Breaking


Κυριακή 15 Μαΐου 2022

ΕΝΩ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ, ΟΙ “ΑΡΡΩΣΤΟΙ” ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ! ΘΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ!

ΟΦΕΙΛΕΣ

Μπορεί επισήμως το οικονομικό επιτελείο να διαμηνύει πως με τα τελευταία μέτρα στήριξης έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος για φέτος, ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει το επόμενο εικοσαήμερο μία σειρά από εκθέσεις και συνεδριάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Πρώτος σταθμός αναμένεται να είναι η έκθεση της Κομισιόν με τις εαρινές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας στα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάται ότι θα χαμηλώσει τον πήχη για τη φετινή ανάπτυξη, ενώ θα αυξάνει την πρόβλεψη για την πορεία του πληθωρισμού.

Με αυτά τα δεδομένα, στις 23 του μήνα θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επέκτασης της ρήτρας διαφυγής και το 2023. Μόλις πριν από λίγα 24ωρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της δημοσιονομικής ευελιξίας και το επόμενο έτος.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία φαινομενικά ευνοεί τη χώρα μας, εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από την Ευρώπη. Ωστόσο πηγές του οικονομικού επιτελείου έχουν σημειώσει ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποκλίνει των στόχων που έχει θέση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο έχει αποστείλει στην Κομισιόν τις προηγούμενες εβδομάδες και προβλέπει για φέτος πρωτογενές έλλειμμα 2% και για το 2023 πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%.

Και αυτό, όπως εξηγούν, διότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των αγορών εν όψει της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο του 2022 αλλά και την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του ερχόμενου έτους, κάτι που δεν επιτρέπει στο Δημόσιο να αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει.

Φυσικά, «κλειδί» για τα παραπάνω θα αποτελέσει και η έκθεση των δανειστών την ίδια περίοδο για τη 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα καθορίσει τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν από την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Δημιουργείται ενιαίος μηχανισμός πίεσης που θα προβλέπει κατασχέσεις για οφειλές φόρων και εισφορών

Τo δρόμο για την εφαρμογή του σχεδίου για κοινή είσπραξη ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών ανοίγει το ενιαίο πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητος, που καταργεί τα χωριστά πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας τα οποία χορηγούνταν έως τώρα.

Η σχετική διάταξη για τη δημιουργία ενός ενιαίου εγγράφου το οποίο θα εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το Κτηματολόγιο.

Στην πράξη, αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ενιαίου εισπρακτικού μηχανισμού που θα εισπράττει φόρους και εισφορές ενώ στη συνέχεια, θα τις αποδίδει σε Εφορία και ΕΦΚΑ ενημερώνοντας ταυτοχρόνως τα αρχεία των δύο φορέων σχετικώς με το ποιοι έχουν πληρώσει και ποιοι χρωστούν.

Η δημιουργία ενιαίου ψηφιακού μηχανισμού εισπράξεως εισφορών και φόρων αποτελεί ένα μόνο από τα βήματα που θα οδηγήσουν στο τοπίο της επόμενης ημέρας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που ευρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετά χρόνια από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αλλά πλέον αρχίζει να λαμβάνει σάρκα και οστά.

Κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ως ο κεντρικός υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων, ενώ αρμόδια για την επίβλεψη, τον συντονισμό και την παρακολούθηση θα είναι η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ενοποιητές των δύο συστημάτων αναμένεται να είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνησις Κοινωνικής Ασφαλίσεως και βεβαίως η ΑΑΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου