Breaking

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Σύγχρονοι αρχαιοκάπηλοι: που είναι η Δικαιοσύνη;

Σύγχρονοι αρχαιοκάπηλοι

Share

Τις πόρτες του “άνοιξε” το νέο αρχαιολογικό μουσείο στη Χαλέπα, όπου εκτίθεται η αρχαιολογική “συλλογή” Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι μέρος της συλλογής αυτής είχε παρουσιαστεί το 1992 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Ενώ από το 2000 παρουσιαζόταν σε τρεις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.

Η συλλογή περιλαμβάνει 1.062 αρχαία αντικείμενα (γλυπτά, αγγεία, αρχαιοελληνικά έργα τέχνης, κτλ), τα οποία χρονολογούνται από το τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από την Κρήτη και έχει εξακριβωθεί ότι πολλά από τα αντικείμενα προέρχονται από λαθρανασκαφές του 1979 – 1980 στην περιοχή της Μονής Οδηγήτριας. Και παρουσιάζονται ως μέρος της “συλλογής” Μητσοτάκη!

Δεν αποτελούν καμία συλλογή.

Αποτελούν κλοπιμαία.

Η αρχαία ελληνική κληρονομιά ανήκει στην Ελλάδα. Ανήκει στον λαό της. Και όχι σε ιδιώτες και πολιτικούς. Και δεν διευκρινίστηκε ποτέ πως και γιατί βρέθηκαν αυτά τα έργα σε χέρια ιδιώτη.

Στο παρελθόν, η αρχαιολόγος κ. Βλαζάκη Μαρία επιχείρησε να αναδείξει το ζήτημα των ύποπτων αρχαίων που διατηρεί η οικογένεια Μητσοτάκη. Ωστόσο, το θέμα “θάφτηκε” τάχιστα, όταν η κ. Μπακογιάννη έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στην κ. Βλαζάκη, κατηγορώντας την ως μια από τους βασικούς υπευθύνους για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας εναντίον ανηλίκων που παρακολουθούσαν την ταινία Joker.

Η κ. Βλαζάκη απέδειξε ότι δεν είχε εμπλακεί στο θέμα, καθώς είχε παραιτηθεί από το Υπουργείο 3 μήνες νωρίτερα από την ημερομηνία για την οποία “κατηγορήθηκε”. Και έτσι, για άλλη μια φορά, το θέμα θάφτηκε.

Η δημοσιογράφος Λαμπρίδη Φωτεινή, σε σχετικό ρεπορτάζ της, είχε αναφέρει ότι όταν έγινε πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, το Μουσείο Γουλανδρή θέλησε να κάνει έκθεση με τα αρχαία από τη συλλογή του. Η Οργανωτική Επιτροπή όμως  έστειλε μία επιστολή στο Μουσείο Ηρακλείου και ζητούσε να παραχωρήσει αρχαιότητες από τάφο στη Μεσαρά για να εκτεθούν πλάι σε εκείνες της συλλογής Μητσοτάκη η οποία περιλάμβανε κι εκείνη κομμάτια από τον ίδιο χώρο.

Με αυτό τον τρόπο αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο!

Οι ανασκαφές στη Μεσαρά είχαν διακοπεί λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Όταν συνεχίστηκαν, οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν ότι τα αρχαία από τον τάφο είχαν κλαπεί!

Έτσι πραγματοποιήθηκε η έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή δίχως τα αντικείμενα από το Μουσείο Ηρακλείου. Αργότερα, όταν έφυγε ο Κ. Μητσοτάκης από την εξουσία, ειδική επιτροπή διερεύνησε τη “συλλογή” του, όπου διαπιστώθηκε ότι περιλάμβανε αρχαία από τον τάφος της Μεσαράς!!!

Αυτή η αποκάλυψη ανάγκασε τον Κ. Μητσοτάκη να να δωρίσει τη συλλογή του στο κράτος. Φυσικά, βάζοντας όρους ότι θα πρέπει να εκτίθονται σε ιδιαίτερο χώρο στο Μουσείο Χανίων και να υπάρχει επιγραφή με το όνομα του. Από τότε η “συλλογή” είναι στο όνομα του ίδιου, της συζύγου του και του γιου του Κυριάκου.

Και η Δικαιοσύνη ποτέ δεν αντέδρασε σε καμία από τις εγκληματικές ενέργειες αρχαιοκαπηλίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου