Breaking


Σάββατο 14 Μαΐου 2022

ΦΥΣΗ: Χελιδόνι: Αγαπητός και χρήσιμος επισκέπτης

Τα χελιδόνια είναι μικρά αποδημητικά πουλιά, που από το Μάρτη μέχρι τον Απρίλη, ανάλογα με το είδος τους, ταξιδεύουν σε μεγάλα σμήνη, κατά δεκάδες εκατοντάδες στις μεσογειακές χώρες, όπου και αναπαράγονται. Το φθινόπωρο ξαναγυρίζουν στα θερμά μέρη της Αφρικής για να ξεχειμωνιάσουν.

Διανύουν περίπου 10.000 χιλιόμετρα για να έρθουν στην Ελλάδα από τα νότια της Σαχάρας και άλλα τόσα για να επιστρέψουν!

Δεν είναι όλα τα χελιδόνια ίδια, στην Ελλάδα έχουμε 5 διαφορετικά είδη. Αυτό που βλέπουμε πιο συχνά και όλοι γνωρίζουμε, είναι το σταυροχελίδονο με τη μαύρη ράχη, λαιμό στο χρώμα της σκουριάς, άσπρη κοιλιά και μακριά διχαλωτή ουρά. Αν και όχι εξαιρετικά γρήγορο στο πέταγμα, είναι πολύ ευέλικτο στον αέρα και τρέφεται, σχεδόν αποκλειστικά πετώντας, με έντομα, αράχνες και κάμπιες.

Το οχθοχελίδονο, το βραχοχελίδονο, το δενδροχελίδονο και το σπιτοχελίδονο, αποτελούν τα άλλα τέσσερα είδη χελιδονιού που μπορεί να δούμε στην Ελλάδα. Διαφέρουν μεταξύ τους στο μέγεθος, το χρώμα, το μήκος της ουράς και στον τρόπο κατασκευής της φωλιάς. Όλα εκτός από το οχθοχελίδονο, που φτιάχνει τη φωλιά του σε τρύπες στο έδαφος, χτίζουν τη φωλιά τους με σάλιο και σβώλους λάσπης, που συλλέγουν με το ράμφος τους από κοντινά σημεία.

Χρειάζονται 700 με 1500 τέτοιους μικρούς σβώλους. Η φωλιά έχει σχήμα κυπέλου, με άνοιγμα στο επάνω μέρος. Για την ετοιμασία τους δουλεύουν και οι δύο «σύζυγοι». Έτσι, ανάλογα με τις συνθήκες, χρειάζονται από 8 έως 18 ημέρες για να την ετοιμάσουν.

Όμως οι φωλιές είναι σημαντικές. Σε μια φωλιά μπορούν να φέρουν στον κόσμο περίπου 10 νέα χελιδόνια κάθε χρόνο. Αν σκεφτούμε ότι μπορεί να την χρησιμοποιούν για πάρα πολλά χρόνια, φανταστείτε πόσες γενιές χελιδονιών μπορούν να ανατραφούν σε μία μονάχα φωλιά. Ακόμη, στις φωλιές κουρνιάζουν με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύουν. Αφήνουν δε τόσο στενή είσοδο στη φωλιά ώστε δύσκολα μπορούν να τρυπώσουν μέσα άλλα ζώα. Τέλος οι φωλιές είναι ένα καταφύγιο για τις δύσκολες ώρες. Όταν ο καιρός είναι πολύ άσχημος, μέχρι και 14 μαζί μπορούν να στριμωχτούν μέσα μέχρι να καλυτερέψουν οι συνθήκες.

ΧΕΛΙΔΟΝΙ:Ακολουθώντας τον Ήλιο και ζητώντας (μόνο ) την καλοκαιρία για να μεγαλώσει τα μικρά του - XIROMERO PRESS - XIROMEROPRESS.GR

Γεννάνε 3-6 αυγά και τα μικρά τους εκκολάπτονται σε 15 με 20 μέρες. Στην αρχή τα μικρά ταΐζονται από τους γονείς τους, αργότερα μαθαίνουν από αυτούς πώς να πιάνουν μόνα την τροφή τους. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, που μπορεί να φτάσει και τα 21 χρόνια.

Συμβιώνουν αρμονικά με τον άνθρωπο στις περιοχές κατοίκησης του και φτιάχνουν πολύ συχνά τις φωλιές τους στις κόγχες των σπιτιών. Συμβαίνει μάλιστα να επιστρέφουν στην ίδια φωλιά κάθε χρόνο. Αν μια φωλιά δεν καταστραφεί, χρησιμεύει στην γέννηση και ανατροφή πολλών γενεών χελιδονιών.

Οι άνθρωποι, από παλιά, έχουν συνδέσει τον ερχομό των χελιδονιών με την έλευση της Άνοιξης. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ αγαπητά πουλιά και όλοι χαίρονται όταν εμφανίζονται τα πρώτα σμήνη τους στον Μαρτιάτικο ουρανό, να σπαθίζουν τον αέρα με τις μαύρες διχαλωτές ουρές τους.

Οι πρακτικοί μετεωρολόγοι λένε πως όταν τα χελιδόνια πετούν χαμηλά ο καιρός θα είναι βροχερός και με ανέμους, ενώ όταν πετούν ψηλά, θα είναι καλός.

Τα χελιδόνια παρέχουν εξαιρετική ωφέλεια στον άνθρωπο λόγω του διαιτολογίου τους. Ένα μικρό χελιδόνι τρώει σε μια μπουκιά παραπάνω από 50 κουνούπια και μύγες! Κάνοντας ένα μικρό υπολογισμό μπορούμε να φανταστούμε πόσα έντομα μπορεί να φάει μια χελιδονο-οικογένεια με 3-6 μικρά μέσα σε μια μόνο ημέρα!

Φορέας της Άνοιξης και καλός οιωνός για το λαό μας το χελιδόνι

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι’ αυτά; Να μην τα ενοχλούμε και να μην καταστρέφουμε τις φωλιές τους, καθώς επίσης να ενημερώνουμε για την χρησιμότητά τους όσο περισσότερο μπορούμε. Όσοι μπορούν, κατασκευάζουν τεχνητές φωλιές σε κατάλληλα σημεία, γιατί στις πόλεις δυσκολεύονται να βρουν υλικά για το χτίσιμο της φωλιάς. Αν δεν έρθουν τον πρώτο χρόνο, θα έρθουν σίγουρα τον επόμενο! Κάνοντας τα σπίτια και τις πόλεις μας φιλικά στα μικρά αυτά πουλάκια, μόνο κερδισμένοι μπορεί να βγούμε.

Από ποιους κινδυνεύουν τα χελιδόνια

Τα χελιδόνια έχουν διάφορους εχθρούς, όπως θεομηνίες κατά τη μετανάστευση από τις οποίες μπορεί να βρουν τον θάνατο κατά εκατοντάδες, φίδια που μπορεί να σκαρφαλώσουν στις φωλιές και να καταβροχθίσουν τους νεοσσούς, αρπαχτικά πουλιά που τα πιάνουν εν πτήσει αλλά και αρπάζουν τους νεοσσούς από τη φωλιά και φυσικά τους ανθρώπους που πολλές φορές χαλούν τις φωλιές των χελιδονιών από τις βεράντες τους θεωρώντας τες βρομιά. Είναι μεγάλη χαρά και ευτυχία να έχεις μια φωλιά χελιδονιών κάτω από τη βεράντα σου και να βλέπεις όλη την εκπληκτική διαδικασία αναπαραγωγής αυτών των πουλιών.

Ελισάβετ Καλερίδου – Κτηνίατρος ΑΠΘ

ΠΗΓΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου