Breaking

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Έτσι στηρίζεται η εστίαση στη Γερμανία, κύριε Γεωργιάδη!

Τρίτη, 5 Απριλίου 2022

Έτσι στηρίζεται η εστίαση στη Γερμανία, κύριε Γεωργιάδη!Ρεπορτάζ: Ιωάννα Καβανόζη

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, έναν χρόνο πριν, όταν έλεγε με έντονο ύφος ότι «όποιος από την εστίαση θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του, τα παίρνω εγώ»... Την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωνε βαρβάτα επιδόματα για την εστίαση, σε αντίθεση με τη δική μας κυβέρνηση.

Η δήλωση του Όλαφ Σολτς έλεγε ότι η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση ξεκίνησαν έκτακτη βοήθεια για την παροχή βραχυπρόθεσμης βοήθειας σε εταιρείες που έχουν βρεθεί σε μια υπαρξιακά απειλητική οικονομική ανισορροπία και συμφόρηση ρευστότητας ως αποτέλεσμα της απώλειας εισοδήματος, αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού. Η επείγουσα βοήθεια χαρακτηρίζεται από το ότι είναι διαθέσιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είναι δάνεια και, επομένως, δεν απαιτούν αποπληρωμή.

Το 2021 τα καταστήματα εστίασης στη Γερμανία παρέμειναν ανοιχτά με περιοριστικούς όρους, όπως η τήρηση αποστάσεων και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτά τα μέτρα έφεραν τους καταστηματάρχες σε αδιέξοδο. Έτσι, η γερμανική κυβέρνηση παρείχε στους επιχειρηματίες οικονομικά πακέτα στήριξης τα οποία αντιστοιχούσαν στο 75% του περσινού εισοδήματος, του καταστήματος, με βάση τη φορολογική τους δήλωση. Το υπόλοιπο 25% ο υπουργός Οικονομικών το έδωσε με μορφή επιδόματος στους υπαλλήλους κάθε επιχείρησης διότι οι ώρες εργασίες τους μειώθηκαν αρκετά. Επιπλέον, οι επιχειρηματίες είχαν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση επιδόματος που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ονόμασε «επίδομα φθορών». Με αυτό το επίδομα ο κάθε επιχειρηματίας μπορούσε να ανακαινίσει την επιχείρησή του και να ανανεώσει τα μηχανήματά του. Η κυβέρνηση θεώρησε σωστό να δοθεί αυτό το επίδομα, διότι, παρόλο που πολλά καταστήματα υπολειτουργούσαν ή παρέμειναν κλειστά, οι φθορές δεν παύουν να υπάρχουν.

Ο κάθε επιχειρηματίας μπορούσε να καταθέσει το τι πρέπει να αλλαχτεί στην επιχείρησή του με ένα οικονομικό πλάνο και έπειτα η αρμόδια υπηρεσία προχωρούσε στην έγκριση του επιδόματος.
Έτσι, με όλα αυτά τα επιδόματα η γερμανική κυβέρνηση κατάφερε μέχρι σήμερα να κρατήσει τον κλάδο της εστίασης ζωντανό.

Οι επιχειρηματίες κράτησαν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους χάρη στις επιδοτήσεις. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου εκατοντάδες επιχειρηματίες έβαλαν λουκέτο στα καταστήματά τους και είχαν να αντιμετωπίσουν τις προκλητικές δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη.

Είναι εύκολο ο κάθε υπουργός να κρίνει τους άλλους, όπως ο κ. Γεωργιάδης, και να θεωρεί τον εαυτό του ικανότερο από τον εκάστοτε επιχειρηματία. Θεωρεί, άραγε, τον εαυτό του πιο ικανό και από τους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Οι δηλώσεις του πάντως άλλα δείχνουν όσο κι αν προσπαθεί μετά να τις μαζέψει. Αντί λοιπόν να κάνει επικριτικές δηλώσεις, ας πάρει μαθήματα από αντίστοιχους υπουργούς άλλων χωρών μήπως δούμε κι εμείς στην Ελλάδα ουσιαστική ανάπτυξη. Γιατί, αν δεν αλλάξει στάση, το υπουργείο του δεν θα μας είναι απαραίτητο, αφού ούτε ανάπτυξη θα υπάρχει, αλλά ούτε χρήματα για επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου