Breaking

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Ισοπεδώθηκε το εργοστάσιο Azovstal

Ισοπεδώθηκε το εργοστάσιο AzovstalΣχεδόν ισοπεδωμένο είναι πλέον το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης της πόλης, στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες πολίτες και στρατιώτες.

Όπως φαίνεται από τις δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar Technologies το πάλαι ποτέ επιβλητικό εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε συντρίμμια. Στις φωτογραφίες φαίνονται καθαρά οι τρύπες που έχουν ανοίξει στις στέγες από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ σε άλλα σημεία οι στέγες έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά.

Το CNN αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις και εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης έχουν καταφύγει πλέον στα πιο βαθιά υπόγεια του χαλυβουργείου. Από τις δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies που ελήφθησαν την Παρασκευή δεν είναι σαφές αν κάποιο από τα στρατιωτικά πλήγματα έχει διεισδύσει και έχει καταστρέψει τα υπόγεια.

Ουκρανός αξιωματικός που βρίσκεται το εργοστάσιο δήλωσε στο CNN ότι αυτό έχει δεχθεί έντονο βομβαρδισμό από πυροβολικό, πλοία και αεροπορικές επιδρομές. «Υπάρχουν υπόγεια και αποθήκες στις οποίες δεν μπορούμε να φτάσουμε επειδή βρίσκονται κάτω από χαλάσματα» δήλωσε  και . «Δεν ξέρουμε αν οι άνθρωποι εκεί είναι ζωντανοί ή όχι. Υπάρχουν παιδιά ηλικίας τεσσάρων μηνών έως 16 ετών. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι σε μέρη που δεν μπορείς να φτάσεις».

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικά αεροπλάνα συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης. Σε ανάρτηση στο Facebook, το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο τεσσάρων οικισμών στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Λεηλασίες μουσείων στη Μαριούπολη

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε η Washington Post επικαλούμενη τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν λεηλατήσει μουσεία στη Μαριούπολη. Όπως ανέφεραν Ουκρανοί αξιωματούχοι, οι ρωσικές δυνάμεις κατέσχεσαν περισσότερα από 2.000 έργα τέχνης από τη Μαριούπολη.

Τα έργα αυτά μεταφέρθηκαν σε κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή του Ντόνετσκ. Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν επιδρομή στα τρία τοπικά μουσεία από την έναρξη της εισβολής.

«Οι κατακτητές “απελευθέρωσαν” τη Μαριούπολη από την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο μέσω Telegram. «Έκλεψαν και μετέφεραν περισσότερα από 2.000 μοναδικά εκθέματα από μουσεία στη Μαριούπολη στο Ντόνετσκ» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου