Breaking

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Η Γη έχει μόνο 3 μήνες απόθεμα τροφής – Αν σταματήσει η παραγωγή η ανθρωπότητα δεν θα έχει τίποτα να φάει “σε 90 ημέρες”

Share

Είμαστε πολύ πιο κοντά σε έναν πιθανό παγκόσμιο κατακλυσμό από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι θα τολμούσαν να φανταστούν. Αυτή τη στιγμή, ηγέτες από όλο το πολιτικό φάσμα μας προειδοποιούν ανοιχτά ότι έρχεται μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Αλλά όταν οι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο ακούνε τέτοιες προειδοποιήσεις, οι περισσότεροι από αυτούς υποθέτουν ότι θα είναι απλώς κάτι που επηρεάζει τους φτωχούς ανθρώπους στην Αφρική ή την Ασία. Δυστυχώς, αυτό δεν θα συμβεί αυτή τη φορά. Βρισκόμαστε πραγματικά σε πρωτοφανή περιοχή και θα δούμε να συμβαίνουν στους επόμενους μήνες πράγματα που κάποτε θα ήταν απολύτως αδιανόητα.

Η παγκόσμια πείνα είχε ήδη αυξηθεί σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας COVID, και τώρα μια συρροή γεγονότων εδώ το 2022 απειλεί να δημιουργήσει έναν πραγματικό παγκόσμιο εφιάλτη.

Αυτή τη στιγμή, εξακολουθούμε να τρώμε τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν προηγουμένως, αλλά είναι τα τρόφιμα που δεν θα καλλιεργηθούν τους επόμενους μήνες που θα αποτελέσουν το πραγματικό πρόβλημα.

Διότι η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καθόλου μεγάλο περιθώριο για να δουλέψουμε.

Ο David Friedberg είναι ένα “πρώιμο στέλεχος της Google που ίδρυσε την ασφαλιστική εταιρεία για τη γεωργία Climate Corporation”, και μόλις είπε στο podcast All-In ότι η Γη λειτουργεί με “προμήθειες τροφίμων 90 ημερών”…

“Ολόκληρος ο πλανήτης Γη λειτουργεί με προμήθειες τροφίμων 90 ημερών, αυτό σημαίνει ότι μόλις σταματήσουμε να παράγουμε τρόφιμα, οι άνθρωποι ξεμένουν από τρόφιμα σε 90 ημέρες”.

Υπολογίζεται ότι περίπου 7,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα στον πλανήτη και η σίτιση όλων είναι μια πραγματική πρόκληση, ακόμη και αν όλα πάνε τέλεια.

Δυστυχώς, οι παγκόσμιες συνθήκες δεν ήταν και τόσο τέλειες τα τελευταία δύο χρόνια και ο Friedberg λέει ότι η νέα παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχει ωθήσει το κόστος των βασικών συστατικών των λιπασμάτων σε επίπεδα που είναι απολύτως τρελά…

“Η τιμή του αζώτου έχει ανέβει από τα 200 δολάρια στα 1.000 δολάρια, η τιμή στο κάλιο έχει ανέβει από τα 200 δολάρια στα 700 δολάρια και η τιμή του φωσφόρου έχει ανέβει από τα 250 δολάρια στα 700 δολάρια. Έτσι τώρα είναι τόσο ακριβή η καλλιέργεια μιας καλλιέργειας, που πολλοί αγρότες σε όλο τον κόσμο αποσύρουν στρέμματα από την παραγωγή. Έτσι, θα καλλιεργήσουν φέτος λιγότερα από όσα θα καλλιεργούσαν διαφορετικά, επειδή είναι τόσο ακριβό και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε λίπασμα”, εξήγησε. “Τα αποθέματα τροφίμων θα μειωθούν και αυτό θα είναι καταστροφικό”.

Πολλοί αγρότες σε όλο τον κόσμο θα προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν τρόφιμα χωρίς λίπασμα φέτος, αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καλλιεργηθούν πολύ λιγότερα τρόφιμα.

Σε ένα από τα τελευταία του βίντεο, ο Chris Martenson συνέκρινε φυτά ρυζιού που καλλιεργήθηκαν με φώσφορο με φυτά ρυζιού στα οποία δεν δόθηκε καθόλου φώσφορος.

Έμεινα εντελώς έκπληκτος από τη διαφορά.

Καθώς η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων μειώνεται κατακόρυφα, απλά δεν θα υπάρχει αρκετό φαγητό για όλους τους ανθρώπους τους επόμενους μήνες.

Φυσικά τα πλούσια έθνη θα αγοράσουν ό,τι είναι διαθέσιμο, ανεβάζοντας τις τιμές στη διαδικασία, και τα φτωχότερα έθνη θα μείνουν στα κρύα του λουτρού.

Στην πραγματικότητα, αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει. Τον Μάρτιο, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ…

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Μαρτίου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εκτύπωσε 159,3 μονάδες τον Μάρτιο, αυξημένος κατά 19,15 μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν είχε ήδη φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Ο δείκτης ήταν αυξημένος κατά 33,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων τον Μάρτιο είναι εντυπωσιακή 12,64% MoM – σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη μηνιαία άνοδο ρεκόρ…

Αν ψάχνετε για “κόκκινες σημαίες”, μόλις βρήκατε μία.

Οι διατροφικές εξεγέρσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε ορισμένα μέρη του πλανήτη. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε ένα απόσπασμα από τις ταραχές στο Περού ακριβώς εδώ.

Τους επόμενους μήνες, η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Χάρη στον πόλεμο στην Ουκρανία, η τιμή του σιταριού αυξήθηκε σχεδόν 20% μόνο τον περασμένο μήνα…

Ο πόλεμος συνέβαλε στην αύξηση των τιμών των δημητριακών κατά 17% τον τελευταίο μήνα, με το κλείσιμο των λιμανιών να στραγγαλίζει τις εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού από την Ουκρανία. Οι ρωσικές εξαγωγές έχουν επίσης επιβραδυνθεί από οικονομικά και ναυτιλιακά προβλήματα.

Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν κατά 19,7% κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ενώ οι τιμές του αραβοσίτου σημείωσαν αύξηση 19,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας ρεκόρ μαζί με εκείνες του κριθαριού και του σόργου.

Όπως έχω συζητήσει προηγουμένως, η Ρωσία και η Ουκρανία συνήθως εξάγουν τεράστιες ποσότητες τροφίμων στον υπόλοιπο πλανήτη.

Αυτό όμως δεν θα συμβεί φέτος.

Δυστυχώς, προβλέπεται ότι η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία θα μειωθεί περισσότερο από το μισό το 2022…

Η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς καλαμποκιού, ηλιέλαιου και σιταριού στον κόσμο. Οι διαταραχές που προέρχονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν υποδαυλίσει τους φόβους ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μείωση 50% στην παραγωγή σοδειάς φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα στοιχεία προβλέψεων από τον εμπειρογνώμονα γεωργίας UkrAgroConsult δείχνουν ότι η παραγωγή καλαμποκιού της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι μόλις 19 εκατομμύρια τόνοι, περίπου το ήμισυ των 41 εκατομμυρίων τόνων του περασμένου έτους.

Και οι Ουκρανοί έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα εξάγουν καθόλου από την παραγωγή τους φέτος, επειδή την χρειάζονται για να θρέψουν τον δικό τους πληθυσμό κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πανδημία της γρίπης των πτηνών συνεχίζει να κλιμακώνεται, με αποτέλεσμα η τιμή των αυγών να έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες…

Μια θανατηφόρα και άκρως μολυσματική γρίπη των πτηνών αναγκάζει τους Αμερικανούς αγρότες να θανατώσουν εκατομμύρια όρνιθες ωοτοκίας, μειώνοντας την προσφορά αυγών στη χώρα και ανεβάζοντας τις τιμές.

Την Πέμπτη, οι λιανοπωλητές πλήρωσαν μεταξύ 2,80 και 2,89 δολάρια για μια ντουζίνα μεγάλα λευκά αυγά ποιότητας Α στις μεσοδυτικές πολιτείες, σύμφωνα με την ημερήσια περιφερειακή έκθεση του USDA για τα αυγά στις μεσοδυτικές πολιτείες. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το περίπου 1,25 δολάριο που κόστιζαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Brian Earnest, επικεφαλής αναλυτής της βιομηχανίας πρωτεϊνών στην Cobank, η οποία παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στις αγροτικές επιχειρήσεις.

Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Τι θα συμβεί λοιπόν αν αυτή η πανδημία συνεχίσει να εξοντώνει εκατομμύρια κοτόπουλα κάθε μήνα;

Εν τω μεταξύ, ορισμένες ελλείψεις που σιγοβράζουν εδώ και πολύ καιρό φτάνουν πλέον σε κρίσιμα επίπεδα. Για παράδειγμα, η Walgreens ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αρχίσει να μοιράζει βρεφικά γάλατα…

Μια εθνική έλλειψη βρεφικών τροφών που προκλήθηκε από προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με την πανδημία, ανάγκασε τις αμερικανικές αλυσίδες λιανικής πώλησης, όπως η Walgreens, να μοιράσουν με δελτίο το τόσο σημαντικό προϊόν.

Η εταιρεία – η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την CVS – ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εν μέσω της κρίσης της αλυσίδας εφοδιασμού, περιορίζει τους πελάτες σε τρεις αγορές προϊόντων βρεφικής και νηπιακής διατροφής κάθε φορά, στις 9.021 τοποθεσίες της στις ΗΠΑ.

Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί.

Σύμφωνα με τους αισιόδοξους, τα πράγματα υποτίθεται ότι θα επανέρχονταν στο φυσιολογικό μέχρι αυτό το σημείο.

Αλλά αντί γι’ αυτό, τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με την Daily Mail, “το 29% όλων των φόρμουλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι εκτός αποθέματος στα καταστήματα σε όλη τη χώρα” αυτή τη στιγμή.

Δυστυχώς, αυτό είναι μόνο η αρχή.

Όλοι συμφωνούν ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση πρόκειται να ενταθεί τους επόμενους μήνες και ο David Friedberg προσπαθεί να μας προειδοποιήσει για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν ξεσπάσει εκτεταμένος πανικός…

“Δεν ξέρω για το θάνατο, θα υπάρξει λιμός. Πείνα είναι να μην υπάρχουν αρκετές θερμίδες. Θα απελευθερωθούν στρατηγικά αποθέματα, αλλά δεν θα είναι αρκετά. Δεν θα έχουμε αρκετά. Με τον τρόπο που έχουν δημιουργηθεί οι αλυσίδες εφοδιασμού, δεν θα υπάρχουν αρκετά”, δήλωσε. “Όπως γνωρίζετε με κάθε αγορά, όταν υπάρχει έλλειψη, ο κόσμος έρχεται και αγοράζει με ταχύτερο ρυθμό. Πρόκειται λοιπόν για μια δυναμική της αγοράς. Δεν είναι ότι οι άνθρωποι συσσωρεύουν φυσικά ψωμιά, αλλά οι έμποροι εμπορευμάτων, οι χώρες, τα στρατηγικά αποθέματα αρχίζουν να αγοράζουν ό,τι μπορούν να πάρουν για να προετοιμαστούν για τον λιμό… οι τιμές ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο και αυτό διώχνει άλλους ανθρώπους από την αγορά. Το όλο θέμα γίνεται άσχημο γρήγορα”.

Μας έχουν προειδοποιήσει ξανά και ξανά ότι αυτό θα ερχόταν, και τώρα είναι εδώ.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι τα άρθρα μου είναι πιο μεγάλα από το συνηθισμένο τον τελευταίο καιρό, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες πληροφορίες που πρέπει να μοιραστώ μαζί σας κάθε μέρα.

Πραγματικά εισερχόμαστε σε μια πλήρως ανεπτυγμένη πλανητική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ για να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου.

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να μην παίρνει στα σοβαρά αυτή την κρίση.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι εκεί έξω είναι πλήρως πεπεισμένοι ότι θα μπορούν πάντα να βασίζονται στο σύστημα, και πολλοί από αυτούς θα συνεχίσουν να το πιστεύουν αυτό ακόμη και όταν το σύστημα κυριολεκτικά καταρρέει γύρω τους.

theeconomiccollapseblog.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου