Breaking


Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου σήμερα στην Τουρκία: Τι ζητά η Ρωσία για να μπει τέλος – Προελαύνει στο πεδίο

Χαμηλές προσδοκίες από Ρωσία και Ουκρανία και για τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων

Σήμερα θα ξεκινήσει ο τέταρτος απευθείας γύρος συνομιλιών της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Βόσπορο, με τις προσδοκίες και των δύο πλευρών να είναι αρκετά συγκρατημένες. 

Οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν στις 10:30 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ πάνω στον Βόσπορο.

Την ίδια ώρα η Ρωσία συνεχίζει να προελαύνει στην Ουκρανία και να κατακτά όλο και περισσότερες στρατηγικές θέσεις.

Ήδη τη Δευτέρα, μετά από πολυήμερη εφιαλτική πολιορκία έπεσε και επίσημα στα χέρια των Ρώσων, η Μαριούπολη, ενώ σφοδρές επιθέσεις γίνονται στα βορειοδυτικά της χώρας και η Μόσχα στέλνει στο πεδίο, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, πάνω από χίλιους μισθοφόρους της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Wagner.

Όχι στο ΝΑΤΟ, υπό προϋποθέσεις στην ΕΕ

Την ώρα πάντως που Μόσχα και Κίεβο ετοιμάζονται για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων  οι Financial Times με δημοσίευμα τους αναφέρουν πως μια εγκατάλειψη από πλευράς της Ουκρανίας της προσπάθειας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με προοπτική όμως να ενταχθεί στην Ε.Ε μπορεί να επιφέρει συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες.

«Η Ρωσία δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να «αποναζιστικοποιηθεί» και είναι «έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν παραμείνει στρατιωτικό αδέσμευτο στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα παράσχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις στην Ουκρανία για την ασφάλεια της. Μάλιστα στο προσχέδιο της κατάπαυσης του πυρός δεν υπάρχουν τρεις όροι που υπήρχαν πριν και τους οποίους είχε θέσει η Μόσχα.

Πάντως σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, τόσο οι Ουκρανοί, όσο και η Δύση είναι δύσπιστοι.

Θεωρούν ότι όλο αυτό είναι ένα διπλωματικό παιχνίδι του Πούτιν προκειμένου να κερδίσει χρόνο έτσι ώστε να μπορέσει να αναδιπλώσει τις δυνάμεις του και να ρίξει περισσότερες στον πόλεμο.

Τι λέει το Κίεβο για τις διαπραγματεύσεις

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα από την πλευρά δήλωσε ενόψει των σημερινών διαπραγματεύσεων ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστον θα ήταν (συμφωνία) για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν σήμερα Τρίτη στην Τουρκία.

Ο ίδιος βέβαια έκανε και μια απίστευτη δήλωση, καθώς πρότεινε στους Ουκρανούς διπλωμάτες να μην φάνε τίποτα στην Κωνσταντινούπολη.

«Συμβουλεύω όποιον πάει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάει και να μην πιει τίποτα. Και, κατά προτίμηση, αποφύγετε να αγγίξετε οποιαδήποτε επιφάνεια. Σας το λέω από προσωπική εμπειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα, σε δήλωσή του, που μεταδίδει το Skynews.

Κλίμα συγκρατημένων προσδοκιών καλλιεργείται και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αξιωματούχος του οποίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πούτιν δεν είναι πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς αυτή την ώρα.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει το Κίεβο και ότι δεν βλέπει μετακίνηση των ρωσικών δυνάμεων μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι μέρος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, που επιχειρούσαν στην Ουκρανία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Ρωσία (ή και τη Λευκορωσία) για να ανασυνταχθούν και να επιστρέψουν.

Πάντως η Μόσχα, δια του αρχηγού του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ξεκαθάρισε ότι «δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία», χαρακτηρίζοντας ανακριβείς τους σχετικούς ισχυρισμούς της Δύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου