Breaking

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Σοκ στο Μαξίμου με τη δημοσκόπηση της MRB: Υπέρ της Ρωσίας οι Έλληνες – Γιατί κερδίζουν τα δεξιά κόμματα

Ο Κ.Μητσοτάκης «πόνταρε» τα πάντα στην φιλοδυτική στάση και φαίνεται ότι θα το πληρώσει ακριβά

Υπέρ της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία δηλώνει η πλειονότητα των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB. 

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προκαλούν σοκ στο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη έχει υιοθετήσει μια ξεκάθαρα φιλοδυτική στάση την οποία όμως αναμένεται να την «πληρώσει» και στις εκλογές.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, όπως φάνηκε κι από τις απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματα της έρευνας, είναι αυτό του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, το 91,6% των ερωτηθέντων απάντησε πως τον απασχολεί πολύ/αρκετά το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο θέμα ένα 30,5% των ερωτηθέντων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της MRB αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τη γνώμη για τον ρόλο χωρών και οργανισμών στις εξελίξεις, καθώς ένα τεράστιο ποσοστό δηλώνει υπέρ της Ρωσίας.

Με δεδομένο ότι ένα 5,7% των πολιτών απάντησε ΔΞ/ΔΑ στην ερώτηση, η πλειοψηφία αναγνωρίζει ότι η Ρωσία είχε δικαιολογημένες ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία, ακόμα και όσοι διαφωνούν με τη στρατιωτική επιχείρηση από πλευράς Μόσχας, και προχώρησε σε αυτή την επέμβαση.

Συγκεκριμένα, το 43,4% απάντησε «Είμαι εντελώς εναντίον της επέμβασης γιατί είναι απολύτως αδικαιολόγητη», ενώ το 42,8% απάντησε «Είμαι εναντίον της επέμβασης αλλά αναγνωρίζω ότι η Ρωσία σε κάποια πράγματα είχε δίκιο και εύλογες ανησυχίες». Το 8,1% απάντησε «Αναγνωρίζω ότι η Ρωσία είχε σοβαρούς λόγους να επέμβει στην Ουκρανία και τη στηρίζω». Επί της ουσίας, το 50,9% αναγνωρίζει ότι η Ρωσία είχε εν μέρει δίκιο στη διαμάχη με την Ουκρανία, ανεξάρτητα από το αν επικροτεί ή όχι τη στρατιωτική επιχείρηση.

Το ποσοστό μπορεί να φαίνεται οριακό όμως δεν είναι, καθώς είναι σπάνιο σε έναν πόλεμο η πλειονότητα να στηρίζει το μέρος που κάνει επίθεση, ενώ αυτό που έχει σημασία να δούμε είναι ότι και το 43,4% που δηλώνει κατά της Ρωσίας δεν δηλώνει υπέρ της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού διαφωνεί με την αποστολή όπλων.

Συγκεκριμένα το 73,1% διαφωνεί με την αποστολή όπλων και πυρομαχικών, ενώ το 85,4% συμφωνεί με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το 53,5% των όσων δηλώνουν αντίθετοι με την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία ψήφισαν Νέα Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2019. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το κυβερνών κόμμα χάνει de facto τους μισούς σχεδόν ψηφοφόρους της μόνο και μόνο από την πολιτική της στο θέμα του πολέμου! 

Γιατί κερδίζουν τα δεξιά κόμματα

Με αυτή την εξέλιξη κερδίζουν πολιτικά τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και έχουν κρατήσει μια πιο ουδέτερη στάση.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το κόμμα του Η.Κασιδιάρη, Έλληνες για την Πατρίδα, εμφανίζεται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 2,3%, ενώ στην εκτίμηση ψήφου φτάνει στο κατώφλι της Βουλής με 2,9% και πλέον φαίνεται αρκετά πιθανό να βρίσκεται στη Βουλή.

Επιπλέον, η Ελληνική Λύση στην εκτίμηση ψήφου, της ίδιας εταιρείας, φλερτάρει με ποσοστό της τάξης του 6% και μάλιστα δεν αποκλείεται να φτάσει σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά εάν δεν δημιουργηθεί κάποιο δεξιό κόμμα που θα μπορέσει να πάρει το 13-14% που μέχρι και σήμερα παραμένει «ορφανό». Γαλάζιοι βουλευτές σημειώνουν ότι το κόμμα του Κ.Βελόπουλου κερδίζει πολλές ψήφους από τους φιλορώσους Νεοδημοκράτες.

Αυτά τα δύο κόμματα, αλλά και άλλα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται εκ των δεξιών της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι «τσιμπούν» ψήφους από το κυβερνών κόμματα, λόγω της φιλοδυτικής στάσης του Κ.Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι στις τάξεις της κυβέρνησης κυριαρχούσε η εκτίμηση ότι «η ξεκάθαρη φιλοδυτική στάση» της κυβέρνησης -όπως σημείωναν οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες- θα τύγχανε ευρείας αποδοχής από τους κεντρογενείς ψηφοφόρους που κοιτάζουν προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου