Breaking

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Σε εξέλιξη το debate Ε.Μακρόν – Μ.Λεπέν: «Θέλουμε την Ευρώπη των Εθνών με γαλλική κυριαρχία, όχι κυριαρχία των Βρυξελλών»

Πρώτη έλαβε τον λόγο η Μ.Λεπέν

Ξεκίνησε η μία και μοναδική τηλεοπτική συζήτηση (débat) των δυο υποψηφίων, Εμμανουέλ Μακρόν και Μαρί Λεπέν, που θα αναμετρηθούν την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Λεπέν έλαβε πρώτη τον λόγο λέγοντας: Θα είμαι η πρόεδρος της καθημερινότητάς των Γάλλων, θα είμαι πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα είμαι πρόεδρος για όλους, πρόεδρος για την ομόνοια που θα έχει αποκατασταθεί μεταξύ των Γάλλων, της κοινωνικής ειρήνης» είπε μεταξύ άλλων η οποία στο κρίσιμο ζήτημα της ΕΕ ανέφερε ότι θέλει μια Ευρώπη των Εθνών και η κυριαρχία να είναι στα γαλλικά χέρια όχι στης ΕΕ.

Η δεξιά υποψήφια τόνισε ότι θα ήταν η πρόεδρος που θα φρόντιζε τις καθημερινές ανησυχίες, όπως η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια και τα σχολεία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έστρεψε τα βέλη του προς την πλευρά της Λεπέν, λέγοντας πως τα συμφέροντά της είναι κοινά με εκείνα των συνεργατών του Κρεμλίνου, ενώ επίσης είπε πως η Λεπέν πήρε δάνειο από τράπεζα της Ρωσίας που είναι κοντά στο Κρεμλίνο.

Αν χρειάστηκε να πάρω δάνειο στο εξωτερικό, αυτό είναι επειδή καμία τράπεζα της Γαλλίας δεν ήθελε να μου χορηγήσει δάνειο, είπε η Λεπέν. Είμαι μια γυναίκα ελεύθερη που μάχεται για τη Γαλλία είπε η Λεπέν και τόνισε ότι δεν έχει δεσμούς με τη Ρωσία, λέγοντας στον Μακρόν ότι κι εκείνος είχε σχέσεις με τον Βλ. Πούτιν ενώ τον είχε υποδεχτεί στο παρελθόν.

Η Λεπέν είπε πως φοβάται πως η Ρωσία θα γίνει πολύ στενός σύμμαχος με την Κίνα στο μέλλον και μαζί θα αποτελέσουν μια υπερδύναμη, οικονομικά αλλά και στρατιωτικά και θα υπάρξει σοβαρό ρίσκο για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Να μην λύνουμε σημερινά προβλήματα βλάπτοντας το μέλλον μας.

Νωρίτερα ζητήματα, όπως το θέμα που θα συζητηθεί πρώτο, ποιος θα λάβει πρώτος τον λόγο και που θα κάθονται οι δυο υποψήφιοι, επιλύθηκαν με κλήρωση ενώπιον δικαστικού επιμελητή, ενώ τη ζήτηση, συντονίζουν δυο δημοσιογράφοι, ένας από ιδιωτικό και ένας από δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό.

Εξαιρετικά προσεκτική ήταν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου οι εκπρόσωποι της υποψήφιας Μαρίν Λεπέν. Και αυτό διότι στην τηλεοπτική συζήτηση που έγινε μεταξύ των δύο πριν από πέντε χρόνια η Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι έχασε τουλάχιστον 3%.

Πρώτη έλαβε τον λόγο η Λεπέν. Θα ακολουθήσουν τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, η προσφυγική κρίση, τα θέματα του περιβάλλοντος κ.α.

Από τεχνική άποψη στο στούντιο Lendit 5 όπου λαμβάνει χώρα η συζήτηση, υπάρχουν 16 κάμερες, ενώ πίσω από τους δυο υποψήφιους υπάρχει μια γιγάντια οθόνη υψηλής ανάλυσης ύψους 3,7 μέτρων η οποία χρησιμεύσει ως φόντο.

Η μεταξύ τους απόσταση είναι 2,5 μέτρα, ενώ οι δυο δημοσιογράφοι είναι σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τους δυο υποψήφιους.

Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι οι κάμερες θα δείχνουν τον υποψήφιο που δεν έχει τον λόγο μόνο όταν κοιτάζει αυτόν που έχει τον λόγο και όχι όταν για παράδειγμα ψάχνει τις σημειώσεις του ή πίνει νερό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου