους έναντι ενοικίου.

Με δεδομένο ότι ο Φορέας δεν θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει πριν από τον Μάρτιο του 2023, όπως αναφέρεται στην 13η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μεταβατικό καθεστώς θα έχει διάρκεια 15 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει οι Θεσμοί, κάμφθηκαν από το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών, ότι η απουσία ενός προγράμματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα οδηγούσε σε πλειστηριασμούς ακινήτων και προσφυγές στα δικαστήρια, με συνέπεια οι καθυστερήσεις να είναι μεγαλύτερες και οι επιπτώσεις στην κουλτούρα πληρωμών μονιμότερες.

Το ύψος της δόσης

Στη διάρκεια των 15 μηνών ο ευάλωτος δανειολήπτης θα καταβάλει δόση-μίσθωμα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα καθοριστεί σε ετήσια βάση στο 5% της αξίας του ακινήτου, με το κράτος να επιδοτεί, ανάλογα τη σύνθεση του νοικοκυριού, με 70-210 ευρώ μηνιαίως.

Έτσι, για ακίνητο 100.000 ευρώ το ετήσιο μίσθωμα θα είναι, για παράδειγμα, 5.000 ευρώ, δηλαδή 416 ευρώ τον μήνα. Με την κρατική επιδότηση που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ βάσει της σύνθεσης του νοικοκυριού, ο οφειλέτης θα καταβάλει από 210 έως 346 ευρώ τον μήνα. Σημειώνεται ότι η αξία για το 85% των ακινήτων που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία διαμορφώνεται στα 75.000 ευρώ, που σημαίνει ότι για το μηνιαίο μίσθωμα θα διαμορφωθεί σε περίπου 312 ευρώ, με το κράτος να επιδοτεί 70-210 ευρώ.

Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του νόμου 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

Ο Φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη. Με το πέρας της 12ετίας ο οφειλέτης έχει πρώτο δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου, εφόσον έχει ανακάμψει οικονομικά.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και προσδιορίζονται στο νόμο 4472/2017. Συγκεκριμένα είναι τα εξής:

  • Εισοδηματικά: Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • Περιουσιακά: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Πράσινο φως από την Eurostat για τον Φορέα

Παράλληλά το οικονομικό επιτελείο αναμένεται το πράσινο φως από την Eurostat στις 15 Μαρτίου ώστε αμέσως μετά να τρέξει τον διαγωνισμό για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα κληθούν να διαχειριστούν τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Η Eurostat έχει ήδη στα χέρια της το τελικό κείμενο για την σύσταση του φορέα και κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του κλιμακίου στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου για επαφές με το οικονομικό επιτελείο, αναμένεται να δώσει και την τελευταία έγκριση που απομένει για να τρέξει, έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση, ο σχετικός διαγωνισμός.

Υπ’ αυτή την προϋπόθεση ο διαγωνισμός θα είναι έτοιμος να τρέξει ακόμη και πριν το τέλος Μαρτίου ή στην χειρότερη στις αρχές Απριλίου αλλά με βάση το χρονοδιάγραμμα, η λειτουργία του δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του έτους και τοποθετείται το 2023. Το θέμα του Φορέα που αποτελεί κομβικό σημείο για την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου