Breaking

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Τρόμος από την «έκρηξη» τιμών σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Αντιμέτωπη με έναν νέο και ίσως ακόμη πιο ισχυρό κύμα ακρίβειας βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στο ενεργειακό μίγμα, αλλά και στα αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από Ρωσία και Ουκρανία. Οι ελπίδες στο οικονομικό επιτελείο στρέφονται στις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει κοινή δράση απέναντι στην ακρίβεια.

Η χθεσινή ημέρα ήταν πραγματικά εφιαλτική για κυβερνήσεις, αλλά κυρίως για τους καταναλωτές, με τις τιμές στο κομμάτι της ενέργειας – ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο – όχι απλά να καλπάζει, αλλά να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Το ηλεκτρικό ρεύμα έκανε σήμερα ένα πραγματικό άλμα κατά 52,50% σε μία μόλις ημέρα και εκτινάχθηκε στα 426,90 ευρώ η μεγαβατώρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους λογαριασμούς ρεύματος στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Επίσης άλμα έκανε για μία ακόμη ημέρα η τιμή του φυσικού αερίου, που αφού προσέγγισε τα 350 ευρώ η μεγαβατώρα, υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 215 ευρώ.

Σε ότι αφορά την τιμή του πετρελαίου, χθες άγγιξε τα 140 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει εν συνεχεία σε χαμηλότερα, δηλαδή στην περιοχή των 124,5 δολαρίων το βαρέλι. Εκ των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δούμε την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να ίπταται πάνω τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που αναμφίβολα θα παρασύρει τόσο το diesel κίνησης, όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο τη ΕΡΤ ότι πολύ σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν το δεύτερο κύμα ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά ήταν στο 1,944 ευρώ το λίτρο, το diesel κίνησης στα 1,685 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,341 ευρώ.

Ο μεγάλος φόβος είναι μέσα στις επόμενες ημέρες να δούμε η ακρίβεια να περνάει με ένταση για στα ράφια των σούπερ μάρκετ και ειδικά σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως για παράδειγμα μακαρόνια, ρύζι, όσπρια κ.λπ..

Όλοι φοβούνται ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι εφιαλτικό για την αγορά αφού η μία αύξηση θα διαδέχεται την άλλη και μάλιστα χωρίς να είναι κανείς σε θέση να προβλέψει που και πότε θα σταματήσει αυτή η παράλογη κατάσταση.

Την ίδια ώρα η τιμή του σιταριού στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο αυξήθηκε κατά το ημερήσιο όριο για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σημειώνοντας άνοδο 7%, στα 12,94 δολάρια το μπουσέλ.

Η αύξηση αυτή έρχεται να προστεθεί στο τεράστιο άλμα κατά 41% που σημείωσε το σιτάρι την περασμένη εβδομάδα (68% από την αρχή του έτους), το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί εδώ και έξι δεκαετίες, και φέρνει την τιμή στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2008. Το συμβόλαιο του Παρισιού σημείωσε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, μετά από άνοδο που έφτασε το 11%.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, το σιτάρι είναι ένα από τα σημαντικότερα βασικά προϊόντα διατροφής και η αύξηση της τιμής του θα αυξήσει την πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ θα επιτείνει το πρόβλημα της πείνας παγκοσμίως.

Οι τιμές έχουν φθάσει σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης των τιμών των τροφίμων το 2008, ξεπερνώντας τα υψηλά που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της «Αραβικής Άνοιξης» πριν από μια δεκαετία.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο χρυσός ξεπέρασε χθες τα 2.000 δολάρια η ουγκιά, που πλησιάζει το ιστορικό υψηλό των 2.041 δολαρίων.

Πώς θα επιδοτήσει η Ε.Ε. τους λογαριασμούς ρεύματος; Με τις τιμές ενέργειας εκτός ελέγχου, η Ευρώπη καλείται σήμερα να λάβει αποφάσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι υποχρεωμένα να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες τέλειας καταιγίδας.

Η Αθήνα έχει ξεκάθαρα στάση πως «καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την έκρηξη ακρίβειας που σαρώνει την Ευρώπη».

Από την άλλη, οι Βρυξέλλες θα αναζητήσουν την φόρμουλα εκείνη που θα επιτρέψει στην Γηραιά Ήπειρο να απεξαρτηθεί -όσο το δυνατόν πιο σύντομα- από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ανάμεσα στα εναλλακτικά μέτρα που θα αποφασίσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει προταθεί να συσταθεί Ευρωπαϊκό Ταμείο Ακρίβειας, ανάλογο εκείνου που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημία και το οποίο είχε χρηματοδοτήσει έκτακτα μέτρα στήριξης.

Ταμείο για επιδοτήσεις του ενεργειακού κόστους
Το σκεπτικό της σύστασης ενός τέτοιου Ταμείου έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη «καταιγίδα» ενεργειακής ακρίβειας θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη από όσο είχε υπολογιστεί στην αρχή.
Και ίσως φτάσει και διάστημα ενός έτους. Άρα θα χρειαστεί ένα κοινό ταμείο που θα χρηματοδοτεί τις χώρες μέλη.

Και βεβαίως το ζητούμενο είναι πόσα χρήματα θα βρεθούν, αλλά και πώς θα αυτές οι έκτακτες κρατικές δαπάνες θα εξαιρεθούν από τις δεσμεύσεις και τους κανόνες για τα ελλείμματα, χωρίς να θεωρηθούν όμως και παράνομες κρατικές ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις.

Όπως όλα δείχνουν, για τον Μάρτιο η Αθήνα θα ανακοινώσει αυξημένη επιδότηση στις καταναλώσεις ρεύματος -και όχι μόνον, πολύ πάνω και από τα 40 ευρώ που θα δοθούν για τον Φεβρουάριο. Ωστόσο ήδη οι επιδοτήσεις αυτές από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού» και σε λίγο δεν θα επαρκούν, χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σχέδιο για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο
Παράλληλα, με την αναζήτηση χρηματοδότησης για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ χαράζει δρόμο για να τερματίσει την εξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό αέριο με στόχο να περιορίσει κατά σχεδόν 80% φέτος, τις ανάγκες εισαγωγών.

Η Kομισιόν αναθεωρεί την ενεργειακή της στρατηγική μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το σχέδιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, θα προτείνει βήματα όπως η αξιοποίηση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Στόχος είναι η ανεξαρτησία της Ευρώπης από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων της περιοχής πολύ πριν από το 2030, νωρίτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας το σχέδιο, θα χρειαστεί δράση από τα κράτη μέλη, πολλά από τα οποία ήταν ήδη σε δύσκολη θέση σχετικά με τις επενδύσεις που απαιτούνται για τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης της Επιτροπής και τώρα αγωνίζονται να περιορίσουν τον πολιτικό αντίκτυπο του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε την Τρίτη ένα σχέδιο που θα μειώσει σημαντικά την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο ήδη φέτος και μέσα σε κάποια χρόνια θα μας κάνει ανεξάρτητους από την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες από τις επιπτώσεις της κρίσης και οι τιμές εκτινάχθηκαν ξανά τη Δευτέρα, ενώ οι απειλές παραμένουν στη σκιά της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Δεξαμενές αποθήκευσης και LNG
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΕ έχει ήδη αρκετό φυσικό αέριο για να περάσει το υπόλοιπο του φετινού χειμώνα, ακόμη και σε περίπτωση απότομης διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν.

Αναμένεται να συστήσει στα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τώρα τις εργασίες για την πλήρωση δεξαμενών αποθήκευσης, ώστε να είναι προετοιμασμένα για τον επόμενο χειμώνα.

Η Επιτροπή πρόκειται να πει ότι η επιτάχυνση της Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα μειώσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και θα θωρακίσει την οικονομία από αυξήσεις τιμών, σύμφωνα με αξιωματούχο. Οι προτάσεις ενδέχεται να αλλάξουν πριν εγκριθούν.

Με βάση το σχέδιο που θα παρουσιαστεί αύριο, μεταξύ άλλων θα αυξηθούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και οι παραδόσεις από αγωγούς εκτός της Ρωσίας. Όλες μαζί οι προτάσεις θα δώσουν στην ΕΕ τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που εισάγει τώρα από τη Ρωσία με 112 bcm.

Περίπου 50 bcm τον χρόνο θα προέλθουν από νέες πηγές LNG, 10 bcm από αγωγούς άλλων παρόχων και 20 bcm από νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας που θα μειώσουν τη ζήτηση για σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Η Επιτροπή θα δώσει επίσης προτεραιότητα σε έργα διασύνδεσης των αγωγών της Ιβηρικής χερσονήσου με την υπόλοιπη Ευρώπη και την ένωση της Βουλγαρίας και της Ελλάδας

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου