Breaking

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Τι είναι τα χάπια ιωδίου, γιατί τα αγοράζουν όλοι φοβούμενοι πυρηνική επίθεση -Πυρηνικός πόλεμος: Τα μοναδικά σημεία για να κρυφτείτε και να επιβιώσετε

Απάντηση στο ερώτημα που να πάει κάποιος αν θέλει να γλιτώσει από πυρηνική επίθεση, προσπαθεί να δώσει ο Independent.

Από την πρώτη στιγμή που η διαμάχη της Ρωσίας με την Ουκρανία, πήρε την μορφή της εισβολής, όλος ο κόσμος άρχισε να ανησυχεί για ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο. Μία ανησυχία που έγινε ακόμα μεγαλύτερη από τη στιγμή που ο Βλάντιμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για να τεθούν σε επιφυλακή τα όπλα αυτά της χώρας του.

Τις προηγούμενες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας μία λίστα με τα 10 πράγματα που πρέπει να έχει κάποιος μαζί του, σε ενδεχόμενη επίθεση με πυρηνικά, ενώ ο Indypendent επιχείρησε να απαντήσει σε ένα ερώτημα που έχουν αρκετοί άνθρωποι στον πλανήτη.

Αυτό δεν είναι άλλο από το «που μπορώ να πάω για να είμαι ασφαλής;». Ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να δώσει κανείς, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όλος ο πλανήτης θα επηρεαστεί έμμεσα ή άμεσα.

Σε πρώτη φάση όμως, το κριτήριο της επιλογής είναι το συγκεκριμένο μέρος να μην έχει κάποια σχέση με πυρηνικά. Να μην διαθέτει δηλαδή τέτοια όπλα ή να μην είναι σύμμαχος δυνάμεων που έχουν.

Με τις ΗΠΑ και την Ρωσία να είναι στο επίκεντρο ενός τέτοιου εφιαλτικού σεναρίου από τη στιγμή που έχουν τις περισσότερες πυρηνικές κεφαλές, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω χάρτη λοιπόν, ως ιδανικές φαντάζουν οι χώρες που βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο. Η Λατινική Αμερική δηλαδή και η Αφρική.

Χάρτης πυρηνικών

Ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η θα υπάρξουν αλλαγές στην παγκόσμια θερμοκρασία, το όζον θα μειωνόταν, οι καλλιέργειες θα είναι πιο δύσκολες, θα έχουμε ξηρασίες, ενώ θα αυξηθούν οι περιπτώσεις ανθρώπων με καρκίνο του δέρματος.

Άρα, εκτός από την επιλογή του μέρους στη Νότια Αμερική και στην Αφρική, το μέρος αυτό δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ζεστό και να έχει άφθονους πόρους τροφίμων.

Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια ενίσχυσε τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος

Η κατάληψη του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, αφού επετέθησαν εναντίον του τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Η Ρωσία επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό σε «ουκρανούς σαμποτέρ».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε στην συνέχεια στο Twitter ότι οι ουκρανικές αρχές πληροφόρησαν τον οργανισμό ότι η πυρκαγιά στον σταθμό δεν έπληξε «βασικό» εξοπλισμό.

Ο Νοτιοκορεάτης Park Jong-woon, καθηγητής Ενέργειας και Ηλεκτρολογικής Μηχανικής στο Dongguk University, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει άμεσος ραδιολογικός κίνδυνος από την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού, αλλά προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση στα δεδομένα των ραδιολογικών μετρήσεων για να δημιουργήσει σύγχυση.

«Μπορούν να κάνουν τον κόσμο να αναρωτιέται, να τον φρικάρουν και να ενσπείρουν τον φόβο», δήλωσε ο Παρκ, που έχει εργασθεί στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έχει σβήσει, αλλά έχει εγείρει μία «πολύ πραγματική ανησυχία» για τις πιθανότητες καταστροφής, δηλώνει ο Edwin Lyman, διευθυντής ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας στην Union of Concerned Scientists της Ουάσινγκτον.

«Για παράδειγμα, το ενδεχόμενο εκτεταμένης πυρκαγιάς, αν και δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρικά συστήματα προκαλώντας ένα περιστατικό σαν της Φουκουσίμα, εάν δεν υπήρχε έγκαιρη αποκατάσταση του συστήματος ψύξης», λέει.

Ευρύτερα, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για την πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο για στοιχεία των μετρήσεων που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο των επιπέδων της ακτινοβολίας επί τόπου.

Η επίσημη ιστοσελίδα ραδιολογικών δεδομένων στον σταθμό της Ζαπορίζια δεν ήταν άμεσα προσβάσιμος σήμερα.

Από την κατάληψη από τις ρωσικές δυνάμεις του Τσερνόμπιλ, θεάτρου της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο, η μέτρηση των επιπέδων της ραδιενέργειας εκεί έχει γίνει πιο δύσκολη, σύμφωνα με τον Kenji Nanba, επικεφαλής του Institute of Environmental Radioactivity του Fukushima University και έχει συμμετάσχει σε κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με ουκρανούς συναδέλφους του.

Λέει ότι η επίσημη ουκρανική ιστοσελίδα με ωριαίες μετρήσεις της ακτινοβολίας εντός της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ έχει κατέβει εδώ και μέρες και άλλη αντίστοιχη ιστοσελίδα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο.

Αν και ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση κάτω από την σαρκοφάγο που περιβάλλει τον πυρήνα του, ο Kenji Nanba δηλώνει ότι παραμένει κρίσιμο για τους ερευνητές να ελέγχουν τα στοιχεία των μετρήσεων επί τόπου ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν καταγράφονται αιφνίδιες μεταβολές.

Ανεβασμένα επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφηκαν κοντά στο Τσερνόμπιλ μετά την κατάληψή του από τις ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι οι μεταβολές οφείλονταν στην αναμόχλευση της μολυσμένης σκόνης και του χώματος λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας.

Τι είναι τα χάπια ιωδίου, γιατί τα αγοράζουν όλοι φοβούμενοι πυρηνική επίθεση

Όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε Πολωνία, Βουλγαρία, Τσεχία, τα ράφια των φαρμακείων άδειασαν γιατί χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να αγοράσουν προληπτικά χάπια ιωδίου, προκειμένου να προστατευτούν από τη ραδιενέργεια. Αιτία ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει η Ρωσία.

Στην Ουκρανία βρίσκεται ο μεγαλύτερος σταθμός πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, το εργοστάσιο Ζαπορίζια που χτυπήθηκε το βράδυ. Η εντολή του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να τεθούν σε ανώτατο συναγερμό τα πυρηνικά όπλα της χώρας, προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία.

Γι’ αυτό και πολλοί πολίτες στην Ουκρανία και γειτονικές χώρες έτρεξαν να αγοράσουν χάπια ιωδίου. Οι φαρμακοποιοί στη Βουλγαρία ξεπούλησαν τις τελευταίες 6 μέρες, όσο ιώδιο πουλάνε κανονικά σε ένα χρόνο, ενώ τεράστια αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με το Reuters σημειώθηκε και στην Πολωνία. Παρόμοιες τάσεις υπάρχουν σε Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία, παρότι οι χώρες αυτές βρίσκονται αρκετά μακριά από την Ουκρανία.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Ευάγγελος Μανωλόπουλος, εξηγεί στο iatropedia.gr τι είναι τα χάπια ιωδίου και πώς δρουν προφυλακτικά στον οργανισμό σε περίπτωση πυρηνικού ολέθρου.

«Ιώδιο είναι. Το ιώδιο που βάζουμε στο αλάτι για να έχουμε ιώδιο στον οργανισμό μας. Αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και από τη διατροφή μας. Αλλά επειδή η διατροφή μας δεν έχει και πολύ ιώδιο, γι’ αυτό υπάρχουν αυτά τα σκευάσματα. Είναι το ιωδιούχο αλάτι που έχει η θάλασσα. Αυτό είναι», λέει.

Πως δρουν τα φάρμακα σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης

Πώς όμως, τα χάπια αυτά τα οποία πωλούνται χωρίς συνταγή γιατρού και σε χαμηλή τιμή από τα φαρμακεία σε ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις του θυρεοειδούς, μπορούν να προφυλάξουν από την ραδιενέργεια;

«Έχει μία λογική βάση. Σε περιπτώσεις που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που παίρνουμε, πάει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου. Οπότε αν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κανείς φάρμακο ιωδίου, πηγαίνει αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει την δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς», λέει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Δεν έχουν παρενέργειες, αλλά είναι ευαίσθητα και αλλοιώνονται εύκολα

Τα χάπια ιωδίου τα λαμβάνει κανείς για μερικές μέρες αν συμβεί ένα πυρηνικό ατύχημα, εξηγεί.

«Είναι φάρμακα που τα παίρνουν άτομα που έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή, που έχουν υποθυρεοειδισμό και δεν παράγουν ιώδιο. Είναι ένα φάρμακο, συμπλήρωμα διατροφής, δεν είναι με συνταγή και αυτοί που φοβούνται ότι θα γίνει πυρηνικός πόλεμος πάνε και τα αγοράζουν. Οπότε εξαντλούνται τα αποθέματα. Αυτές οι χώρες που είναι κοντά και φοβούνται ότι μπορεί να γίνει πυρηνικός πόλεμος τα παίρνουν οι κάτοικοι», λέει.

Τα φάρμακα αυτά, δεν έχουν παρενέργειες όμως χρειάζονται προσοχή, γιατί έχουν άλλες ιδιαιτερότητες: Αλλοιώνονται εύκολα, σύμφωνα με τον καθηγητή: «Αν τα πάρει κανείς και τα έχει στο σπίτι, αυτά έχουν άλλες ιδιαιτερότητες. Είναι ευαίσθητα και στο φως το ηλικακό και στη θερμοκρασία. Θέλουν δροσερό μέρος, σκιερό, ξηρό, αλλοιώνονται εύκολα. Και εάν αλλοιωθούν μπορεί να κάνουν ζημιά στον οργανισμό. Πρέπει ο κόσμος που τα αγοράζει να ξέρει να τα φυλάει σε σωστό μέρος. Μπορεί δηλαδή να τα πάρει να τα έχει κάπου πεταμένα και όταν χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει να είναι αλλοιωμένα και να πάθει ζημιά», σημειώνει.

 Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου