Breaking

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την Μποροντιάνκα έξω από το Κίεβο

Share

Σφίγγει όλο και περισσότερο ο κλοιός γύρω από το Κίεβο. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μαίνεται εδώ κι έντεκα μέρες, με τους Ρώσους να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερα εδάφη περιμετρικά της πρωτεύουσας.

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη εισβάλλει από χθες Σάββατο την πόλη Μποροντιάνκα, μόλις 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, την οποία και κατέλαβε.

Μάλιστα, οι Ρώσοι πήραν τον έλεγχο μιας ψυχιατρικής κλινικής της πόλης, όπου βρίσκονται 670 άτομα, όπως δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης, Ολεκσέι Κουλέμπα, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν ξέρουμε πώς να απομακρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο Κουλέμπα. «Τους τελειώνουν το νερό και τα φάρμακα».

«Πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες, χρειάζονται συνεχή βοήθεια. Πολλοί από αυτούς είναι κατάκοιτοι για χρόνια», κατέληξε.

«Κλείνουν» και νότια το Κίεβο – Οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να καταλάβουν υδροηλεκτρικό φράγμα

Ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο Κίεβο από το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, κάτι που δείχνει τις κλιμακούμενες προσπάθειες εισβολής των Ρώσων.

Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας, 150 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου στον ποταμό Ντνίπρο, το επονομαζόμενο Κάνιβ

Επιπλέον, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας, ενώ προσπάθησαν να προελάσουν προς τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου.

Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών.

Μαριούπολη: Επιτακτική ανάγκη να εκκενωθεί η πόλη

Την ίδια στιγμή, η Μαριούπολη συνεχίζει να «σφυροκοπάται» από τα ρωσικά πυρά, μετά και την αποτυχία δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Από την ουκρανική πλευρά, αναφέρθηκε σε «διακοπή της απομάκρυνσης των αμάχων για λόγους ασφαλείας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη και τα περίχωρά της», ενώ η Μόσχα κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν.

Πλέον οι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στα σημεία εξόδου της πόλης, επέστρεψαν και πάλι στα καταφύγια. Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή «γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός και τη διασφάλιση της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Πάντως, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν πως είναι «επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί τάχιστα η Μαριούπολη επειδή η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «καταστροφική». «Σήμερα, δεν υπάρχει πια νερό. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται τρομερά να βρουν πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Τα τρόφιμα αρχίζουν να λείπουν, τα καταστήματα είναι άδεια», είπε ο Λιγκοζάτ, από το Λβιβ όπου βρίσκεται, στη δυτική Ουκρανία.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Αντιμέτωποι με ανθρωπιστικό αποκλεισμό οι κάτοικοι

Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλη, Βιντίμ Μποϊτσένκο, οι πολίτες αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικό αποκλεισμό, καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

«Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας», ανέφερε.

Κάλεσε να ανοίξει εκ νέου ο ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα.

Συνεχίζεται η ρωσική πίεση σε Χάρκοβο και Μικολάιφ

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν τη Χαρκίβ (ανατολικά) και τη Μικολάιφ (νότια).

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε χθες ότι από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου στην περιφέρεια της Χαρκίβ έχουν σκοτωθεί 194 άνθρωποι, ανάμεσά τους 126 άμαχοι. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

«Χθες βράδυ, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν το Χάρκοβο», ανέφερε ο αναλυτής γεωπολιτικής και ασφάλειας, επικεφαλής της Le Beck Int’l.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας – Ρωσίας τη Δευτέρα

Τη στιγμή που οι εχθροπραξίες συνεχίζουν, οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για ένα νέο κύκλο συνομιλιών, ο τρίτος συνολικά, μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Δραματική έκκληση Ζελένσκι για παροχή αεροσκαφών

Μιλώντας στην Γερουσία των ΗΠΑ, ο Ουκρανός Πρόεδρος προχώρησε σε μια δραματική έκκληση να ενισχυθεί η χώρα του με αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, απευθύνθηκε στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να του παραχωρήσουν αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής «και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε η κυβέρνηση να διευκολύνει αυτή τη μεταφορά».

Επιπλέον, ο Ζελένσκι ζήτησε να ενισχυθούν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να απαγορευτούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και να αποκλειστεί η Μόσχα από το σύστημα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές υποσχέθηκαν σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 10 δισεκ. δολάρια για να βοηθήσουν την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήση.

Πούτιν: Όλα οδεύουν βάσει σχεδίου – Η Ουκρανία ίσως πάψει να είναι κράτος

Όσον αφορά τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν δείχνει να υποχωρεί ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων.

Χθες Σάββατο, δήλωσε πως σήμερα το μεσημέρι ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου