Breaking

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Στη Ζαπορίζια το κονβόι των Ελλήνων

 Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2022

Στη Ζαπορίζια το κονβόι των ΕλλήνωνΔείτε ζωντανή εικόνα από το Κίεβο:

 

Στο επίκεντρο του πολέμου προπαγάνδας βρίσκεται και το ελληνικό κονβόι με 82 Έλληνες από τη Μαριούπολη, που έφτασε αργά το απόγευμα της Τετάρτης με τη δύση του ηλίου στη Ζαπορίζια. Λίγες ώρες νωρίτερα, Ρώσοι κομάντος με 20 ελικόπτερα είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης.

Ο γνωστός στην Ελλάδα Ουκρανός δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο μετέδωσε από το Κίεβο, όπου βρίσκεται, πως υπάρχουν φόβοι για ρωσικό χτύπημα στο ελληνικό κονβόι. Ως πηγή της πληροφόρησής του ο Ονισένκο ανέφερε το δίκτυο Telegram, το οποίο αποτελείται από έναν αριθμό ουκρανικών ΜΜΕ που βρίσκονται σε ευθεία γραμμή ανταλλαγής πληροφοριών με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, λεπτομέρεια η οποία είναι γνωστή στα διεθνή ΜΜΕ από την αρχή των συγκρούσεων. Σύμφωνα με το Telegram, λοιπόν, οι Ρώσοι θα επέφεραν χτύπημα στην ελληνική αυτοκινητοπομπή, προκειμένου να εκθέσουν το πολύ γνωστό για τη σκληρή του στάση στις ρωσόφωνες περιοχές ουκρανικό Τάγμα Αζόφ.

Η αυτοκινητοπομπή με τους 82 Έλληνες χρειάστηκε 7 ώρες για να διασχίσει μια περιοχή 200 χιλιομέτρων. Θα διανυκτερεύσει όλη ομάδα στη Ζαπορίζια και θα γίνει προσπάθεια αναζήτησης καυσίμων το πρωί της Πέμπτης. Τελικός προορισμός του κονβόι είναι η Μολδαβία.


Διπλωματικές πηγές, τις οποίες συμβουλεύτηκε η «Ζούγκλα», αλλά και άλλες ανεξάρτητες πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει στη Μαριούπολη, εξηγούν ότι η οργάνωση του απεγκλωβισμού 82 Ελλήνων πραγματοποιήθηκε εν γνώσει των ρωσικών στρατιωτικών διοικήσεων που δρουν στην περιοχή.

Οι οργανωτές της απομάκρυνσης των Ελλήνων είχαν λοιπόν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες αλλά και εγγυήσεις από τις ρωσικές στρατιωτικές διοικήσεις, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει το Γενικό Προξενείο πως σήμερα, Τετάρτη, θα ήταν η τελευταία ευκαιρία για την πραγματοποίηση μιας ασφαλούς εκκένωσης. ωστόσο και οι τοπικές ουκρανικές Αρχές είχαν πλήρη γνώση για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης. Θεωρείται, λοιπόν, από τις αρμόδιες ελληνικές διπλωματικές Αρχές πως προς ώρας η αποστολή αυτή πληροί τους όρους ασφαλείας που απαιτούνται.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι το ελληνικό κονβόι κατά την έξοδό του από τη Μαριούπολη πέρασε από περιοχές που ακούγονταν συνεχείς σειρήνες και κάποια από τα ελαστικά των οχημάτων έσκασαν από σφαίρες. 

«Δεν ήθελαν να περάσουμε. Ειδικοί σκοπευτές μάς κοίταζαν και σημάδευαν. Υπήρχαν παιδιά. Οι έλεγχοι είναι μεγάλοι. Ακούγονταν εμβατήρια στη Ζαπορίζια», έτσι περιέγραψε την έως τώρα διαδρομή ο δημοσιογράφος του Alpha στη Μαριούπολη, Αλέξης Κουβέλης. «Δεν συναντήσαμε εμπόδια στην έξοδο από τη Μαριούπολη. Πέντε χιλιόμετρα αργότερα άρχισαν τα προβλήματα. Οι Ρώσοι στρατιώτες μάς σημάδευαν με τα όπλα. Αιφνιδιάστηκαν. Χάσαμε κάποια στιγμή μισή με μία ώρα» μετέδωσε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Δανέζης από το κανάλι OPEN, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνάντησε πολλά μπλόκα Ρώσων αυτονομιστών. 

Τους Έλληνες συνοδεύει ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο οποίος σκοπεύει αμέσως μετά, να επιστρέψει πάλι πίσω στην Μαριούπολη και τα καθήκοντά του.

Στις 12:10 το μεσημέρι το κονβόι των Ελλήνων πέρασε τον 1ο σταθμό ελέγχου, στα όρια της πόλης της Μαριούπολης, ουκρανικών δυνάμεων, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πόλη, παραμένει έως αυτήν την ώρα, στα χέρια των αμυνομένων.

Σχεδόν δύο ώρες μετά, το κομβόι συνάντησε 2ο σταθμό ελέγχου, αυτή τη φορά Ρώσων στρατιωτών. Σκοπός είναι όλα τα αυτοκίνητα να παραμένουν το ένα πίσω απ’ το άλλο, ωστόσο, αυτό, δεν είναι πάντα εφικτό.

Η επικοινωνία γίνεται μόνο μέσω δορυφορικού τηλεφώνου για λόγους ασφαλείας, καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης διαδρομής, που πραγματοποιείται με μεγάλη προσοχή και χαμηλή ταχύτητα.Έλληνας πρέσβης στη Μαριούπολη: «Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη»

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος, λίγες ώρες πριν από το «ταξίδι διαφυγής» από την Μαριούπολη προς την Ζαπορίζια, ορισμένων μελών της προξενικής αρχής της Ελλάδας στην πόλη, όσων Ελλήνων και ομογενών ζουν στην περιοχή και θέλουν να την εγκαταλείψουν, καθώς και των δημοσιογραφικών αποστολών από ελληνικά ΜΜΕ που θα απομακρυνθούν από την Μαριούπολη, εν αναμονή ισχυρότερων χτυπημάτων από τις ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν την πόλη.

Όπως είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης διαφυγής, πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επικουρεί τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, «Ξεκινάμε αυτήν την επιχείρηση…. Είναι μια ευκαιρία πολύ στενή, πολύ μικρή, αλλά παρ' όλα αυτά, αποφασίσαμε μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών να την εκμεταλλευθούμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε μαζί μας να απομακρυνθούν όσοι μπορούν και επιθυμούν με δικά τους μέσα, με δικά τους αυτοκίνητα, βγαίνοντας από την Μαριούπολη και πηγαίνοντας δυτικά για να ξεφύγουν από την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή και που φαίνεται ότι θα γίνει πολύ πολύ χειρότερη τις επόμενες ώρες και ημέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου