Breaking

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές πυρπόλησαν σπίτια υπουργών- Φυγαδεύτηκε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός

Share

Οργισμένα πλήθη στη Σρι Λάνκα έκαψαν πολλά σπίτια στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών, με τις ταραχές να διατηρούνται παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάξα έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, για τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνησή του.

Από τον περασμένο μήνα η Σρι Λάνκα κατακλύζεται από κλιμακούμενες διαδηλώσεις για την άνοδο των τιμών και τις διακοπές ρεύματος. Πρόκειται για τη βαθύτερη πολιτική και οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα μετά την ανεξαρτησία της το 1948.

Η παραίτηση Ρατζαπάξα σηματοδότησε μια ξαφνική πτώση από τη χάρη που απολάμβανε ως μέλος της παντοδύναμης οικογένειας Ρατζαπάξα που κυριαρχεί στην πολιτική της Σρι Λάνκα για σχεδόν 20 χρόνια. Δεν κατάφερε όμως να ηρεμήσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να εισβάλουν στην επίσημη κατοικία του ενώ ήταν ακόμα μέσα. Ο στρατός απομάκρυνε νωρίς το πρωί τον πρωθυπουργό από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο προκειμένου να τον μεταφέρει σε ασφαλές σημείο.

Επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 190 έχουν τραυματιστεί από τη Δευτέρα.

Οι διαδηλωτές και θρησκευτικοί ηγέτες στη Σρι Λάνκα κατηγορούν τον Μαχίντα Ρατζαπάξα ότι υποκίνησε τους υποστηρικτές της οικογένειάς του να προκαλέσουν τα επεισόδια της Δευτέρας, η οποία ήταν η πιο αιματηρή ημέρα μετά την καταστολή της αντικυβερνητικής διαδήλωσης στις 19 Απριλίου, όταν έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 24.

Χθες στη Νιταμπούγα, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το Κολόμπο, ο Αμαρακίρθι Αθουκοράλα, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, αυτοκτόνησε αφού άνοιξε πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι εμπόδιζαν το αυτοκίνητό του να προχωρήσει.

Ένα από τα δύο θύματα, ηλικίας 27 ετών υπέκυψε στα τραύματά του, και ο σωματοφύλακας του βουλευτή εντοπίστηκε νεκρός.

Δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Γουιρακέτιγια όταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος πυροβόλησε εναντίον των διαδηλωτών.

Οι γιατροί στο κεντρικό νοσοκομείο του Κολόμπο επεσήμαναν ότι μεγάλος αριθμός τραυματιών διακομίστηκε εκεί, ανάμεσά τους πολλοί υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος, τους οποίους βοήθησε ο στρατός.

Στο μεταξύ, χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε όλο το νησί προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα γίνει σεβαστή η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί, η οποία έχει παραταθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης, σε μια προσπάθεια των αρχών να καταστείλουν τη βία.

Πολλοί διαδηλωτές εξακολουθούν να ζητούν από τον πρόεδρο Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσε, αδελφό του Μαχίντα, να αποχωρήσει από τη θέση του.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου