Breaking

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Λουτράκι: Ξαναπαίρνουν μπρος οι μηχανές για το εργοστάσιο της PepsiCo

pepsicoΜετά από 9 χρόνια σιγής οι μηχανές στην πρώην μονάδα εμφιάλωσης της PepsiCo στο Λουτράκι ξαναπαίρνουν μπρος. Στόχος είναι το εργοστάσιο, με τρεις γραμμές παραγωγής, να λειτουργήσει έως τις 15 Μαρτίου, όπως αναφέρει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο κ. Δημήτρης Μπαμπάκος, πρόεδρος της N.U. Aqua.

Το deal του ομίλου της PepsiCo Hellas με την N.U. Aqua, η οποία αγόρασε την κλειστή από το 2013 μονάδα στο Λουτράκι, είχε ανακοινωθεί παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το ύψος της επένδυσης σε πρώτη φάση, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αγοράς αλλά και την ανανέωση μηχανολογικού εξοπλισμού, ανέρχεται σε 20,35 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο έχει ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, με την επιχορήγηση να φθάνει στα 7,83 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ot.gr

Το νέο φυσικό μεταλλικό νερό η επωνυμία του οποίου θα περιέχει και την λέξη «Λουτράκι», θα διανέμεται μέσα από το δίκτυο της Pepsico Hellas.

Και αναψυκτικά

Μάλιστα, η N.U. Aqua, όπως σημειώνει ο κ. Μπαμπάκος, στη συγκεκριμένη μονάδα σχεδιάζει από τον προσεχή Σεπτέμβριο να παράγει και τα αναψυκτικά της PespiCo. Εξ ου και η αρχική ανακοίνωση ότι στην πλήρη ανάπτυξή της η επένδυση θα υπερβεί τα 55 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι εδώ και μια πενταετία η παραγωγή των αναψυκτικών της πολυεθνικής έχει μεταφερθεί σε γειτονικές χώρες.

Αγιορείτικο νερό στα ΗΕΑ

Περίπου την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει η εμφιάλωση νερού και στην άλλη εγκατάσταση που διαχειρίζεται η εταιρεία στο Άγιο Όρος.

Το premium νερό, με την επωνυμία «Άβατον», θα παράγεται από υδρομάστευση και θα εμφιαλώνεται σε εργοστάσιο 3.000 τ.μ. σε περιοχή που ανήκει στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.

Η αρχική επένδυση ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ και σε πλήρη ανάπτυξη θα φθάσει τα 40 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω νερό θα διοχετεύεται σε αγορές του εξωτερικού και ήδη έχουν γίνει συμφωνίες με εταιρείες του Ho.Re.Ca. στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Νέα εξαγορά

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εταιρεία, η οποία είναι μέλος ενός γερμανικού group με δραστηριότητα σε ενέργεια, βιομηχανία, αερομεταφορές (εξαγόρασε το 75% της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» από την Ακτωρ) και Real Estate, έχει δρομολογήσει και νέα εξαγορά στον κλάδο του νερού, με το τίμημα να φθάνει περίπου τα 30 εκατ. ευρώ.

Επενδυτικές «ροές» 120 εκατ. ευρώ

Με ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ η βιομηχανία εμφιάλωσης νερού εξελίσσεται σε επενδυτικό πρωταγωνιστή.

Ακόμη και στην παρούσα συγκυρία, που λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και της εκτίναξης του λειτουργικού κόστους (ενέργεια, μεταφορές, συσκευασία), δεν χαρακτηρίζεται ως η ευνοϊκότερη, τα εν εξελίξει επενδυτικά σχέδια ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ.

Μηδενός εξαιρούμενου, παλαιοί και νέοι «παίκτες» προετοιμάζονται να καβαλήσουν το «κύμα» του τουρισμού, εάν φυσικά δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, ενώ διατηρούν υψηλές προσδοκίες για περαιτέρω ισχυροποίηση της τάσης για υγιεινότερο τρόπο ζωής, που πριμοδοτεί τη ζήτηση φυσικών προϊόντων, όπως το νερό.

Ήδη το 2021, χρονιά κατά την οποία οι συνολικές πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού αυξήθηκαν γύρω στο 8% στο ράφι των σούπερ μάρκετ, οι περισσότεροι εμφιαλωτές κέρδισαν το χαμένο έδαφος επιστρέφοντας στα μεγέθη που είχαν προ πανδημίας. Ακόμη πιο αισιόδοξοι είναι για φετινή χρονιά, ελπίζοντας εκτός από την «έξωθεν» βοήθεια και στη συμβολή του καιρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου