Breaking

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Έρχεται ενεργειακό λοκντάουν λόγω της κρίσης με την Ρωσία: «Περιορίστε τα ταξίδια – Μείνετε σπίτι σας»!

Δέκα μέτρα σοκ που εισηγούνται οι ειδικοί για τη μείωση των επιπτώσεων των τιμών του πετρελαίου

Αυτά είναι τα δέκα μέτρα-σοκ που εισηγείται ο  Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας για τη μείωση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές στα καύσιμα. Μείνετε σπίτι σας, μην ταξιδεύετε, μην οδηγείτε τις Κυριακές.

Πριν από τη ρωσική επιχείρηση  στην Ουκρανία, η Ρωσία προμήθευε τον κόσμο με ένα στα δέκα βαρέλια αργού που καταναλώνονταν. Όμως, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό αργό και ορισμένοι αγοραστές στην Ευρώπη σταματούν τις αγορές, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες αναταραχές από την πετρελαϊκή κρίση του 1973, όταν τα μέλη του Οργανισμού Arab Petroleum οι χώρες εξαγωγής (OPEC) με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία κήρυξαν απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου  στις δυτικές χώρες για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.

Το σοκ στις τιμές της ενέργειας στα μέσα της δεκαετίας του 1970 οδήγησε – στις ΗΠΑ- στη μείωση των μέγιστων εθνικών ορίων ταχύτητας από τα  70 μ.α.ω. στα  55 μ.α.ω. Η μείωση της ταχύτητας κατά 21% ισοδυναμούσε με εξοικονόμηση κατανάλωσης καυσίμου

Τώρα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχει προτείνει παρόμοια μέτρα για να μειώσει το πετρελαϊκό σοκ μετά τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία και τα εμπάργκο στο ρωσικό αργό.

Η IEA είπε ότι οι δυτικές οικονομίες θα μπορούσαν να μειώσουν την ημερήσια ζήτηση πετρελαίου κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια μέσα σε τέσσερις μήνες, περιορίζοντας τον τρόπο οδήγησης, υποδεικνύοντας ότι η κίνηση για μείωση της ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους θα μπορούσε σχεδόν να αντισταθμίσει την απώλεια 3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως της ρωσικής παραγωγής για τον Απρίλιο.

«Αυτές οι προσπάθειες θα μειώσουν τις επιπτώσεις από τις τις τιμές που νιώθουν οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, θα μειώσουν την οικονομική ζημιά, θα συρρικνώσουν τα έσοδα της Ρωσίας από υδρογονάνθρακες και θα βοηθήσουν στη μετακίνηση της ζήτησης πετρελαίου σε μια πιο βιώσιμη πορεία», ανέφερε η IEA.

Η ΙΑΕ παρουσίασε έτσι ένα σχέδιο «δράσης» δέκα σημείων ελπίζοντας  ότι οι δυτικές χώρες θα το εφαρμόσουν για να περιορίσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Μειώστε τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά τουλάχιστον 10 km/h

Αποτέλεσμα: Εξοικονομούνται περίπου 290 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα (kb/d) από αυτοκίνητα και επιπλέον 140 kb/d από φορτηγά

Εργαστείτε από το σπίτι έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα όπου είναι δυνατόν

Αποτέλεσμα: Μία ημέρα την εβδομάδα εξοικονομούνται περίπου 170 kb/d. τρεις ημέρες εξοικονομεί περίπου 500 kb/d

Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο στις πόλεις

Αποτέλεσμα: Κάθε Κυριακή εξοικονομούνται περίπου 380 kb/d. μια Κυριακή το μήνα εξοικονομεί 95 kb/d

Κάντε τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς φθηνότερη και δώστε κίνητρα στη μικροκινητικότητα, το περπάτημα και το ποδήλατο

Αποτέλεσμα: Εξοικονομούνται περίπου 330 kb/d

Απαγόρευση πρόσβασης με ιδιωτικό αυτοκίνητο σε δρόμους σε μεγάλες πόλεις

Αποτέλεσμα: Εξοικονομούνται περίπου 210 kb/d

Αυξήστε την κοινή χρήση αυτοκινήτου και υιοθετήστε πρακτικές για τη μείωση της χρήσης καυσίμου

Αποτέλεσμα: Εξοικονομούνται περίπου 470 kb/d

Προωθήστε πιο οικονομική οδήγηση για φορτηγά και την παράδοση εμπορευμάτων

Αποτέλεσμα: Εξοικονομούνται περίπου 320 kb/d

Χρησιμοποιήστε τρένα υψηλής ταχύτητας (σ.σ. αφθονούν στην… Ελλάδα) και νυχτερινά τρένα αντί για αεροπλάνα όπου είναι δυνατόν

Αποτέλεσμα: Εξοικονομούνται περίπου 40 kb/d

Αποφύγετε επαγγελματικά αεροπορικά ταξίδια όπου υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές

Αποτέλεσμα: Εξοικονομούνται περίπου 260 kb/d

Ενίσχυση της υιοθέτησης ηλεκτρικών και πιο αποδοτικών οχημάτων

Αποτέλεσμα: Εξοικονομούνται περίπου 100 kb/d

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου