Breaking

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Στρατιωτικό υπόμνημα βαθαίνει το μυστήριο του πιθανού διαστρικού επισκέπτη στη Γη.

Share

Στις αρχές του 2014, ένας μετεωρίτης σε μέγεθος πλυντηρίου πιάτων έπεσε πάνω από τις ακτές της Παπούα Νέας Γουινέας πριν από την ανατολή του ήλιου, καθώς κάηκε στην πύρινη τριβή της γήινης ατμόσφαιρας. Όμως δύο ερευνητές του Χάρβαρντ υποστήριξαν ότι δεν επρόκειτο για έναν οποιοδήποτε διαστημικό βράχο: Προερχόταν από ένα άλλο αστρικό σύστημα, είπαν, καθιστώντας τον τον πρώτο παρατηρημένο μετεωρίτη διαστρικής προέλευσης.

Έγραψαν τον εκπληκτικό αυτό ισχυρισμό και τον υπέβαλαν σε ένα περιοδικό αστρονομίας. Όμως η εργασία δεν έγινε δεκτή για δημοσίευση. Οι κριτές σημείωσαν την έλλειψη επαρκών λεπτομερειών για την επαλήθευση του ισχυρισμού σχετικά με την πύρινη σφαίρα στα δημοσιευμένα δεδομένα, τα οποία προέρχονταν από μια βάση δεδομένων της NASA και βασίζονταν σε μετρήσεις που ήταν συγκεκαλυμμένες επειδή προέρχονταν από δορυφόρους της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών και θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πώς ο στρατός παρακολουθεί τις εκτοξεύσεις πυραύλων.
“Είχαμε σκεφτεί ότι αυτό ήταν μια χαμένη υπόθεση”, δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Amir Siraj, προπτυχιακός φοιτητής του Χάρβαρντ που σπουδάζει αστροφυσική. Χωρίς τα πιο εμπεριστατωμένα δεδομένα, παραδέχτηκε, ήταν δύσκολο “να καταλάβουμε αν το αντικείμενο ήταν πραγματικά διαστρικό ή όχι”.

Αλλά, όπως αποδείχθηκε, η αλήθεια ήταν εκεί έξω. Τον περασμένο μήνα, η Αμερικανική Διαστημική Διοίκηση δημοσίευσε ένα υπόμνημα προς τους επιστήμονες της NASA, το οποίο ανέφερε ότι τα δεδομένα από τους αισθητήρες των δορυφόρων προειδοποίησης πυραύλων “ήταν αρκετά ακριβή ώστε να υποδεικνύουν μια διαστρική τροχιά” για τον μετεωρίτη. Η δημοσίευση του υπομνήματος ήταν το αποκορύφωμα μιας τριετούς προσπάθειας του κ. Siraj και ενός γνωστού αστρονόμου του Χάρβαρντ, του Avi Loeb.

Πολλοί επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της NASA, λένε ότι ο στρατός δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει αρκετά δεδομένα για να επιβεβαιώσει τη διαστρική προέλευση του διαστημικού βράχου, και μια εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Διοίκηση Διαστήματος θα παραπέμψει σε άλλες αρχές για το ζήτημα αυτό. Αλλά δεν ήταν οι μόνες πληροφορίες σχετικά με τους μετεωρίτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο στρατός παρέδωσε επίσης στη NASA απόρρητα στρατιωτικά δεδομένα δεκαετιών σχετικά με τη φωτεινότητα εκατοντάδων άλλων πύρινων σφαιρών ή μπολίντες.

“Είναι ένας ασυνήθιστος βαθμός ορατότητας ενός συνόλου δεδομένων που προέρχονται από αυτόν τον κόσμο”, δήλωσε ο Ματ Ντάνιελς, βοηθός διευθυντή για τη διαστημική ασφάλεια στο Γραφείο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου, ο οποίος εργάστηκε για την απελευθέρωση των δεδομένων. “Βρισκόμαστε σε αυτή την ανανεωμένη περίοδο ενθουσιασμού και δραστηριότητας στα διαστημικά προγράμματα γενικά, και εν μέσω αυτού, νομίζω ότι οι σκεπτόμενοι ηγέτες σε πολλά μέρη είπαν: “ξέρετε, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνουμε αυτό”.”

Τα τελευταία χρόνια, ένα ζεύγος αντικειμένων που πέρασε από την άμεση αστρική μας γειτονιά τράβηξε μεγάλη προσοχή επειδή επιβεβαιώθηκε ότι προέρχονταν από περιοχές εκτός του ηλιακού συστήματος. Το πρώτο αντικείμενο ήταν το Oumuamua, ένα μακρύ, επίπεδο σώμα που πέρασε με ζουμ μέσα από το ηλιακό σύστημα το 2017. Ο Dr. Loeb, ένας από τους δύο που μελέτησαν τον μετεωρίτη του 2014, έχει επίσης προσελκύσει την προσοχή και τη διαφωνία υποστηρίζοντας ότι ο Oumuamua ήταν τεχνολογία που στάλθηκε από νοήμονα ζωή. Άλλοι αστρονόμοι εξακολουθούν να συζητούν για το είδος του φυσικού αντικειμένου που ήταν.

Το 2019, ο Μπορίσοφ, ένας κομήτης με μέγεθος περίπου όσο ο Πύργος του Άιφελ, έγινε ο δεύτερος επιβεβαιωμένος διαστρικός επισκέπτης. Ένα κομμάτι του αποκολλήθηκε το 2020 αφού έκανε τον γύρο του ήλιου.

Ενώ τα δεδομένα από απόρρητους στρατιωτικούς δορυφόρους μπορεί να μην βοήθησαν στη μελέτη αυτών των διαστρικών επισκεπτών, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ακαδημαϊκούς ερευνητές να μελετήσουν αντικείμενα που βρίσκονται πιο κοντά στη Γη. Θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τη NASA στον ομοσπονδιακό της ρόλο ως υπερασπιστή του πλανήτη Γη από αστεροειδείς δολοφόνους. Και αυτός είναι ο στόχος μιας νέας συμφωνίας με τη Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ, η οποία αποσκοπεί στο να βοηθήσει το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA να κατανοήσει καλύτερα τι συμβαίνει όταν οι διαστημικοί βράχοι φτάνουν στην ατμόσφαιρα.

Ο Δρ Ντάνιελς στον Λευκό Οίκο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια των ερευνητών του Χάρβαρντ να αποσπάσουν μια δημόσια δήλωση από τη Διαστημική Διοίκηση. Αφού απορρίφθηκε από το The Astrophysical Journal Letters, μια επιστημονική δημοσίευση με κριτές, ο Δρ Loeb δήλωσε ότι επικοινώνησε με έναν συνάδελφό του στο Los Alamos National Lab, ο οποίος τελικά τον συνέδεσε με τον Δρ Daniels. Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έφερε στη συνέχεια το θέμα του μετεωρίτη σε μια συζήτηση με αξιωματούχους της Διοίκησης Διαστήματος το 2020, γεγονός που έδωσε το έναυσμα για τις κυβερνητικές προσπάθειες να γίνει μια δημόσια δήλωση σχετικά με τα δεδομένα του στρατιωτικού δορυφόρου για τον υποτιθέμενο διαστρικό μετεωρίτη.

“Ήξερα ότι αυτό θα ήταν μια πρόκληση, και έτσι ήταν μια συνεχής συζήτηση για αρκετό καιρό”, δήλωσε ο Δρ Ντάνιελς.

Η κοινοποίηση ευαίσθητων δεδομένων στρατιωτικών δορυφόρων με τους αστρονόμους έχει οδηγήσει σε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις στο παρελθόν.

Μια ομάδα δορυφόρων που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960 από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ανιχνεύσει κρυφές εκρήξεις πυρηνικών όπλων στη Γη έγινε κατά λάθος το βασικό όργανο που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη ανίχνευση εξωγήινων εκρήξεων ακτίνων γάμμα. Οι εκρήξεις εμφανίστηκαν στους δορυφόρους, με την κωδική ονομασία Vela, ως μεμονωμένες εκρήξεις ενέργειας, προκαλώντας σύγχυση στους αναλυτές του Los Alamos National Lab, οι οποίοι αργότερα αποχαρακτήρισαν τα δεδομένα σε ένα έγγραφο του 1973 που προκάλεσε ακαδημαϊκή συζήτηση σχετικά με την προέλευση των εκρήξεων.

Αλλά ενώ οι διαφωνίες σχετικά με τις εκρήξεις γάμμα επιλύθηκαν σε μεγάλο βαθμό αργότερα, η υπόθεση του κ. Siraj και του Δρ Loeb σχετικά με τον διαστρικό μετεωρίτη εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας.

Ενώ πολλοί -συμπεριλαμβανομένων των δύο αστρονόμων του Χάρβαρντ- έχουν ερμηνεύσει τη δήλωση της Διαστημικής Διοίκησης προς τη NASA ως επιβεβαίωση ότι ο μετεωρίτης είναι διαστρικός, ορισμένοι αστρονόμοι πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό. Οι διαθέσιμες μετρήσεις, λένε, δεν έχουν μπάρες σφάλματος που να δείχνουν πόσο ακριβείς ή αβέβαιες ήταν.

“Η πρόταση δεν είναι αρκετή. Τα επιστημονικά αποτελέσματα δημοσιεύονται, δεν είναι μυστικά”, δήλωσε η Μαρία Χαϊντούκοβα, ερευνήτρια στο Αστρονομικό Ινστιτούτο της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σλοβακία, η οποία μελετά τους μετεωρίτες και εξέτασε την επιβεβαίωση της Διαστημικής Διοίκησης. “Δεν λέω ότι δεν το πιστεύω, αλλά αν δεν έχω στοιχεία δεν μπορώ να το ισχυριστώ”, πρόσθεσε.

Η NASA ανέφερε σε δημόσια δήλωσή της αυτό το μήνα ότι “η μικρή διάρκεια των δεδομένων που συλλέχθηκαν, λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί οριστικά αν η προέλευση του αντικειμένου ήταν πράγματι διαστρική”.

“Ειλικρινά, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι είναι διαστρικό”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπεύθυνος πλανητικής άμυνας της NASA, Λίντλεϊ Τζόνσον. “Παρόλο που έχει υψηλή ταχύτητα, μια ταχύτητα που θα μπορούσε δυνητικά να είναι διαστρική, είναι σχεδόν αδύνατο να επιβεβαιώσουμε ότι είναι διαστρικό χωρίς συνοδευτικά δεδομένα – από ένα μεγαλύτερο διάστημα δεδομένων ή δεδομένα από άλλες πηγές, τα οποία δεν υπάρχουν σε αυτή την περίπτωση”.

Ο Dr. Loeb και ο κ. Siraj διαφώνησαν. “Πέντε δευτερόλεπτα είναι αρκετός χρόνος”, δήλωσε ο Δρ Loeb. “Δεν έχει σημασία η διάρκεια, αλλά η ποιότητα των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν. Κατά τη διάρκεια των πέντε δευτερολέπτων μπορείτε να κάνετε πολλά, όσον αφορά τα όργανα και τις μετρήσεις”.

Ο ίδιος και ο κ. Siraj σχεδιάζουν να υποβάλουν εκ νέου την εργασία τους στο The Astrophysical Journal Letters. Και τα δεδομένα για τον μετεωρίτη του 2014 που έρχονται τώρα από τη στρατιωτική υπηρεσία μπορεί να βοηθήσουν το επιχείρημά τους, δήλωσε ο Peter Veres, αστρονόμος στο Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, το οποίο παρακολουθεί αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν μια ασυνήθιστη ακολουθία τριών εκρήξεων φωτός καθώς το αντικείμενο διέσχιζε την ατμόσφαιρα της Γης. “Φαίνεται περίεργο, αυτό μπορώ να σας το πω”, δήλωσε ο Δρ Veres, σημειώνοντας ότι η φωτεινότητα των μετεωριτών κατά τη διάρκεια της βύθισής τους συνήθως κορυφώνεται μόνο μία φορά.

Η επιστολή της Διαστημικής Διοίκησης ήταν αρκετά προκλητική ώστε να επισημανθεί από αξιωματούχους της NASA, οι οποίοι την κοινοποίησαν σε όλη τη Διεύθυνση Επιστημονικών Αποστολών της υπηρεσίας και στην Ομάδα Αξιολόγησης Μικρών Σωμάτων. Η Lori Glaze, διευθύντρια του τμήματος πλανητικής επιστήμης της NASA, ανέφερε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους συναδέλφους της ότι “πιστεύουμε ότι το ενδεχόμενο αυτό το γεγονός να αποτελεί μια ιδιαίτερα υψηλής ταχύτητας είσοδο ενός πολύ μικρού σώματος στη γήινη ατμόσφαιρα θα ενδιαφέρει την κοινότητα των μικρών σωμάτων”.

Ένας βασικός λόγος για τους αυξανόμενους δεσμούς της Space Force με τη NASA επικεντρώθηκε στην εντολή του Κογκρέσου της υπηρεσίας να ανιχνεύει σχεδόν όλους τους αστεροειδείς που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Γη. Όταν η NASA υπέγραψε συμφωνία το 2020 για την ενίσχυση των δεσμών με τη Space Force, η υπηρεσία αναγνώρισε ότι είχε μείνει πίσω στις προσπάθειες εντοπισμού αστεροειδών και ότι θα χρειαζόταν πόρους του Πενταγώνου για να εκτελέσει την αποστολή της πλανητικής άμυνας.

Η πρόσφατη συμφωνία για τους bolide, που παρέχει στη NASA πρόσβαση σε δεδομένα καμπυλών φωτός που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναλύσουν τις φυσικές ιδιότητες των βυθιζόμενων πύρινων σφαιρών, είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

“Πρόκειται για ένα πολύ πλούσιο σύνολο δεδομένων που έχει πλέον δοθεί στη δημοσιότητα από την Αμερικανική Διαστημική Δύναμη και την Αμερικανική Διαστημική Διοίκηση για την επιστημονική κοινότητα”, δήλωσε ο Δρ Τζόνσον, επικεφαλής της πλανητικής άμυνας της NASA. “Ξέρω ότι οι ερευνητές μετεωριτών, όσοι έχουν τώρα την ευκαιρία να εξετάσουν αυτά τα δεδομένα και να τα συγκρίνουν με άλλες πηγές δεδομένων και άλλα παρόμοια, είναι πολύ ενθουσιασμένοι με αυτά”.

dnyuz.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου