Breaking

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Ρωσία παρουσιάζει νέα στοιχεία από βιοεργαστήρια της Ουκρανίας που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ

Share

Οι εγκαταστάσεις που υποστηρίζονται από το Πεντάγωνο κατασκεύασαν «βιολογικά όπλα» και προσπάθησαν να το καλύψουν, λέει ο ρωσικός στρατός

Υλικά που σχετίζονται με τις στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία, τα οποία παρουσιάστηκαν από τον Αντιστράτηγο Ιγκόρ Κιρίλοφ, εμφανίζονται σε μια οθόνη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Μόσχα της Ρωσίας. 17 Μαρτίου 2022 © Sputnik/Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας

Η Μόσχα πιστεύει ότι εργαστήρια στην Ουκρανία που χρηματοδοτούνται από τον αμερικανικό στρατό κατασκεύαζαν συστατικά βιολογικών όπλων, αλλά ότι το τοπικό προσωπικό κρατούνταν στο σκοτάδι σχετικά με την έρευνά τους, δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος στρατηγός την Πέμπτη.

Ο αντιστράτηγος Igor Kirillov, ο οποίος διοικεί τις Δυνάμεις Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής Προστασίας της Ρωσίας, παρουσίασε έγγραφα και εικόνες που δείχνουν γιατί ο στρατός έχει καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.

«Πιστεύουμε ότι εξαρτήματα βιολογικών όπλων κατασκευάζονταν στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Kirillov.

Σημείωσε ότι τα έγγραφα που παρουσίαζε «έχουν υπογραφές πραγματικών αξιωματούχων και είναι πιστοποιημένα από σφραγίδες οργανώσεων», για όσους δημοσιογράφους και ειδικούς στη Δύση αμφιβάλλουν για την αληθότητά τους.

Ένα έγγραφο, με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2015 επιβεβαιώνει την «άμεση συμμετοχή του Πενταγώνου στη χρηματοδότηση στρατιωτικών βιολογικών έργων στην Ουκρανία», είπε ο Kirillov. Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν επίσημα τα έργα μέσω του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία για τις Κοινές Βιολογικές Δραστηριότητες. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πραγματικοί αποδέκτες κεφαλαίων περίπου 32 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν τα εργαστήρια του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στο Κίεβο, την Οδησσό, το Λβοφ και το Χάρκοβο.

Η Ρωσία υπόσχεται περισσότερες αποκαλύψεις για τα βιοεργαστήρια της ΟυκρανίαςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Η Ρωσία υπόσχεται περισσότερες αποκαλύψεις για τα βιοεργαστήρια της Ουκρανίας

Αυτές οι εγκαταστάσεις επιλέχθηκαν από τη Διοίκηση Μείωσης Απειλών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DTRA) και τον ανάδοχο Black and Veatch, για να πραγματοποιήσουν το έργο UP-8, που στοχεύει στη μελέτη των παθογόνων παραγόντων του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό, της λεπτοσπείρωσης και των χανταϊών. είπε ο Κιρίλοφ, δείχνοντας μια διαφάνεια με το αίτημα του Πενταγώνου.

«Από την άποψή μας, το ενδιαφέρον των στρατιωτικών βιολόγων των ΗΠΑ οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα παθογόνα έχουν φυσικές εστίες τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία και η χρήση τους μπορεί να συγκαλυφθεί ως φυσικές εστίες ασθενειών», είπε ο στρατηγός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα εργαστήρια απομόνωσαν τρία βακτηριακά παθογόνα (προκαλώντας πανώλη, βρουκέλλωση και λεπτοσπείρωση) και έξι οικογένειες ιών, συμπεριλαμβανομένων των κοροναϊών, οι οποίοι ήταν όλοι ανθεκτικοί στα φάρμακα και εξαπλώθηκαν γρήγορα από τα ζώα στους ανθρώπους. Ορισμένα έγγραφα επιβεβαίωσαν τα δείγματα που ελήφθησαν στην Ουκρανία σε άλλες χώρες – Γεωργία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κιρίλοφ έδειξε επίσημα έγγραφα που επιβεβαίωναν τη μεταφορά 5.000 δειγμάτων ορού αίματος που ελήφθησαν από Ουκρανούς πολίτες στο κέντρο Richard Lugar που υποστηρίζεται από το Πεντάγωνο στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Άλλες 773 βιολογικές αναλύσεις μεταφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπογράφηκε συμφωνία για τη μεταφορά «απεριόριστων ποσοτήτων» μολυσματικών υλικών στο Ινστιτούτο Friedrich Loeffler, το κορυφαίο κέντρο της Γερμανίας για τις ασθένειες των ζώων.

Εργαστήρια που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία αντιμετώπισαν τον κορονοϊό των νυχτερίδων, ισχυρίζεται η ΜόσχαΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εργαστήρια που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία αντιμετώπισαν τον κορονοϊό των νυχτερίδων, ισχυρίζεται η Μόσχα

Ωστόσο, η ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων που ελήφθησαν υποδηλώνει ότι οι Ουκρανοί ειδικοί δεν γνώριζαν τους πιθανούς κινδύνους από τη μεταφορά αυτών των υλικών και μπορεί να κρατήθηκαν στο σκοτάδι σχετικά με τον πραγματικό στόχο της εν εξελίξει έρευνας, σημείωσε ο Kirillov.

Έγγραφα από το Project P-781, μια μελέτη τρόπων μετάδοσης ασθενειών στον άνθρωπο μέσω νυχτερίδων, έδειξαν ότι πραγματοποιήθηκε από το εργαστήριο Kharkov και το Lugar Center στη Γεωργία, αλλά η Ουκρανία έλαβε το μεγαλύτερο μέρος της επιχορήγησης 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων για το έργο. Ο Kirillov είπε ότι «συστηματική» έρευνα σε αυτόν τον τομέα διεξάγεται από το 2009, υπό την επίβλεψη ειδικών των ΗΠΑ – αναφερόμενος στα έργα P-382, P-444 και P-568.

Ως ένα από τα βασικά πρόσωπα που εμπλέκονται, ο Kirillov ονόμασε την επικεφαλής του γραφείου DTRA στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, Joanna Wintrol.

«Ίσως αξίζει να μιλήσουμε μαζί της, δημοσιογράφοι;» αυτός είπε.

Η Wintrol έφυγε από το Κίεβο τον Αύγουστο του 2020. Στη συνέντευξη αποχωρισμού της, επέμεινε ότι κανένας Αμερικανός επιστήμονας δεν εργάστηκε σε ουκρανικά βιοεργαστήρια και κατηγόρησε τη Ρωσία για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με το πρόγραμμα.

Ο Kirillov επεσήμανε τα μαζικά κρούσματα γρίπης των πτηνών στη Ρωσία και την ΕΕ το 2021, προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων, ενώ το Kharkov Institute of Veterinary Medicine μελετούσε τα άγρια ​​πτηνά ως φορείς μετάδοσης και αξιολογούσε τις συνθήκες υπό τις οποίες η εξάπλωση θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ζημιά και επισιτιστική ανασφάλεια. Τα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι το ινστιτούτο συνέλεξε στελέχη γρίπης των πτηνών ικανά να πηδήξουν είδη, είπε ο Κιρίλοφ, ζητώντας διεθνή έρευνα για το θέμα.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία καταστρέφει στοιχεία του χρηματοδοτούμενου από τις ΗΠΑ προγράμματος βιοόπλωνΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία καταστρέφει στοιχεία του χρηματοδοτούμενου από τις ΗΠΑ προγράμματος βιοόπλων

Μερικά από τα έγγραφα στο εργαστήριο Kherson φαίνεται να λείπουν και μπορεί να έχουν καταστραφεί, είπε ο Kirillov, υποδηλώνοντας ότι σχετίζονται με το ξέσπασμα μιας παρασιτικής ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια το 2018 στην περιοχή και μια πιθανή συγκάλυψη.

Τέσσερα κρούσματα διροφιλαρίασης εντοπίστηκαν τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, κάτι που δεν είναι χαρακτηριστικό για τους κύκλους ζωής των κουνουπιών, είπε ο στρατηγός. Εκπρόσωποι του Πενταγώνου επισκέφθηκαν τα τοπικά νοσοκομεία τον Απρίλιο, συλλέγοντας ιατρικά αρχεία και ενημερώθηκαν για την επιδημιολογική έρευνα. Ωστόσο, «δεν βρέθηκε κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο σχετικά με αυτό το ξέσπασμα στο εργαστήριο της Χερσώνας», οδηγώντας τον ρωσικό στρατό να πιστεύει ότι «η επείγουσα ανάγκη καταστροφής τέτοιων αποδεικτικών στοιχείων εξηγείται από την επιθυμία να αποτραπεί η πρόσβαση σε αυτά από Ρώσους ειδικούς».

Υπήρξε επίσης ένα ξέσπασμα ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης το 2018, μεταξύ των πολιτών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, με 70 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν γύρω από το χωριό Pesky –στην πρώτη γραμμή με τα ουκρανικά στρατεύματα– μόνο.

«Αυτό μπορεί να υποδεικνύει μια σκόπιμη μόλυνση ή μια τυχαία διαρροή του παθογόνου από ένα από τα βιολογικά εργαστήρια που βρίσκονται στην επικράτεια της Ουκρανίας», είπε ο Kirillov.

Ο Ρώσος στρατηγός αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία της διεξαγωγής απαγορευμένης βιολογικής έρευνας από τις ΗΠΑ σε άλλες χώρες, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι το 2010 η Ουάσιγκτον ζήτησε συγγνώμη για πειράματα σύφιλης στη Γουατεμάλα.

«Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τα στοιχεία και να ενημερώνουμε την παγκόσμια κοινότητα για τις παράνομες δραστηριότητες του Πενταγώνου και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στην Ουκρανία», είπε ο Κιρίλοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου