Breaking


Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Κατάντια: Η κυβέρνηση έστειλε επιστολή στους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα – Τους «μαλώνει» γιατί την εξέθεσαν

Γ.Οικονόμου: «Μη σοβαρή» η έκθεση για την ελευθερία Τύπου που μας κατατάσσει στον πάτο της ΕΕ

Μέχρι και τις διεθνείς εκθέσεις αμφισβητεί πλέον η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε ως «μη σοβαρή» την έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα με θέμα τον «Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου»! 

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να στείλει μέχρι και επιστολή (!) στους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα για να τους… «μαλώσει» γιατί την εξέθεσαν.

Την πρωτοφανή αυτή ενέργεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη διατυμπανίζει σε ανάρτησή του στο Facebook o κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Με επιστολή που στείλαμε χθες στην Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», θέτουμε τα ερωτήματα και δεδομένου ότι ο Δείκτης, που στερείται στέρεης επιστημονικής βάσης και τα σχετικά σχόλια, διαβάλλει την εικόνα της χώρα μας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πλήρης απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες μας, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση» έγραψε χαρακτηριστικά.

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αρκείται στο να παρεμβαίνει στον πλουραλισμό των δημοσιογραφικών μέσων μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά πλέον τον εξάγει.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη το μόνο που καταφέρνει είναι να εκθέτει την Ελλάδα, αμφισβητώντας θεσμούς διεθνώς αναγνωρισμένους που τους υποτιμά και τους αποκαλεί ΜΚΟ όταν δεν εξυπηρετούν το αφήγημά της.

Είναι όμως τουλάχιστον λυπηρό το γεγονός ότι η κυβέρνηση η οποία προσπάθησε να απορρίψει την έκθεση έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα», ζητώντας εξηγήσεις για την μεθοδολογία της.

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε παράλληλα πως «ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας».

Όπως επισημαίνει ο κ. Οικονόμου στην ανάρτησή του, ήδη απέστειλε στην συγκεκριμένη ΜΚΟ επιστολή με την οποία ζητά απαντήσεις για την μεθοδολογία που εφαρμόζεται, τα πρόσωπα που συμμετέχουν, τα κριτήρια για την κατάταξη, αλλά και στοιχεία για την Ελλάδα από το 2015. «Εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της» σημειώνει επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την έκθεση.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων. Στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» υπό τον τίτλο «Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2022» ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας. Ενδεικτικά, ο ισχυρισμός ότι σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ – στο οποίο παρεμπιπτόντως κυβερνά ο στρατός – αλλά και τα Κατεχόμενα, που η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» αποκαλεί «Βόρεια Κύπρο», παρότι δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεση τους, μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα, εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της.

Με επιστολή που στείλαμε χθες στην Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», θέτουμε τα ερωτήματα και δεδομένου ότι ο Δείκτης, που στερείται στέρεης επιστημονικής βάσης και τα σχετικά σχόλια, διαβάλλει την εικόνα της χώρα μας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πλήρης απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες μας, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με τα ακόλουθα:

α) Μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη διαβεβαίωση ότι στη λίστα των «ειδικών περί ελευθερίας του Τύπου» που συμμετείχαν στην απάντηση των ερωτηματολογίων για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα που ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε η έρευνα να είναι αμερόληπτη, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.

β) Την ακριβή μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα για τους μετρήσιμους και αντικειμενικούς δείκτες, για την κατάταξη της χώρας και τον τρόπο υπολογισμού των βαθμολογιών.

γ) Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών του δείκτη.

δ) Τα στοιχεία της Ελλάδας από το 2015.

Αναμένουμε άμεσα, λοιπόν, σαφείς διευκρινίσεις από τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου