Breaking

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Το ΝΑΤΟ ξεκινά τεράστια άσκηση με 30.000 στρατιώτες στη Νορβηγία – Από τις μεγαλύτερες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Share
2

Περισσότεροι από 30.000 στρατιώτες από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα λάβουν μέρος από σήμερα σε μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις της Συμμαχίας από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου στη Νορβηγία κι ενώ κλιμακώνονται οι εντάσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι στρατιώτες από 27 μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και από τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα μετάσχουν, όπως μεταδίδουν οι FT, στις χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες ασκήσεις σε ολόκληρη τη Νορβηγία, τον Ατλαντικό, τη Βόρεια και τη Νορβηγική θάλασσα βοηθώντας στην εξάσκηση της άμυνας της σκανδιναβικής χώρας.

«Όταν μια γειτονική στο ΝΑΤΟ χώρα είναι σε πόλεμο, αυτό επηρεάζει ολόκληρη την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Αλλά δεν υπάρχει αυξημένη απειλή για τη Νορβηγία, ότου αλλαγή στις ρωσικές δυνάμεις κοντά στα σύνορά μας. Είναι μια άσκηση προγραμματισμένη από καιρό, σαφέστατα με αμυντικό προσανατολισμό», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο υπεύθυνος για την άσκηση “Cold Response” Νορβηγός στρατηγός Ίνγκβε Όντλο.

Το ΝΑΤΟ έχει εντείντει τις ασκήσεις του μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της Κριμαίας το 2014, αλλά τα γυμνάσια στη Νορβηγία είναι τα πρώτα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Νορβηγία έχει καταστήσει κύρια στρατηγική προτεραιότητά της την Αρκτική κι ο Όντλο είπε ότι η άσκηση αυτή σχεδιάστηκε για να διασφαλιστεί η καλή συνεργασία των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου