Breaking

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Ο 1ος γύρος της «μάχης» της Γαλλίας: Εκλογές με Μ.Λεπέν και Ε.Μακρόν να διεκδικούν την Προεδρία ψήφο-ψήφο

Η ακρίβεια ο παράγοντας που θα κρίνει την νίκη στις γαλλικές εκλογές

Ξεκινά η “μάχη” της Γαλλίας με τους υποψηφίους  στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης να προαναγγέλλεται αμφίρροπη με την Μαρίν Λεπέν να βρίσκεται πλέον στην θέση που μπορεί να την οδηγήσει στην κατάκτηση της Προεδρίας.

Ο νικητής θα αναλάβει το τιμόνι της Γαλλίας και θα διαμορφώσει το ρόλο της σε μία Ευρώπη που αλλάζει για την επόμενη πενταετία. Η εκλογική μάχη που ολοκληρώνεται στο δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου, σημαδεύτηκε από την πανδημία αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αμφίρροπη αναμέτρηση ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την υποψήφια της  Μαρίν Λεπέν με κύριο θέμα την οικονομία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ενίσχυσε τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά τα κέρδη εξανεμίστηκαν πολύ γρήγορα καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας γύρισαν μπούμερανγκ και επιβάρυνε την ακρίβεια.

Αντίθετα, η Μαρίν Λεπέν  με συντονισμένο πρόγραμμα εστίασε στα πραγματικά προβλήματα της γαλλικής κοινωνίας και μείωσε τη διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Μάλιστα από άλλους πολιτικούς σχολιαστές στη Γαλλία σχολιάστηκε ως δήλωση ήττας η φράση του Ε.Μακρόν ότι «Όντως, εισήλθα στην προεκλογική εκστρατεία αργά λόγω Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Πασκάλ Περινό, «είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες υπάρχει τέτοιο ποσοστό ανθρώπων που είναι αναποφάσιστοι, που άλλαξαν γνώμη – σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους».

Με δώδεκα υποψηφίους εκ των οποίων τρεις έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο, έχουν ανοίξει οι κάλπες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θέλει να σπάσει την περίπου 20χρονη «κατάρα» της γαλλικής πολιτικής σκηνής και να καταφέρει να επανεκλεγεί, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε με τον Νικολά Σαρκοζί, ούτε με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο τελευταίος πρόεδρος που κατάφερε να επανεκλεγεί ήταν ο Ζακ Σιράκ το 2002, μετά το δημοψήφισμα για την μείωση της θητείας του Γάλλου προέδρου από τα επτά στα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων της τελευταίας εβδομάδας ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συγκεντρώσει, στον πρώτο γύρο των εκλογών, ποσοστό περίπου 26%, η Μαρίν Λε Πεν 22,6% και ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν ποσοστό 16,4%.

Οι υπόλοιποι ανθυποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά κάτω του 10% και συγκεκριμένα, ο δεξιός Ερίκ Ζεμούρ 9,3%, η Βαλερί Πεκρές της κέντροδεξιάς 8,8%, ο Γιανίκ Ζαντό των Πρασίνων 5,1% και η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό μόλις 2,1%.


Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, ενώ τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου