Breaking

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Πρόωρες κάλπες: Ο Κυριάκος διαψεύδει, η ΝΔ ετοιμάζεται

fvbf

Η αναζωπύρωση της εκλογολογίας στα Μίντια φέρνει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και κρατά τα κομματικά επιτελεία υπ’ ατμόν, λόγω και της απλής αναλογικής. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και στη ΝΔ που επισήμως ξορκίζουν το σενάριο για πρόωρες κάλπες, είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για την διαμόρφωση των ψηφοδελτίων, με το κόμμα να βρίσκεται παράλληλα σε προσυνεδριακή φάση.

Από το Μαξίμου επιμένουν ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά οι εξελίξεις στην Ουκρανία και κυρίως το κύμα ακρίβειας ωθούν σε πρόωρες κάλπες. Για εκλογικό αιφνιδιασμό ούτε λόγος, αφού οι πάντες θεωρούν το ενδεχόμενο εκλογών τον Μάιο από πιθανό έως πάρα πολύ πιθανό. Το ότι ο Μητσοτάκης δέχεται τέτοιες εισηγήσεις δεν είναι κρυφό. Το επιβεβαίωσε και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Κυρανάκης σε τηλεοπτικό πάνελ.

Με το κυβερνητικό στρατόπεδο να κάνει λόγο εκ προοιμίου για διπλές εκλογές, λόγω απλής αναλογικής, ο Μάιος θεωρείται μήνας-κλειδί, καθώς επιτρέπει την διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών με ενισχυμένη αναλογική τον Ιούνη, εφόσον βέβαια δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από τη Βουλή που θα προκύψει από την απλή αναλογική. Στο τραπέζι έχει τεθεί και το σενάριο αλλαγής του ψηφισθέντος από την παρούσα Βουλή εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, με σκοπό να καταστεί πιο ενισχυμένη, ώστε να γίνει πιο προσιτή η αυτοδυναμία της ΝΔ.

Όταν προ καιρού είχε τεθεί το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε απαντήσει κατά τρόπο που φαινομενικά διέψευδε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά στην πραγματικότητα το άφηνε ανοικτό. Οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί που θα πολιτευτούν φαίνεται να επεξεργάζονται τις επιλογές τους σε συνεργασία με το Μαξίμου. Πριν από μια εβδομάδα επιβεβαιώθηκε η υποψηφιότητα Χρυσοχοΐδη με τη ΝΔ στην Δυτική Αθήνα, μία εκ των περιφερειών που είχε επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Το εκλογικό τους σπίτι αναζητούν επίσης μεταξύ άλλων οι Ζαχαράκη, Παπαθανάσης, Μιχαηλίδου και η Συρεγγέλα.

Πρόωρες κάλπες και ψηφοδέλτια

Ο Πιερρακάκης φαίνεται να έχει μία θέση στο Επικρατείας παρ’ ότι θα εκλεγόταν άνετα στην Α’ Αθηνών, όπου σκόπευε αρχικά να πολιτευθεί. Ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, που θα είναι στο Επικρατείας είναι ότι ο πρωθυπουργός τον προορίζει για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς ο δημοφιλής υπουργός αναμένεται να δώσει αέρα ανανέωσης στην επικοινωνία της κυβέρνησης. Ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα διεκδικήσει κανονικά την επανεκλογή του στο νομό Φθιώτιδας.

“Παρών” δηλώνει στη ΝΔ και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που επιθυμεί να είναι υποψήφιος εκ νέου στην Α’ Αθηνών, αλλά το Μαξίμου δεν του ανάβει το πράσινο φως. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο πρώην επίτροπος έχει κλείσει φυσιολογικά τον πολιτικό κύκλο του και ως εκ τούτου δεν είναι διατεθειμένος να τον ξαναβάλει στο παιχνίδι. Το “δώρο” του, εξάλλου, το πήρε με την απόφαση της Δικαιοσύνης να θέσει την δικαστική εκκρεμότητα που τον αφορούσε στο αρχείο.

Επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά τη θητεία της ως εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και ως ευρωβουλευτής η άλλοτε δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη. Οι πληροφορίες την θέλουν να είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης, που επίσης “πονάει” το Μαξίμου, αν και για διαφορετικούς λόγους.

Ο νεοεκλεγείς γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης ασχολείται έντονα με έμμεσο πλην σαφή σκοπό να θέσει τον κομματικό μηχανισμό σε εκλογική ετοιμότητα. Εξ ου και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, εκπέμποντας το αισιόδοξο μήνυμα για βέβαιη πρωτιά στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις όποτε κι αν αυτές λάβουν χώρα. Παρά την αναπόφευκτη πολιτική και εκλογική φθορά λόγω της δύσκολης τρίχρονης διακυβέρνησης, το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει άνετο.

Αλλαγές στην κατανομή εδρών

Από τη μία η ένταξη ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους και από την άλλη η απογραφή φέρνουν αλλαγές και στην κατανομή των εδρών ανά την επικράτεια, γεγονός που γεννά ανησυχία οριζόντια σε βουλευτές όλων των κομμάτων. Μεγάλη ανησυχία διακατέχει τους υποψήφιους και της ΝΔ στην Αθήνα. Μπορεί η διαγραφή Μπογδάνου να απελευθέρωσε μία θέση, αλλά η απλή αναλογική, οι νέοι υποψήφιοι και η κατά πάσα πιθανότητα η περιφέρεια να χάσει μία έδρα, δυσκολεύει τα πράγματα για τους υποψηφίους.

Στην Α’ Αθηνών, εκτός από τους σημερινούς υπουργούς που εκλέγονται εκεί, δεν αποκλείεται να κατέβει και εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης. Εκτός απ’ την Αθήνα, έδρα θεωρείται πολύ πιθανό να χάσουν και ο Νότιος Τομέας και η Αχαΐα, καθώς οι βουλευτές Επικρατείας ενδέχεται να ανέλθουν από 12 σε 15. Με τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από την απογραφή ενδέχεται να προκύψουν κι άλλες αλλαγές στην κατανομή των εδρών, αφού υπάρχουν περιφέρειες όπου παρατηρείται ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Τέτοια περίπτωση είναι η περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, που μπορεί να αποκτήσει δύο πρόσθετες έδρες.

Επίσης, ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, όπως η Χίος και η Θεσπρωτία, που ως τώρα εκλέγουν δύο βουλευτές είναι πολύ πιθανό να μετατραπούν σε μονοεδρικές λόγω μείωσης του μόνιμου πληθυσμού τους. Ας σημειωθεί ότι στη Χίο εκλέγεται ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο οποίος, όμως, με την πολιτική του έχει γίνει “κόκκινο πανί” για ένα μεγάλο τμήμα του εκεί εκλογικού, σώματος. Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία δεν προβλέπεται να προκύψει και το αντίστροφο, δηλαδή μονοεδρικές να γίνουν διεδρικές.

ΠΗΓΗ: slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου