Breaking

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Μαρία Ζαχάροβα: Αυτή είναι η «σιδηρά» κυρία του ρωσικού ΥΠΕΞ που μας πέρασε ΓΕΝΕΕΣ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ

sss

Μαρία Βλαντιμίροβα Ζαχάροβα, αυτό είναι το πλήρες όνομα της «σιδηράς» εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η 47χρονη Μαρία Ζαχάροβα, γόνος οικογένειας διπλωματών και μια από σχολιασμένες Ρωσίδες διπλωμάτες ανέλαβε τον Αύγουστο του 2017 τη θέση του εκπροσώπου της ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ίδια γεννήθηκε στο Πεκίνο όταν ο πατέρας της Βλαντιμίρ Ζαχάροφ, αποφάσισε να μεταφέρει την οικογένεια τους από εκεί το 1981 αφού είχε διοριστεί στη σοβιετική πρεσβεία. Η οικογένεια της εγκατέλειψε το Πεκίνο το 1991 όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και επέστρεψε στη Ρωσία το 1993.

ζαχα8

Η μητέρα της, η Ιρίνα, είναι ιστορικός τέχνης που εργάστηκε στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας.

Το 1998, η Μαρία Ζαχάροβα αποφοίτησε από τη Σχολή Διεθνούς Δημοσιογραφίας στο MGIMO στον τομέα των ανατολιτικών σπουδών και της δημοσιογραφίας. Η προπτυχιακή της εργασία πραγματοποιήθηκε στη Ρωσική Πρεσβεία στο Πεκίνο. Η ίδια, μάλιστα έχει διδακτορικά πτυχίο στις Ιστορικές Επιστήμες.

ζαχα3

Από το 2003 έως το 2005 ήταν γραμματέας Τύπου της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

Από το 2008 έως το 2011, εργάστηκε στο Τμήμα Πληροφοριών και Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Από το 2011 έως τις 10 Αυγούστου 2015, η Ζαχάροβα ήταν Αναπληρώτρια Προϊστάμενη του Υπουργείου Πληροφοριών και Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τα καθήκοντά της περιελάμβαναν τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή ενημερώσεων του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, την οργάνωση των εργασιών των επίσημων λογαριασμών του Υπουργείου στα κοινωνικά δίκτυα και την υποστήριξη πληροφοριών για επισκέψεις στο εξωτερικό του Υπουργού Εξωτερικών.

ζαχα7

Η Ζαχάροβα είναι γνωστή για τη συμμετοχή της σε πολιτικές εκπομπές στη ρωσική τηλεόραση και για τη συμβολή της σε ευαίσθητα πολιτικά θέματα στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι μια από τις πιο σχολιασμένες Ρωσίδες διπλωμάτες. Αντιτίθεται συχνά με την πρώην εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Ψάκη.

ζαχα1

Στις 10 Αυγούστου 2015, με εντολή του Υπουργείου Εξωτερικών, η Ζαχάροβα διορίστηκε διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου.

Η Ζαχάροβα έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του τμήματος που κατείχε αυτήν τη θέση.

Μάλιστα, το 2016 συμπεριληφθεί στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες, στη λίστα επιλογής που δημοσιοποίησε το BBC.

Το 2017, η Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για υποκρισία για τη διαφορετική της συμπεριφορά απέναντι στις αυτονομιστικές κρίσεις στην Κριμαία και την Καταλονία, μετά από εκατοντάδες τραυματίες από τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας που εμποδίζαν τους Καταλανούς να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας, λέγοντας: «Βλέπω και διαβάζω τι συμβαίνει στην Καταλονία. Και η Ευρώπη θα μας πει κάτι για το δημοψήφισμα στην Κριμαία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ζαχα5

Η Μαρία Ζαχάροβα είναι παντρεμένη με τον Αντρέι Μακαρόφ, τον οποίο γνώρισε στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της παραμονής στην αμερικανική πόλη ως υπεύθυνη Τύπου της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ. Έχει μία κόρη, τη Μαριάνα, ηλικίας δώδεκα ετών.

Η ίδια δηλώνει λάτρης της υγιεινής ζωής και της γυμναστικής και μάλιστα ανεβάζει φωτογραφίες στο προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram από τις προπονήσεις στο γυμναστήριο.

Στις 28 Απριλίου 2017, η Ζαχάροβα εμφανίστηκε στο Yahoo! News που συζητούν τις τρέχουσες διεθνείς σχέσεις με την Κάτιε Κούριτς. Όταν η Κούριτς έθεσε το ζήτημα των βασανιστηρίων εναντίον ατόμων ΛΟΑΤ στην Τσετσενία, η Ζαχάροβα απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση, δηλώνοντας ότι δεν ήταν θέμα της συζήτησης.

ζαχα6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου