Breaking

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Κατώτατος μισθός: αυξήσεις… κοροϊδίας!

 

Share

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει εισήγηση για αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης 6%-7%. Παράλληλα, οι εργοδοτικές οργανώσεις (όπως ΣΕΒ και ΣΕΤΕ) επιμένουν οι αυξήσεις να μην ξεπερνούν το 3% ή 4%, καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να… ανταπεξέλθουν σε αυτή τη “τεράστια” αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αύξηση έως και 7% στον κατώτατο μισθό, αποτελεί τουλάχιστον χλευασμό προς τους Έλληνες εργαζόμενους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν δει την αγοραστική τους δύναμη να πέφτει κατακόρυφα. Με αδιανόητες αυξήσεις σε φόρους καυσίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και πλέον με την κατακόρυφη αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ (λόγω “ρήτρας αναπροσαρμογής”), ο κατώτατος μισθός δεν είναι αρκετός προκειμένου να επιβιώσει ένας άνθρωπος στη χώρα.

Παράλληλα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει πληθωρισμό ύψος 6,5% έως 8% τους τελευταίους μήνες του 2022. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν χάσει σχεδόν το 8% της αγοραστικής τους ικανότητας. Οποιαδήποτε αύξηση λιγότερη από 8% δεν προσφέρει εξισορρόπηση με το πλήγμα που δέχτηκε ο πολίτης λόγω του πληθωρισμού.

Θα πρέπει να υπάρξουν μαζικές αντιδράσεις και συσπείρωση της εργατικής τάξης προκειμένου να υπάρξει πραγματική απαίτηση για ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως επίσης και πλήρης κατάργηση της παράνομης και αντισυνταγματικής ρήτρας αναπροσαρμογής που επιβλήθηκε στον λαό μέσω ΔΕΗ.

Η πρόταση της ΓΣΕΕ ήταν η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ. Ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει ότι η αύξηση του κατώτατου θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 2,7% και 3,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου