Breaking

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Σήμερα η “Πανσέληνος του Σκουληκιού”: Η πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνος- Γιατί ονομάζεται έτσι

Όπως κάθε πανσέληνος έτσι και αυτήν έχει το δικό της όνομα που κρύβει κάποια ιστορία και συνήθως προέρχεται από κάποιον αρχαίο πολιτισμό ή από φυλές, που χρησιμοποιούσαν τις φάσεις και τους κύκλους της Σελήνης για να παρακολουθούν τις εποχές και να προσδιορίζουν όλο το μήνα κατά τον οποίο συνέβαιναν διάφορα φαινόμενα στη φύση. 

Σύμφωνα με τις ονομασίες που έχουν επικρατήσει και σε αντίθεση με την μαγεία του και την ρομαντική διάθεση που πάντα προκαλεί το ολόγιομο φεγγάρι, η πανσέληνος του Μαρτίου ονομάζεται “Πανσέληνος του Σκουληκιού”.

Η ονομασία προέρχεται από το παλιό ημερολόγιο αγροτικών εργασιών καθώς στην επιφάνεια του εδάφους εμφανίζονται οι γαιοσκώληκες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έχει το έδαφος την άνοιξη.

Σημειώνεται ότι το γεγονός αυτό επηρεάζει άμεσα την τροφική αλυσίδα των ζώων, καθώς πουλιά όπως οι κοκκινολαίμηδες τρέφονται από σκουλήκια, με αρκετούς να το θεωρούν ως το πρώτο σημάδι της άνοιξης.

Άλλες ονομασίες που περιγράφουν το ανοιξιάτικο φεγγάρι αναφέρονται στην εμφάνιση συγκεκριμένων ζώων («Φεγγάρι του Αετού», «Φεγγάρι της Χήνας»), ενώ άλλα αναφέρονται σε σύμβολα της εποχής:

 Το «Φεγγάρι της Ζάζαρης» (Ojibwe) σηματοδοτεί την εποχή του χρόνου κατά την οποία αρχίζει να ρέει ο χυμός των ζαχαροφάγων.

 Το «Φεγγάρι του Δυνατού Ανέμου» (Pueblo), αναφέρεται στις μέρες των ισχυρούς ανέμων, που έρχονται αυτή την εποχή του χρόνου.

 Το «Φεγγάρι των Πονεμένων Ματιών» (Dakota, Lakota, Assiniboine) περιγράφει τις εκτυφλωτικές ακτίνες του ηλιακού φωτός που αντανακλούν στο χιόνι που λιώνει, καθώς έρχεται το τέλος του χειμώνα.

Οι χριστιανοί αργότερα την ονόμασαν “Πανσέληνο της Νηστείας”, αφού πάντα συμβαίνει μέσα στην Σαρακοστή.

 

ieidiseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου