Breaking

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

«Αποχωρώ από την Πάλη αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση»

 Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022

«Αποχωρώ από την Πάλη αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση»Ρεπορτάζ: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

Δώδεκα λέξεις… Τόσες χρειάστηκαν για να βγάλει την κραυγή αγωνίας που κρύβει μέσα του.  

«Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, εγώ θα αποχωρήσω από την Πάλη». Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Γιώργο Πιλίδη. Στον Έλληνα πρωταθλητή της Πάλης ο οποίος έχει χαρίσει στη χώρα μας ουκ ολίγες επιτυχίες και μετάλλια, με σημαντικότερο όλων το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα U23, το 2021. 

Ο σπουδαίος αυτός αθλητής παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο zougla.gr, όπου μας μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από το ξεκίνημα της καριέρας του. 

Όχι φυσικά μέσα στην παλαίστρα, γιατί εκεί, όπως δείχνουν άλλωστε και οι διακρίσεις του, τα καταφέρνει μια χαρά. 

Εκτός αυτής έγκειται το πρόβλημα, καθώς οι φορείς του αγαπημένου του αθλήματος τον έχουν υποβάλει σε μια «Οδύσσεια». Έτσι, ο ίδιος αναγκάζεται να κοιτάζει την πόρτα της εξόδου σε περίπτωση που δεν αλλάξουν τα πράγματα. Άλλωστε, στην κουβέντα μας μας είπε την εξής ατάκα: «Η Πάλη τρώει τα παιδιά της». 

Συνοδευόμενος από τη δικηγόρο του, Ειρήνη Μαρούπα, συναντηθήκαμε στα γραφεία της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, όπου μας ξετύλιξαν το κουβάρι της περιπέτειάς του στον χώρο της Πάλης. 

Μας εξομολογήθηκαν μια σειρά από περιστατικά που μοιάζουν απίστευτα, ειδικά όταν αφορούν έναν αθλητή του βεληνεκούς του Πιλίδη. 

Πριν λίγους μήνες εκπροσώπησε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ενώ αργότερα συμμετείχε στο Survivor. 

Σίγουρα, πολλοί θα αναρωτήθηκαν γιατί συνέβη αυτό, με τον ίδιο να μας 

Η δικηγόρος του Πιλίδη, κα Ειρήνη Μαρούπα
Η δικηγόρος του Πιλίδη, κα Ειρήνη Μαρούπα

λύνει την απορία με την αφοπλιστική του απάντηση. «Στο Survivor μπήκα για να συγκεντρώσω χρήματα και να μπορέσω να κάνω την προετοιμασία μου όπως αρμόζει σε κάθε αθλητή που κάνει πρωταθλητισμό, και να μπορέσω να βοηθήσω την οικογένειά μου» μας εξομολογήθηκε. 

Δηλαδή ένας πρωταθλητής με τις διακρίσεις του Πιλίδη, αντί να στηρίζεται από την Ομοσπονδία του για να έχει μια αξιοπρεπή προετοιμασία, κατέφυγε στον Άγιο Δομίνικο για να το πετύχει. Σε ένα παιχνίδι όπου δεν τρεφόταν σωστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και θα μπορούσε να τεθεί εν κινδύνω η ίδια του η καριέρα σε περίπτωση που είχε κάποιον τραυματισμό στα αγωνίσματα όπου συμμετείχε. 

«Είναι απορίας άξιον πώς ένας αθλητής του βεληνεκούς του Γιώργου Πιλίδη, ο οποίος είναι φαινόμενο, δεν έχει στηριχθεί από την Ομοσπονδία του. Kαι όχι μόνο δεν στηρίχθηκε, αλλά υπέστη και κάποιες αδιανόητες δυσκολίες» ανέφερε η Ειρήνη Μαρούπα. 

Το βίντεο της συνέντευξης:

 

Πούλησε τα χρυσαφικά της μάνας του για να κάνει προετοιμασία! 

Όμως, τα προβλήματα δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Γιώργο Πιλίδη. Χρόνια παλεύει με αυτά και προσπαθεί, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει, να τα νικήσει.  

Είναι ένας επιπλέον αντίπαλος στις μάχες που δίνει για να χαρίσει στη χώρα μας διακρίσεις και μετάλλια. 

Οι μεγάλες επιτυχίες για τον Έλληνα πρωταθλητή άρχισαν από το 2015. 

Τότε, σε ηλικία 15 ετών, ξεκίνησε να προετοιμάζεται για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το οποίο έμελλε να είναι η αφετηρία για μια σειρά από σημαντικές επιτυχίες. 

Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο αν και προσπάθησε για το χρυσό, το χρώμα δηλαδή που είχαν τα κοσμήματα τα οποία πούλησε η μητέρα του προκειμένου να τον βοηθήσει να προετοιμαστεί για αυτή τη διοργάνωση. 

Ναι, καλά διαβάσατε…  

«Πουλήσαμε τα χρυσαφικά της μητέρας μου προκειμένου να προετοιμαστώ για αυτή τη διοργάνωση» παραδέχεται, ενώ συμπληρώνει ότι είχε πληρώσει και για το ταξίδι του στην πρωτεύουσα της Σερβίας. Χρήματα που του είχαν υποσχεθεί ότι θα πάρει πίσω, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. 

«Μου είχε πει ο πρόεδρος, ο κύριος Θάνος, “πηγαίνετε στο Ευρωπαϊκό με δικά σας έξοδα, κι αν μπείτε στην εξάδα, θα σας επιστραφούν τα χρήματα για τα εισιτήρια και τη διαμονή”. Εν τέλει έχουν περάσει επτά χρόνια, όμως αυτά τα χρήματα δεν τα έλαβα ποτέ» περιγράφει. 

«Είναι ντροπή να ακούμε ότι μια μάνα αναγκάστηκε να πουλήσει τον σταυρό της και τη βέρα της προκειμένου το παιδί της να συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις» σχολίασε η δικηγόρος του Πιλίδη, η οποία μάλιστα αναρίθμησε ένα προς ένα όλα τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια μετάλλια που έχει κατακτήσει ο αθλητής, τονίζοντας ότι για όλα αυτά έχει λάβει μόλις 26.200 ευρώ από την ομοσπονδία.

Η αποχώρηση από την Πάλη για τα… 1.000 ευρώ του ΜΜΑ 

Με τα χρόνια να περνούν και τα προβλήματα στην ενασχόλησή του με την Πάλη να γιγαντώνονται αντί να επιλύονται από ανθρώπους που έχουν χρέος να το πράττουν αυτό, προκειμένου ο κάθε αθλητής να είναι απόλυτα αφοσιωμένος σε αγωνιστικά θέματα και μόνο, ο Γιώργος Πιλίδης πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει το άθλημα. 

Φωτογραφία από το διάστημα που αγωνίστηκε στο ΜΜΑ
Φωτογραφία από το διάστημα που αγωνίστηκε στο ΜΜΑ

Αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα και να πάει στη Σουηδία για να βγάλει τα προς το ζην αγωνιζόμενος στο MMA (σ.σ.: είναι ένα μαχητικό άθλημα πλήρους επαφής που επιτρέπει τη χρήση τόσο των χτυπημάτων όσο και των λαβών, είτε από όρθια θέση είτε από το έδαφος).

«Αναγκάστηκα να φύγω από την Πάλη και να ασχοληθώ με το MMA για να στηρίξω την οικογένειά μου. Θεωρώ, όταν μεγαλώνει ένα παιδί, πρέπει αυτός να στηρίζει την οικογένειά του» τονίζει, πριν μας πληροφορήσει για το ποσό που τον ώθησε να πάρει αυτή την απόφαση. 

Όλα αυτά γίνονται για 1.000 ευρώ, κάτι που καταδεικνύει την απόγνωση για να μη λείψει τίποτα στο σπίτι του, στην αγαπημένη του μητέρα. 

Ο πόλεμος νεύρων πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες 

Ευτυχώς πάντως για την ελληνική πάλη, και κατ' επέκταση για τον ελληνικό αθλητισμό, ο Πιλίδης πείστηκε από τον προπονητή του, Χαράλαμπο Χαφουσίδη, να αναθεωρήσει και να επιστρέψει στην Πάλη. 

Μαζί δούλεψαν σκληρά και οι διακρίσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, καταφέρνοντας να πάρει στα χέρια του το Ολυμπιακό εισιτήριο. Ο μεγαλύτερος στόχος του Έλληνα πρωταθλητή είχε μόλις επιτευχθεί, ωστόσο η χαρά του διήρκεσε για πολύ λίγο. 

Κι αυτό γιατί αυτό το σπουδαίο γεγονός πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων με την Ομοσπονδία! 

«

Ο Γιώργος Πιλίδης με τον προπονητή του, Χαράλαμπο Χαφουσίδη
Ο Γιώργος Πιλίδης με τον προπονητή του, Χαράλαμπο Χαφουσίδη

Όλα ξεκίνησαν μετά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο κύριος Θάνος με φώναξε μαζί με τη Μαρία Πρεβολαράκη για να συζητήσουμε το πλάνο της προετοιμασίας και σε εμένα είπε ότι “θα σου καλύψουμε τα έξοδα τα δικά σου, αλλά όχι του προπονητή σου”. Δηλαδή μου είπε ότι θα κάνω όλη την προετοιμασία μου χωρίς τον προπονητή μου και στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πάω με άλλον προπονητή» θυμάται ο Γιώργος Πιλίδης, καταγγέλλοντας ότι ο προπονητής του δεν είναι αρεστός στην Ομοσπονδία γιατί φροντίζει για το καλό των αθλητών του. 

«Δεν ήθελαν να πάω με τον προπονητή μου γιατί διεκδικεί πράγματα για τους αθλητές που θα έπρεπε να μας παρέχονται. Έξοδα προετοιμασίας, εισιτήρια και άλλα» είναι η αφοπλιστική του απάντηση, ενώ καταγγέλλει ότι του έθεσαν βέτο «Ή θα ακολουθήσεις τα βήματα που θα σου πούμε ή θα στείλουμε άλλον». 

Η συγκεκριμένη υπόθεση τράβηξε για δύο μήνες, και εν τέλει -μετά την επιστολή που απέστειλε ο Πιλίδης στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, όπου του εξηγούσε τι είχε συμβεί- το θέμα λύθηκε και κατάφερε να πάει με τον προπονητή του στο Τόκιο. 

Οι διαπραγματεύσεις με τον… πρώην πρόεδρο! 

Ένα θέμα που προκύπτει από τα λεγόμενα του Πιλίδη, πάντως, και το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι συζητήσεις για την ολυμπιακή προετοιμασία έγιναν όχι με τον νυν αλλά με τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΟΠ Κώστα Θάνο, ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται καν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. 

Αυτός, άλλωστε, ήταν ο άνθρωπος που είχε ξεκαθαρίσει στον Έλληνα παγκόσμιο πρωταθλητή ότι δεν θα πάει στο Τόκιο μαζί με τον προπονητή του Χαράλαμπο Χαφουσίδη, ο οποίος μας είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή μας ότι, αν και είχε σύμβαση με την Ομοσπονδία, το όλο θέμα προέκυψε επειδή είναι «persona non grata» στην ΕΛΟΠ. 

Για τους μη γνωρίζοντες, αυτή τη στιγμή πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης είναι ο Στέργιος Λεωνάκης. Είναι ο άνθρωπος που μέσα από αρχαιρεσίες ανέλαβε τη θέση, με τον Πιλίδη πάντως να αποκαλύπτει ότι τα πράγματα στην πράξη δεν είναι έτσι.

«Μπορεί να μην είναι ο κύριος Θάνος πρόεδρος στα χαρτιά, αλλά ό,τι θέλω εγώ και οι συναθλητές μου διαπραγματευόμαστε και μιλάμε μαζί του. Γίνονται συναντήσεις μαζί του στο Γραφείο Προέδρου της Ομοσπονδίας. Έχω και μηνύματα στο κινητό μου όπου διαπραγματεύομαι τα πάντα με τον κύριο Θάνο, μέχρι και σήμερα», επισημαίνει.

«Τα παιδιά τα ίδια λένε ότι διαπραγματεύονται και ότι όλες τις αποφάσεις τις παίρνει ένας άνθρωπος που κανονικά στην Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης θα έπρεπε να είναι άγνωστος, μόνο ως πρώην ολυμπιονίκης και ως πρώην πρόεδρος» σχολιάζει η δικηγόρος του Γιώργου Πιλίδη, ενώ εν συνεχεία είπε: 

«Ας μας εξηγήσουν με ποιον τρόπο και για ποιον λόγο γίνονται στο Γραφείο Προέδρου με τον κύριο Θάνο, όλοι τον ξέρουν ως πρόεδρο και έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα». 

Τα 10.000 ευρώ που ακόμη δεν έχει λάβει 

Στην πρόσφατη συνέντευξή μας με τον προπονητή του Πιλίδη, Χαράλαμπο Χαφουσίδη, μας κατήγγειλε ότι ο αθλητής του δεν έχει λάβει ακόμη το ποσό των 10.000 ευρώ που δικαιούται από την Ομοσπονδία του λόγω της συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Μας είχε πει ότι χρησιμοποιούν αυτό το ποσό, όπως επισημαίνει, ως μοχλό πίεσης για να αναιρέσει την… πίστη του σε αυτόν, τονίζοντας ότι ο άλλοτε ολυμπιονίκης της Πάλης και πρώην πρόεδρος της ΕΛΟΠ Κώστας Θάνος βρίσκεται πίσω από αυτό.

Σε ερώτηση που θέσαμε για το εν λόγω ζήτημα έδειξε πως συμφωνεί με το συμπέρασμα του προπονητή του,  τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι λυπηρό που μια συναθλήτριά μου, η Μαρία Πρεβολαράκη, έχει λάβει αυτό το ποσό και εγώ όχι. Δεν το κατηγορώ το γεγονός ότι τα έλαβε η Μαρία, απλώς εγώ ακόμη δεν τα έχω πάρει ακόμα».

«Έχω φτάσει στα όριά μου, δεν αντέχω άλλο αυτή την κατάσταση»

Κι ενώ η συνέντευξή μας όδευε στο τέλος της και μόλις του είχε γίνει η τελευταία μας ερώτηση για το πώς βλέπει την επόμενη ημέρα σχετικά με την ενασχόλησή του με την Πάλη, ο Γιώργος Πιλίδης εξωτερίκευσε τις τάσεις φυγής που έχει. 

Έχει απηυδήσει από τις τρικλοποδιές που του βάζουν οι άνθρωποι οι οποίοι θα έπρεπε να του ανοίγουν λεωφόρους στην προσπάθειά του να φέρει διακρίσεις και μετάλλια και σκέφτεται την αποχώρηση από την Πάλη. 

«Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, εγώ θα αποχωρήσω από την Πάλη» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Δεν μπορώ. Έχω φτάσει στα όριά μου. Δίνω τη ζωή μου και την ψυχή μου, παλεύω να φέρω κάποιες διακρίσεις για αυτό το άθλημα και τη χώρα μας και δεν μπορώ να ανέχομαι τέτοιου είδους συμπεριφορές» εξομολογήθηκε στη συνέχεια, με την Ειρήνη Μαρούπα από τη μεριά της να αναρωτιέται:   

«Αν οι Ομοσπονδίες δεν έχουν λεφτά να στείλουν τους αθλητές στις διεθνείς διοργανώσεις, έχουν λόγο ύπαρξης;». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου