Breaking

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

«Σου λένε ψέματα»: Υπάλληλος της ρωσικής τηλεόρασης διακόπτει δελτίο ειδήσεων – «Ντρέπομαι για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου»

Share

Το γύρο του διαδικτύου έκανε βίντεο από τη Ρωσία, όπου μία υπάλληλος του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού One διαμαρτυρήθηκε «on air» για την εισβολή της χώρας της στην Ουκρανία, διακόπτοντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

«Σταματήστε τον πόλεμο. Όχι στον πόλεμο», φώναξε η Μαρίνα Οβσιανίκοβα, συντάκτρια στο Channel One, κατά τη ζωντανή μετάδοση των νυχτερινών ειδήσεων το απόγευμα της Δευτέρα, ενώ κρατούσε και μια ταμπέλα που έγραφε: «Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ σου λένε ψέματα. Ρώσοι ενάντια στον πόλεμο».

Η παρουσιάστρια ειδήσεων συνέχισε να εκφωνεί το δελτίο μιλώντας πιο δυνατά σε μια προσπάθεια να «καταπνίξει» τις φωνές της Οβσιανίκοβα, ωστόσο η διαμαρτυρία της μπορούσε να φανεί και να ακουστεί για αρκετά δευτερόλεπτα πριν το κανάλι μεταβεί σε ρεπορτάζ.

Δείτε το βίντεο:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:10

Η Οβσιανίκοβα κυκλοφόρησε επίσης ένα προηχογραφημένο βίντεο μέσω της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info, στο οποίο εξέφραζε τη ντροπή της που εργαζόταν στο Channel One και διέδιδε την «προπαγάνδα του Κρεμλίνου».

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι έγκλημα και η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη χώρα. Η ευθύνη αυτής της επιθετικότητας βρίσκεται στην συνείδηση ενός και μόνο άντρα και αυτός ο άντρας είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν», ανέφερε η υπάλληλος.

Φορώντας ένα κολιέ στο μπλε και το κίτρινο της ουκρανικής σημαίας, η Οβσιανίκοβα είπε στο βίντεο ότι ο πατέρας της είναι Ουκρανός και η μητέρα της Ρωσίδα και ποτέ δεν υπήρξαν εχθροί. «Το κολιέ στο λαιμό μου είναι ένα σύμβολο ότι Ρωσία πρέπει αμέσως να σταματήσει τον αδελφοκτόνο πόλεμο. Τότε μόνο τα αδελφοποιημένα μας έθνη θα είναι ικανά να συνάψουν ειρήνη».

Η Οβσιανίκοβα μίλησε για «την προπαγάνδα του Κρεμλίνου: «Δυστυχώς κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων δούλεψα στο channel one, διαδίδοντας την προπαγάνδα του Κρεμλίνου και ντρέπομαι πολύ γι’ αυτό. Ντρέπομαι που επέτρεψα να λέγονται ψέματα στις τηλεοπτικές οθόνες. Ντρέπομαι που επέτρεψα να ξεγελαστούν οι Ρώσοι πολίτες».

«Παραμείναμε σιωπηλοί το 2014 όταν όλα ξεκίνησαν. Δε βγήκαμε έξω να διαμαρτυρηθούμε όταν το Κρεμλίνο δηλητηρίαζε τον (Αλεξέι) Ναβάλνι. Απλά παρακολουθούσαμε το απάνθρωπο καθεστώς. Τώρα όλος ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από εμάς και οι επόμενες 10 γενιές των απογόνων μας δεν θα ξεπλύνουν την ντροπή αυτό του αδελφοκτόνο πολέμου. Εμείς οι Ρώσοι είμαστε σοφοί και περήφανοι, και εξαρτάται από εμάς το να σταματήσουμε αυτή την τρέλα. Βγείτε έξω να διαμαρτυρηθείτε, μη φοβάστε, δεν μπορούν να μας βάλουν όλους στη φυλακή», ανέφερε στο βίντεό της.

Συνελήφθη μετά την διαμαρτυρία της η Οβσιανίκοβα

Η OVD-Info είπε ότι η Οβσιανίκοβα συνελήφθη λίγο μετά τη διαμαρτυρία της και κρατούνταν στο τηλεοπτικό κέντρο Ostankino. Ο Πάβελ Τσίκοφ, επικεφαλής της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Agora, δήλωσε αργότερα ότι συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Μόσχας.

Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης βάσει μιας νέας ρωσικής νομοθεσίας που ποινικοποιεί τη διάδοση των λεγόμενων «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό. Όσοι κριθούν ένοχοι βάσει του νόμου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Η Οβσιανίκοβα θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες για την ενθάρρυνση της «αστικής αναταραχής» λέγοντας στους Ρώσους να διαμαρτυρηθούν.

Η δήλωσή της σηματοδοτεί την πρώτη φορά που υπάλληλος των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας κατήγγειλε δημόσια τον πόλεμο.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου