Breaking

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Σανγκάη: Φωτό και βίντεο μέσα από τα ”κλουβιά” απομόνωσης – Φυλακισμένοι 25 εκατομμύρια άνθρωποι

Share

Στριμωγμένη σε ένα από τα κλουβιά του μεγαλύτερου κέντρου καραντίνας της Σανγκάης η Μπέιμπεϊ κοιμάται σε ένα ράντζο δίπλα σε χιλιάδες αγνώστους.

Τα φώτα παραμένουν αναμμένα όλη τη νύχτα κι η 30χρονη κτηματομεσίτρια παραπονιέται ότι δεν υπάρχει ζεστό νερό για να κάνει ένα ντους. Η ίδια μαζί με τον άνδρα της οδηγήθηκαν την περασμένη Τρίτη στο τεράστιο κτίριο του Εθνικού Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Σανγκάης, αφού πρώτα πέρασαν δέκα μέρες στην αυτοαπομόνωση στο σπίτι τους μετά από θετικό τεστ, ενώ η δίχρονη κόρη τους, που ήταν αρνητική, πήγε να μείνει στον παππού της, ενώ η νταντά της μπήκε και αυτή σε καραντίνα

50.000 κλίνες για τη φιλοξενία θετικών πλην ασυμπτωματικών φορέων της Covid-19 διαθέτει το κέντρο καραντίνας στο Εθνικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Σανγκάης / Φωτογραφία: Beibei via AP

Το εκθεσιακό κέντρο με τις 50.000 κλίνες είναι ένα από τα εκατό και πλέον κέντρα καραντίνας, που άνοιξαν στη Σανγκάη για άτομα όπως η Μπέιμπεϊ, δηλαδή που διαγνώστηκαν θετικά, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα της Covid-19, στο πλαίσιο των προσπαθειών των κινεζικών Αρχών να φρενάρουν την μεγαλύτερη έξαρση από την έναρξη προ διετίας της πανδημίας στη χώρα.

Οι εγκλωβισμένοι στο εκθεσιακό κέντρο «δεν εμφανίζουν ορατά συμπτώματα», λέει η Μπέιμπεϊ, που ζήτησε να μην αναφέρει το πρακτορείο το επώνυμό της, φοβούμενη την αντίδραση των Αρχών. «Υπάρχουν άτομα που βήχουν, αλλά δεν έχω ιδέα αν πάσχουν από λαρυγγίτιδα ή έχουν την Όμικρον«, λέει.

Οι «φιλοξενούμενοι» στο κέντρο καραντίνας θερμομετρούνται δύο φορές ημερησίως / Φωτογραφία: Beibei via AP

Το δρακόντειο lockdown στη Σανγκάη, που υποχρέωσε τους περισσότερους από τα 25 εκατ. των κατοίκων της να κλειστούν στα σπίτια τους, δοκιμάζει τα όρια της υπομονής τους καθώς εντείνεται η οργή για την πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19 της Κίνας. «Στην αρχή οι άνθρωποι είχαν φοβηθεί, πανικοβλήθηκαν. Αλλά με την δημοσίευση των ημερήσιων κρουσμάτων άρχισαν να αποδέχονται ότι δεν είναι και τόσο τρομερός ο συγκεκριμένος ιός», λέει η Μπέιμπεϊ, που αναμένει να βγει σήμερα Δευτέρα από την καραντίνα μετά από δύο αρνητικά τεστ.

Από τις 28 Μαρτίου που τέθηκε σε εφαρμογή το lockdown στο μεγαλύτερο μέρος της Σανγκάης πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες των εγκλωβισμένων για ελλείψεις σε τρόφιμα και μεγάλη οικονομική ζημιά. Όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί αλλά είναι ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα της Covid-19 υποχρεούνται να περάσουν μία εβδομάδα σε ένα από τα κέντρα καραντίνας της πόλης.

Οι «φιλοξενούμενοι» στα κέντρα αυτά βάζουν θερμόμετρο δύο φορές τη μέρα για πυρετό και καλούνται να καταγράφουν σε κινητά τις πληροφορίες για την πορεία της υγείας τους. Για να περάσουν την ώρα τους πολλοί διαβάζουν, άλλοι χορεύουν ή παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα ή παρακολουθούν βίντεο στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο τεράστιος χώρος των 420.000 τ.μ. του εκθεσιακού κέντρου της Σανγκάης φιλοξενεί συνήθως τη μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου του πλανήτη, ενώ άλλα κέντρα καραντίνας έχουν στηθεί σε προκατασκευασμένα κτίρια, με τους «φιλοξενούμενους», ωστόσο, να διαμαρτύρονται για στέγες που μπάζουν νερά, ανεπαρκή σίτιση και καθυστερήσεις στην ιατρική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.

Ένα από τα δωμάτια – κλουβιά του κέντρου καραντίνας στο Εθνικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Σανγκάης / Φωτογραφία: Beibei via AP

«Δεν βρήκαμε ούτε ένα ντους με ζεστό νερό», λέει η Μπέιμπεϊ. «Τα φώτα είναι αναμμένα όλη νύχτα κι είναι δύσκολο να αποκοιμηθείς. Οι τουαλέτες δεν είναι και τόσο καθαρές, επειδή τις χρησιμοποιούν τόσοι πολλοί άνθρωποι και οι εθελοντές ή οι καθαριστές δεν προλαβαίνουν», διαμαρτύρεται.

Πάνω από 300.000 κρούσματα της Covid-19 έχουν καταγραφεί από τα τέλη Μαρτίου στη Σανγκάη, οι Αρχές της οποίους άρχισαν να χαλαρώνουν κάπως τα περιοριστικά μέτρα την περασμένη εβδομάδα, αν και αξιωματούχος Υγείας προειδοποίησε ότι η έξαρση δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο στην πόλη.

politisonline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου