Breaking

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Οξεία ηπατίτιδα: Δυο περιστατικά σε παιδιά 2 και 5 ετών

Share

Πέντε κρούσματα στο σύνολο.
Πέντε συνολικά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα μας, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα δύο νέα περιστατικά σε παιδιά 2 και 5 ετών στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, στη χώρα μας, την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν δύο νέα περιστατικά παιδιών τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρώτο αφορά ένα παιδί 5 ετών που παρουσίασε κοιλιακό άλγος χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή.

Το άλλο παιδί ηλικίας 2 ετών παρουσιάζει από διμήνου βαθμιαία αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο, χωρίς να συνυπάρχει συμπτωματολογία.

Το πρώτο παιδί νοσηλεύτηκε, βελτιώθηκε και εξήλθε σε άριστη κατάσταση. Το δεύτερο εισήχθη στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε ευρύ διαγνωστικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της αύξησης των ηπατικών ενζύμων. Ο έλεγχος απέβη αρνητικός και σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του το παιδί παρέμεινε σε άριστη κατάσταση.

Σύμφωνα με πλήροφορίες του in, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη για έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, ώστε να αποφευχθεί η ευρεία διασπορά.

Ωστόσο στην περίπτωση των δύο νέων κρουσμάτων, ο οργανισμός είναι καθησυχαστικός, καθώς όπως προαναφέρθηκε το ένα παιδί ηλικίας 5 ετών έλαβε εξιτήριο, ενώ το δεύτερο αναμένεται να πάρει εξιτήριο από ημέρα σε ημέρα, καθώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός παγκοσμίως είναι 614 περιστατικά, εκ των οποίων 176 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και 125 από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης. Πριν περίπου 15 ημέρες στη χώρα μας είχαν επισημοποιήθηκαν τα τρία πρώτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου