Breaking

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Αντιμέτωπος με κατηγορία γενοκτονίας στην Αιθιοπία ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Share

Ένας Αμερικανός οικονομολόγος που χρήστηκε πέρυσι και ως υποψήφιος για το βραβείο ειρήνης Νόμπελ, ζήτησε να διωχθεί ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για γενοκτονία λόγω της φερόμενης εμπλοκής του στη διεύθυνση των δυνάμεων ασφαλείας της Αιθιοπίας.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο David Steinman κατηγόρησε τον Tedros Adhanom Ghebreyesus ο οποίος ανέλαβε στην ΠΟΥ πριν από τρία χρόνια, ότι ήταν ένας από τους τρεις αξιωματούχους που είχαν υπό τον έλεγχό τους τις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιθιοπίας από το 2013 έως το 2015.

Ο Tedros ήταν υπουργός Υγείας της χώρας από το 2005 έως το 2012 και υπουργός Εξωτερικών μέχρι το 2016, όταν το κόμμα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μέρους του Tigray ήταν το κύριο μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού.

Ο κ. Steinman, οικονομολόγος που προτάθηκε για το βραβείο ειρήνης πέρυσι, υπέβαλε την καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ισχυρίστηκε ότι ο Tedros «ήταν ένας βασικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων σε σχέση με ενέργειες υπηρεσίας ασφαλείας που περιελάμβαναν τη δολοφονία, την αυθαίρετη κράτηση και βασανισμό Αιθιοπών».

Ο Δρ Tedros έχει αναδειχθεί διεθνώς ως ηγέτης του ΠΟΥ του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Είναι μάλιστα ο πρώτος ηγέτης του οργανισμού χωρίς ιατρικά προσόντα, σημειώνουν οι Times.

Η καταγγελία προς τους εισαγγελείς του ICC έρχεται μετά την έκκληση του Στρατηγού Berhanu Jula, αρχηγό του στρατού της Αιθιοπίας, προς τον Tedros το περασμμένο μήνα να παραιτηθεί από τον αρχηγό της ΠΟΥ. Τον κατηγόρησε ότι προσπαθούσε να προμηθεύσει όπλα για την περιοχή Tigray, όπου ο στρατός της Αιθιοπίας πολεμά τις τοπικές δυνάμεις.

Στην καταγγελία του, ο κ. Steinman επισήμανε μια έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα του 2016 στην Αιθιοπία, η οποία διαπίστωσε ότι «οι πολιτικές αρχές κατά καιρούς δεν διατηρούσαν τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας, και η τοπική αστυνομία σε αγροτικές περιοχές και οι τοπικές πολιτοφυλακές ενήργησαν μερικές φορές ανεξάρτητα».

Ο κ. Steinman πρόσθεσε ότι η έκθεση των ΗΠΑ ανέφερε «άλλα τεκμηριωμένα εγκλήματα». Κατηγόρησε τον Tedros ότι συμμετείχε στον «εκφοβισμό υποψηφίων και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης», συμπεριλαμβανομένης της «αυθαίρετης σύλληψης». . . και «μακρά προδικαστική κράτηση».

Στη καταγγελία σημειώνεται επίσης ότι ο Δρ Tedros επέβλεψε τη «δολοφονία και την πρόκληση σοβαρής σωματικής και ψυχικής βλάβης σε μέλη των φυλών Amhara, Konso, Oromo και Somali με πρόθεση να καταστρέψουν αυτές τις φυλές εν όλω ή εν μέρει».

Ο κ. Steinman ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών ο Δρ Tedros «ηγήθηκε» της κυβέρνησης της Αιθιοπίας, το καθεστώς «χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένα ή συστηματικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από υφισταμένους». Η καταγγελία του μπορεί να προχωρήσει μόνο εάν εγκριθεί από εισαγγελείς στο δικαστήριο της Χάγης, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον ΟΗΕ. Αν το κάνουν, θα ήταν η πρώτη δίωξη ανώτερου αξιωματούχου του ΟΗΕ.

Ο κ. Steinman, πρώην σύμβουλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ήταν ανώτερος σύμβουλος εξωτερικών στο δημοκρατικό κίνημα της Αιθιοπίας για 27 χρόνια μέχρι τη νίκη του το 2018 υπό τον Abiy Ahmed Ali, τον σημερινό πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του πάντως ο Tedros αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και τα αδικήματα. Σε δήλωση που εξέδωσε τον περασμένο μήνα σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στο Tigray είπε: «Υπήρξαν αναφορές που υποδηλώνουν ότι έλαβα μέρος σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό δεν είναι αλήθεια και θέλω να πω ότι είμαι μόνο στη μία πλευρά και ότι είναι η πλευρά της ειρήνης.»

sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου