Breaking


Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Παπαρούνα: Φύτρωσε κάτω από τον σταυρό του Χριστού και βάφτηκε από το αίμα Του

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση η παπαρούνα φύτρωσε κάτω από τον σταυρό του Χριστού και ήταν το λουλούδι που δέχτηκε τις σταγόνες από το αίμα του Εσταυρωμένου που της χάρισαν το κατακόκκινο χρώμα της

Την βλέπουμε να φυτρώνει κατακόκκινη ανάμεσα σε ερείπια, σε ξερολιθιές, σε βοσκοτόπια, σε χέρσα χωράφια, αλλά και σε καλλιεργημένους αγρούς. Η παπαρούνα είναι το σύμβολο της Ελληνικής ανοιξιάτικης υπαίθρου.

Η παπαρούνα υπάρχει αυτοφυής σε χέρσα, ηλιόλουστα χωράφια, σε βοσκότοπους, σε παρυφές δρόμων, αλλά και σε καλλιεργημένους αγρούς, όπου θεωρείται ζιζάνιο. Προτιμά υγρά, συνεκτικά εδάφη. Τα φυτά που αυτοφύονται σε καλλιεργούμενους και χέρσους αγρούς, συλλέγονται όταν είναι νεαρά, από το τέλος του φθινοπώρου μέχρι την άνοιξη πριν ανθίσει, βράζονται και προσφέρονται ως σαλάτα, μόνα τους ή μαζί με άλλα χόρτα ή προσθέτονται σε χορτόπιτες, με άλλα μυρωδικά χόρτα, όπως καυκαλήθρες και μυρώνια. Στην αρχαιότητα οι σπόροι της χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή ψωμιών τους «μακωνίδες άρτους». Σήμερα σε ορισμένες περιοχές, μαζεύονται οι σπόροι της το καλοκαίρι, που προστίθενται σε ψωμί ή παξιμάδια.
Αν κανείς θελήσει, μπορεί να καλλιεργήσει παπαρούνα σπέρνοντάς την κατά το φθινόπωρο ή αργότερα, σε γραμμές που θα απέχουν μεταξύ τους 20 περίπου εκ. Επειδή ο σπόρος είναι πολύ μικρός δεν χρειάζεται σκέπασμα, η βροχή ή ένα πότισμα με ποτιστήρι θα τον σκεπάσει με αρκετό χώμα.

Παπαρούνα: Θεραπευτικές δράσεις και χρήση - Εναλλακτική Δράση

Στην Ελλάδα απαντούν δέκα ποικιλίες παπαρούνας, αλλά η πιο διαδεδομένη είναι η καλή μας παπαρούνα των αγρών με τον λεπτό χνουδάτο μίσχο, τα γερτά ντροπαλά μπουμπούκια και τα μεγάλα κόκκινα πέταλα, που μαζί με τα αγριολούλουδα, ομορφαίνει την κάθε μας άνοιξη.

Η παπαρούνα είναι ένα πανέμορφο μα και ντελικάτο άνθος.
Ανοίγει τα πέταλά της για μία μόνο μέρα και την επόμενη αρχίζει να φυλλορροεί.
Κι αν την κόψουμε, μαραίνεται γρήγορα.
Το όνομά της, όμορφο όσο και η ίδια, λένε πως προέρχεται από την κελτική λέξη ”παπά”, που σημαίνει ”τροφή για μωρά”, και φανερώνει τη συνήθεια των Κελτών ( σ.σ. οι Κέλτες ήταν πολεμικός λαός, ο οποίος από το 1000 π.Χ. άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη) να ανακατεύουν χυμό παπαρούνας στις κρέμες των μωρών, σαν φάρμακο για τις παιδικές αρρώστιες.
Και δεν είχαν άδικο!

Χρήσεις και ιδιότητες της παπαρούνας

Η κοινή κόκκινη παπαρούνα έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως βότανο σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και ένα αλκαλοειδές, τη ροϊαδίνη, που είναι ηρεμιστική και καταπολεμά την αϋπνία και το κρυολόγημα. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται και τα φύλλα, και οι κάψες του φυτού, οι μικρές θήκες που βλέπουμε όταν πέφτουν τα πέταλα του άνθους.

Οι δραστικές οσίες που περιέχει η παπαρούνα είναι η μορφίνη, η ναρκωτίνη, η κωδεϊνη, η παπαβερίνη,η θηβαΐνη και η ναρκεΐνη. Έτσι έχει έχει υπνωτικές, αναλγητικές, καταπραϋντικές και στυπτικές, εφιδρωτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Λαμβάνεται από του στόματος για την θεραπεία της διάρροιας, της δυσεντερίας και του βήχα. Χορηγείται υπό τη μορφή σιροπιού ως αναλγητικό και καταπραϋντικό. Σχεδόν όλα τα μέρη της παπαρούνας είναι δηλητηριώδη, με διαφορετικό επίπεδο τοξικότητας. Ιδιαίτερα οι πρώτοι πράσινοι σπόροι της είναι οι πιο τοξικοί.

Παπαρούνα: Η έννοια και ο συμβολισμός | Astrolife

Στη μαγειρική σε ορισμένες περιοχές, μαζεύονται οι σπόροι της το καλοκαίρι και προστίθενται σε ψωμί ή παξιμάδια. Τα πράσινα φρέσκα φύλλα της παπαρούνας νοστιμίζουν και αρωματίζουν ιδιαίτερα τις χορτόπιτες.

 

enallaktikidrasi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου