Breaking

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Ρωσικά αεροσκάφη οπλισμένα με πυρηνικά μπήκαν στον εναέριο χώρο της Σουηδίας -Λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Share

Ρωσικά επιθετικά αεροσκάφη που μετέφεραν πυρηνικά όπλα εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Σουηδίας, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Μια πηγή είπε ότι η κίνηση ήταν μια σκόπιμη πράξη εκφοβισμού, σύμφωνα με το σουηδικό δίκτυο TV4 News, το οποίο υποστήριξε πως συνολικά τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη, δύο Sukhoi 24 συνοδευόμενα από δύο μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi 27, απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Καλίνινγκραντ λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 2 Μαρτίου.

Πηγές αποκάλυψαν ότι τα επιθετικά αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα, «κάτι που οι Ρώσοι πιλότοι ήθελαν ξεκάθαρα να δείξουν».

Λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η σουηδική Πολεμική Αεροπορία φέρεται να ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα και μπορούσε να δει από νωρίς ότι οι πιλότοι κατευθύνονταν προς τον ουρανό πάνω από το Γκότλαντ, ένα σουηδικό νησί στη Βαλτική Θάλασσα.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας αρνήθηκαν να σχολιάσουν επίσημα εάν τα δύο επιθετικά αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα, αλλά είπαν ότι η παραβίαση του εναέριου χώρου πρέπει να ήταν σκόπιμη.

«Το αξιολογούμε ως συνειδητή ενέργεια. Που είναι πολύ σοβαρό, ειδικά από μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Έχουμε αναλύσει το περιστατικό και είναι σαφές ότι δεν μπορώ να αποκλείσω εσφαλμένη πλοήγηση, αλλά όλα δείχνουν ότι παραβίασαν σκόπιμα τα σύνορα της Σουηδίας», δήλωσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Καρλ-Γιόχαν Έντστρομ.

Η παραβίαση του σουηδικού εδάφους διήρκεσε περίπου ένα λεπτό, πρόσθεσε η έκθεση.

Η Σουηδία -η οποία είναι ουδέτερη και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ- ανέπτυξε δύο μαχητικά αεροσκάφη JAS 39 Gripen που λέγεται ότι τράβηξαν εικόνες των ρωσικών αεροσκαφών, από τις οποίες επιβεβαιώθηκε ότι ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα.

Η Σουηδία ζήτησε εξηγήσεις από τη Ρωσία

Την επομένη της εισόδου των τεσσάρων μαχητικών στον εναέριο χώρο της Σουηδίας, η Στοκχόλμη ανακοίνωσε ότι θα καλέσει Ρώσους εκπροσώπους στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις για την παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

«Υπάρχουν καθιερωμένες διαδικασίες για τέτοια θέματα και περιλαμβάνουν την κλήση στο ΥΠΕΞ ενός εκπροσώπου του κράτους που είναι υπεύθυνο για την παραβίαση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλάρα Χουκ, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου